От х:

Днес в x:

17 °C

Седмокласници разгледаха новостите в Професионална гимназия по транспорт и аграрни технологии

  Професионалната гимназия по транспорт и аграрни технологии "Н.Й.Вапцаров" в Хасково отвори вратите си за бъдещи свои кадри. Под мотото  "Изберете модерни професии в земеделието и транспорта ", педагози, инженери и гимназисти  представиха модерната база, с която разполагат на седмокласниците от ОУ “Св.св. Кирил и Методий“.

  Учителката  по история и география Надежда Иванова разказа на гостите за специалностите в гимназията. Преподавателката отговаря за организационната част по план-приема за предстоящата учебна година в специалностите: „Електрообзавеждане на транспортната техника“, „Автотранспортна техника“, „Експлоатация на автомобилния транспорт“ ,“Растениевъдство“ и „Зеленчукопроизводство“.

  Надежда Иванова е от скоро преподавател на гимназистите и смята, че представянето на живо на училището, дава възможност на по-малките ученици да се срещнат и да разговарят с нея и с колегите й, както и със гимназистите, а това е пътят към добрата възможност за кариерно ориентиране. Още повече, че Професионална гимназия по транспорт и аграрни технологии в Хасково разполага с най-модерната учебна база по практика сред училищата, които предлагат подобни специалности, в цяла Южна България.

  „Интересът на младите започва именно, когато те имат пряко наблюдения върху това, което тепърва биха избрали за своя професия. Затова, освен кампанията, която провеждаме с отделни материали в интернет, индивидуалните посещения в училището е целта на Деня на отворените врати. Така децата имат възможност да се запознаят с преподавателите, да коментират с тях въпросите, които ги интересуват. В тази кампания помагат и нашите ученици, с които децата могат също да комуникират и да им задават въпроси за училището“, казва Надежда Иванова.

  „Ако обичат и искат  да са по-близо до автомобилите и превозните средства, това е тяхното училище“, казва десетокласникът от гимназията Емре Хасан, който участва в кампанията по представянето на училището пред седмокласниците. Той е и един от гимназистите, които ще изкарат производствената си практика това лято в Португалия. Групата заминава по проект на Еразъм+.

  Децата от седми клас разгледаха с интерес различните кабинети. Отговориха си на въпроса възможно ли е съчетано производство на аквакултури и културни растения в контролирана околна среда, целогодишно производство, без необходимост от постоянен достъп на вода и слънчева светлина, и накрая да има като резултат висококачествена и безопасна продукция? И видяха на живо как става това, като наблюдаваха къта по Аквапоника в кабинета по растениевъдство. Научиха, че в аквапоничните системи водата от резервоарите за аквакултури, съдържаща отпадъчни продукти, преминава през физичен филтър за биологично смилане на твърдите частици. Избистрената и богата на амоняк вода преминава през кислородна среда, съдържаща нитрифициращи бактерии, които превръщат амоняка в нитрат. А той се използва като хранителни вещества на растенията.

  При обиколката си на гимназията, в кабинета по учебна практика по „Хибридни и електрически автомобили“, голям интерес, особено при момчетата, предизвика макетът на хибриден двигател на Тойота в разрез.

  А момичетата разбраха, че има подходяща среда и за тях в това направление-да бъдат  качествено обучени как да управляват транспортни фирми.

  Денят на отворените врати продължава с посещения на малки ученици, които търсят своя път на развитие в образованието, и в утрешния ден.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 16.06.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
  16 юни 2021
  Последни новини