От х:

Днес в x:

Глоба за димитровградско ДжиПи, събирало неправомерно такси от пациенти

Изображение 1 от 2

    След като преди месец публикувахме материал Димитровградски лекар, който е и общински съветник, събира неправомерни такси за издаване на документи, според РЗОК последва проверка от страна на РЗОК - Хасково. Проверката бе въз основа на жалбата, насочена към институцията от потърпевшата Емилия Тончева за взета такса от 10 лева за издаване на удостоверение за извършените задължителни имунизации и профилактични прегледи на деца, което да послужи пред социалните служби от местния личен лекар д-р Елена Иванова.

    Проверката на инспекторите е установила незаконно събиране на такса за документа, който според Националния рамков договор за медицинските дейности за 2020 - 2022 е напълно безплатен за пациентите. В резултат на установеното нарушение е съставен и връчен протокол, с който се удостоверява, че събирането на такса за издаване на удостоверение за извършените задължителни имунизации и профилактични прегледи на деца е нарушение и д-р Елена Иванова ще бъде санкционирана по чл. 414 ал. 1 от Националния рамков договор за медицинските дейности за 2020 - 2022. Според упоменатия член от рамковия договор, санкцията за първо нарушение е в размер от 50 до 150 лева. При повторно нарушение „финансовата неустойка“ е в размер от 100 до 300 лв., като при системно нарушаване на правилата може да се стигне и до прекратяване на практиката на личния лекар, коментира за BGvesti директорът на РЗОК - Хасково, Ирина Колева.

    По информация от коментиращи в социалните мрежи и в нашия сайт, д-р Елена Иванова от години събира пари за издаването на този документ, като от тази година е повишила сумата за документа от 5 на 10 лева за всяко дете. В коментарите се споменава, че и при други лични лекари пациентите са заплащали документа около 3 лева. Основната критика от страна на коментиращите е необосновано високата такса от 10 лева за издаване на документ. Коментар на д-р Елена Иванова под разискването в социалните мрежи на казуса за таксата гласеше (преди да бъде изтрит)

    Което може би означава, че самият личен лекар не е прочел или разбрал правилно Националния рамков договор за медицинските дейности и с чиста съвест е определил цена за документа от 10 лева, което означава, че може да се събират неправомерно такси и за други документи, за които пациента не дължи пари. От РЗОК - Хасково ни увериха, че на д-р Елена Иванова е обяснено, коя част от договора е нарушила и че за тези удостоверения не се изисква такса от пациентите, като се надяваме това да доведе до край на порочната практика.

    Директорът на РЗОК - Хасково Ирина Колева апелира към всички граждани, които смятат, че здравноосигурителните им права са нарушени, да сигнализират на институцията, за да бъдат предотвратявани подобни незаконни дейности и пациентите да не бъдат ощетявани във финансов и здравен аспект. От РЗОК - Хасково ни предоставиха имейлите, на които всеки може да пусне жалба и да зададе въпроси. За да получите съдействие от институцията, може да сигнализирате на електронна поща:  signal@has.nhif.bg и haskovo@nhif.bg Препоръчваме ви да запазите всеки документ, който сте получили, за да бъде в полза на доказването на порочна или незаконна дейност. За всякакви нередности може да сигнализирате и на нашият редакционен имейл dimitrovgrad@bgvesti.net .

    Изразяваме надежда, че д-р Елена Иванова и други лекари, които са искали неправомерно такси от своите пациенти, ще прекратят порочната практика. В материалите не коментираме по никакъв начин професионалните способности и компетентността на личния лекар, а неморалната практика, продължила с години, за незаконно събиране на такса за услуга, която се покрива от НЗОК. Апелираме към всеки български гражданин да се обръща към институциите, когато прецени, че правата му са нарушени, както направи и Емилия Тончева с пускането на жалбата си към РЗОК - Хасково, така не само ще защитите своите права, но ще помогнете и на останалите да не попадат в ситуация в като вашата.

    Поставяме този материал в рубриката ни "Добрият пример", за добрия пример, който дава Емилия Тончева с това, че потърси правата си и не остави проблема до "мрънкане във фейсбук". Нейната постъпка с пускане на жалба до РЗОК доведе до евентуалното прекратяване на порочната практика за събиране на такса за издаване на удостоверение за извършените задължителни имунизации и профилактични прегледи на деца, поне в Димитровград.

    Христо Христозов

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Mu
      muncho
      1 -7
      16:05, 18 юни 2021
      Какво означава думата "ДжиПи" ? В кой речник я отк... Виж коментара
    • 2
      Лю
      Любопитка
      15 0
      17:57, 18 юни 2021
      А кой е автора на статията? Браво! Много добре описана, наистина! Надяваме се д-р Елена Иванова да прекрати порочната си практика! :)
    • 3
      Йо
      Йори
      11 0
      18:42, 18 юни 2021
      Браво и на жената пуснала жалбата, трябва да има повече такива хора за да можем малко по малко да вкараме тази държава в ред
    • 4
      До
      ДО muncho
      1 -1
      20:17, 19 юни 2021
      Наистина си MUNCHO. Това ли е важно за теб думата ДжиПи…….MUNCHO, като не правиш коментар по темата значи си като тази докторка. Тя сигурно не се движи ИЗ града от срам И какво ще стане сега като общински съветник с Докторката????
      Може ли някой да каже, била ли е завеждащ лекар на отделение през 1997. 1998…..??
    • 5
      До
      До Bgvesti
      3 0
      07:50, 20 юни 2021
      MUNCHO и Докторката изглежда са от една вода не напита??
      Засегнат (та) гузен, негонен бяга ЕЕЕ има още много,много такива !!! Нека се събудим. Да правим нещо за нашите деца. Борба борба пред кабинета и или на други места. Сговорна дружина планина повдига.
    Последни новини