От х:

Днес в x:

Фестивалът „Театър, обичам те!“ на открита сцена под небето

Изображение 1 от 3

    С водещи и съвсем нови  заглавия от театралните афиши на страната, след година прекъсване, заради здравната пандемия, Хасково отново ще приветства фестивала „Театър, обичам те!“.

    Фестивалните дни са от 14-и до 20-и юни на площадка “Спартак“, която ще бъде оборудван с допълнителни съоръжения, за да се запази  магията на общуване между актьори и зрители от театралната зала.

    Програмата на 6-ото издание на Фестивала представиха днес директорът на Драматично-куклен театър „Иван Димов“ в Хасково Стелиян Николов и заместник-кметът на Хасково Мария Вълчева.

    Фестивалът се роди, като развитие на Театралните дни в Хасково, които се провеждат от 15 години. Включен е в Културния календар на града, като голяма част от финансирането му е осигурено от местния бюджет. За осъществяването му помагат и частни фирми и това е радващо, че има хора в тези тежки за всички времена, които подпомагат изкуството, отбеляза директорът на театъра.

    „Щастлив съм, че тази година ще успеем да случим фестивала. Правим техническата подготовка така, че на откритата площадка „Спартак“ оборудването да е на ниво, да не се загуби и буква от това, което артистите ще кажат на сцената, за да се запази художествената стойност на всяко представление“, обясни Стелиян Николов. За целта е наета професионална фирма, която да направи сценичното осветление и звука.

    Всички театрални представления ще са с начален час 21.

    Откриването на Фестивала „Театър, обичам те!“ е на 14 юни с музикалното представление на Драматичен театър -Пловдив и Младежки театър „Николай Бинев“ по песни на Стефан Вълдобрев - “По-полека”. В него участват цял плеада от най-популярните български актьори.

    На 15 юни - Драматичен театър “Никола Вапцаров”-Благоевград ще представи “Колко е важно да бъдеш сериозен” по Оскар Уайлд.

    Сборният моноспектакъл на Мариус Куркински по повод 50-годишния му юбилей “Мариус 50” представя на Хасковска сцена на 16-ти юни ПК “Ажур Пико”. Представлението включва части от всички негови 11 солови театрални проекта.

    На 17-ти юни фестивалът продължава с второто за 2021 година премиерно заглавие на Театър “Иван Димов” - Хасково. Това е първият моноспектакъл на Христо Шопов “Не е за телефон”. Тук идва нова изненада за публиката, защото Христо Шопов влиза в комедийна роля, издаде Стелиян Николов в аванс.

    Театралната комик-терапия на ПК “Ажур Пико” - “Направихте ме на луд” е представлението, предвидено за 18 юни.

    На 19-ти юни, в събота, на площадка „Спартак“ ще има музикална програма, която ще е на вход “свободен“.

    Театралният фестивал в Хасково тази година завършва на 20-ти юни с новия авторски спектакъл на Камен Донев "Лекция №3: Възгледите на един учител за силата на словото". Хасково ще е третата сцена на това представление, след премиерата му, която предстои на втори юни в Пловдив и още едно представяне в Борисовата градина в София.

    Билетите за спектаклите ще бъдат пуснати в продажба и в онлайн мрежата, както и на касата на театъра на 26-ти май. Повечето тях са на преференциални цени.

    В рамките на фестивала е предвидена и програма за деца.

    При лошо време програмата се мести на закрито в зала „Дружба“.

    „ Представленията, които сме подбрали са предимно комедийни. И това не е случаен избор, търсен ефект е. Смятаме, че е време хората да се отпуснат след тежката година, да се усмихнат, време е да се разтоварят.“, коментира директорът на хасковския театър Стелиян Николов.


    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини