От х:

Днес в x:

82-годишната Уоли Фънк ще лети с Безос до космоса

Шестдесет години след като преминала тестовете за астронавти, но не стигнала до космоса, защото е жена, Уоли Фънк ще полети заедно с Джеф Безос. Blue Origin обяви, че пилотът пионер ще се качи на борда на 20 юли в Западен Тексас и ще лети в капсулата като "почетен гост".

Тя ще се присъедини към Джеф Безос, брат му и победителя в благотворителния търг на стойност 28 милиона долара, като първите хора, които ще пътуват с ракетата New Shepard.

На 82 години тя ще бъде най-възрастният човек, полетял в космоса.

Космическото пътуване след три седмици е предшествано от 15 пробни полета и ще проправи пътя за комерсиални клиенти. Уоли Фънк, Джеф Безос и останалите от екипажа ще прекарат в нулева гравитация няколко минути, преди да се върнат на Земята.

Уоли Фънк е една от така наречените жени от Меркурий 13, които преминали тестове за астронавти в началото на 60-те години, но никога не са стигнали до космоса, нито дори до астронавтския корпус на НАСА, защото са жени. По това време всички астронавти на НАСА били военни пилоти от мъжки пол.

Уоли Фънк казва, че се чувства "страхотно", че най-накрая ще получи шанса да отиде в космоса.

"Никога нищо не ми е пречило", допълва тя. "Те казаха: Ами ти си момиче, не можеш да го направиш. Казах: Познайте какво, няма значение какъв си. Все пак можеш да го направиш, ако искаш да го направиш, а аз обичам да правя неща, които никой никога не е правил."

Blue Origin все още не е обявил цените на билетите или кога пътник ще може да се качи в просторната шестместна капсула, която достига надморска височина около 100 км, точно на ръба на космоса. Полетите продължават 10 минути.

Ракетата за многократна употреба е кръстена на астронавта Алън Шепърд, първият американец в космоса, а на 20 юли се навършват 52 години от кацането на Аполо 11 на Луната .

Уоли Фънк, която живее в Тексас, е първата жена инспектор на Федералната авиационна администрация и първата жена следовател по авиационна безопасност в Националния съвет за безопасност на транспорта.

В публикуваното видео тя казва, че има 19 600 летателни часа и е научила над 3000 души да летят.

Тя е била с най-добър резултат сред двете дузини жени пилоти, които били подложени на тежки физически тестове шест дни - същите, които трябвало да издържат на кандидатите за астронавти в програмата Меркурий през 1960 и 1961 г. Кандидатите трябвало да прекарат часове в изолиран резервоар за вода, да погълнат гумен маркуч и да забият игли в главата си, наред с други неща. Тринадесет от жените преминали тестовете, но програмата била внезапно отменена, а съветската продължила и така първата жена в космоса станала Валентина Терешкова през 1963 г.

Едва през 1983 г. първата американка излита в космоса - Сали Райд, която почина през 2012 г., и едва през 1995 г. американка пилотира космическия кораб - Айлин Колинс на борда на совалката "Дискавъри".

В желанието си да стигне до космоса, Уоли Фънк си запазила място преди години на кораба Virgin Galactic на Ричард Брансън и още е в списъка на пасажерите.

Коментари в сайта

Последни новини