От х:

Днес в x:

Арестуван опозиционер в Беларус се намушка с химикалка в гърлото в съда

Беларуски опозиционен активист се намушка с химикалка в гърлото по време на съдебно заседание, съобщи правозащитната организация "Вясна", цитирана от Франс прес.

Кадри на беларуската служба на радио "Свободна Европа"/радио "Свобода" показват как Степан Латипов лежи на дървена пейка в арестантската клетка в съдебната зала. Друг видеозапис показва как Латипов е отвеждан, за да бъде качен на линейка, а по ризата му се виждат, петна от кръв, предаде Ройтерс.

"Беларуският активист и политически затворник Степан Латипов си преряза гърлото в съдебната зала днес", написа в Туитър намиращата се в изгнание опозиционна лидерка Светлана Тихановска.

"Той е бил заплашен, че семейството му ще бъде преследвано, ако не се признае за виновен. Това е резултатът от държавния терор, репресии и изтезания в Беларус. Трябва да спрем това незабавно", заяви тя.

Според независимата медия "Наша нива" стоящите наблизо служители от охраната не са могли да отворят арестантската клетка веднага, защото не са улучили веднага правилните ключове. "Когато клетката била отворена, Степан вече бил загубил съзнание", заяви медията.

Латипов е бил арестуван през септември в Минск по време на суровите мерки на беларуските власти срещу масовите протести след президентските избори през август.

Той е бил обвинен в организиране на бунтове, съпротива срещу полицията и измама. Латипов отрича да е извършил нещо нередно.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини