От х:

Днес в x:

ЦИК провежда експериментално гласуване с машини в три района на София

ентралната избирателна комисия (ЦИК) ще проведе днес експериментално гласуване с машини в три района на София – „Люлин“, „Триадица“ и „Подуяне“. Инициативата дава възможност на гражданите на столицата да пробват как се гласува с машини близо месец преди официалния вот на 11 юли.

Подобни пробни гласувания вече бяха проведени в Доброславци и Сливница.

Гласуването е анонимно и в него не се предвижда избирането на реални партии и коалиции.

То ще се проведе от 10 ч. в 22-ро училище в район „Триадица“, от 11 ч. в 143-то ОУ в район „Подуяне“ и от 12 ч. в 37-мо училище в „Люлин“.

Досега проведените експерименти в Доброславци и Сливница показаха, че избирателите гласуват средно за минута и девет секунди, по-бързо се справят жените, хората с висше образование, както и тези, които вече имат опит с машинно гласуване от вота на 4 април.

Експерименталните гласувания показаха още, че повече време е нужно на хората над 70 години и за тези с по-ниско от средното образование.

Заместник-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов коментира:

„Комисията стигна до извода, че са необходими още тестове, за да могат да бъдат потвърдени или отхвърлени хипотезите, които могат да се направят въз основа на проведените избори.

Опитът на страни като Индия, Бразилия, които отдавна го въвеждат, също показва, че независимо от образователното равнище всеки човек би могъл с малко опит да добие увереност, когато гласува по този начин.

Въпросът е, и това е наша отговорност, да се справим добре с този първи случай на масово въвеждане на машини за гласуване, на машинен вот, защото той ще затрудни в най-голяма степен избирателите в сравнение с всеки следващ избор“.

Източник: БНР

Коментари в сайта

Последни новини