От х:

Днес в x:

На гражданите на Беларус бе забранено да напускат страната си по суша

Беларус ограничи възможностите на гражданите си да напускат територията на страната по суша. Само хората, имащи разрешително за постоянен престой в чужда държава, ще могат да го правят. Опозицията разкритикува този ход като нарушаване на закона, предаде Франс прес.

В публикувано днес съобщение в "Туитър" беларуската служба за гранична охрана каза, че разрешение за временно пребиваване в чужда страна не представлява мотив за пътуване в чужбина.

Беларус въведе през декември 2020 г. ограничения за пътуванията в чужбина. Като причина за това бе изтъкната пандемията от коронавирус. Гражданите имаха право досега да напускат страната си само веднъж на всеки шест месеца.

"Режимът на Лукашенко драстично ограничи правото на беларусите да пътуват с твърдението, че някои мотиви не са достатъчни за напускане на Беларус", коментира в "Туитър" Валерий Ковалевски.

"Конституцията обаче не предвижда никакво условие", каза той и добави, че това е "абсолютно нарушаване на закона".

Пътуванията по въздух остават свободни, но възможните дестинации са ограничени, след като ЕС забрани беларуски самолети да ползват неговото въздушно пространство. Няколко десетки беларуси избягаха от страната си през последните месеци заради репресиите на властта срещу антиправителствени демонстранти. Съседна Литва издаде на редица беларуски дисиденти шестмесечни визи.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини