От х:

Днес в x:

Седмокласници разгледаха новостите в Професионална гимназия по транспорт и аграрни технологии

    Професионалната гимназия по транспорт и аграрни технологии "Н.Й.Вапцаров" в Хасково отвори вратите си за бъдещи свои кадри. Под мотото  "Изберете модерни професии в земеделието и транспорта ", педагози, инженери и гимназисти  представиха модерната база, с която разполагат на седмокласниците от ОУ “Св.св. Кирил и Методий“.

    Учителката  по история и география Надежда Иванова разказа на гостите за специалностите в гимназията. Преподавателката отговаря за организационната част по план-приема за предстоящата учебна година в специалностите: „Електрообзавеждане на транспортната техника“, „Автотранспортна техника“, „Експлоатация на автомобилния транспорт“ ,“Растениевъдство“ и „Зеленчукопроизводство“.

    Надежда Иванова е от скоро преподавател на гимназистите и смята, че представянето на живо на училището, дава възможност на по-малките ученици да се срещнат и да разговарят с нея и с колегите й, както и със гимназистите, а това е пътят към добрата възможност за кариерно ориентиране. Още повече, че Професионална гимназия по транспорт и аграрни технологии в Хасково разполага с най-модерната учебна база по практика сред училищата, които предлагат подобни специалности, в цяла Южна България.

    „Интересът на младите започва именно, когато те имат пряко наблюдения върху това, което тепърва биха избрали за своя професия. Затова, освен кампанията, която провеждаме с отделни материали в интернет, индивидуалните посещения в училището е целта на Деня на отворените врати. Така децата имат възможност да се запознаят с преподавателите, да коментират с тях въпросите, които ги интересуват. В тази кампания помагат и нашите ученици, с които децата могат също да комуникират и да им задават въпроси за училището“, казва Надежда Иванова.

    „Ако обичат и искат  да са по-близо до автомобилите и превозните средства, това е тяхното училище“, казва десетокласникът от гимназията Емре Хасан, който участва в кампанията по представянето на училището пред седмокласниците. Той е и един от гимназистите, които ще изкарат производствената си практика това лято в Португалия. Групата заминава по проект на Еразъм+.

    Децата от седми клас разгледаха с интерес различните кабинети. Отговориха си на въпроса възможно ли е съчетано производство на аквакултури и културни растения в контролирана околна среда, целогодишно производство, без необходимост от постоянен достъп на вода и слънчева светлина, и накрая да има като резултат висококачествена и безопасна продукция? И видяха на живо как става това, като наблюдаваха къта по Аквапоника в кабинета по растениевъдство. Научиха, че в аквапоничните системи водата от резервоарите за аквакултури, съдържаща отпадъчни продукти, преминава през физичен филтър за биологично смилане на твърдите частици. Избистрената и богата на амоняк вода преминава през кислородна среда, съдържаща нитрифициращи бактерии, които превръщат амоняка в нитрат. А той се използва като хранителни вещества на растенията.

    При обиколката си на гимназията, в кабинета по учебна практика по „Хибридни и електрически автомобили“, голям интерес, особено при момчетата, предизвика макетът на хибриден двигател на Тойота в разрез.

    А момичетата разбраха, че има подходяща среда и за тях в това направление-да бъдат  качествено обучени как да управляват транспортни фирми.

    Денят на отворените врати продължава с посещения на малки ученици, които търсят своя път на развитие в образованието, и в утрешния ден.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини