От х:

Днес в x:

22 °C

Еколог: Окастрените до ствол тополи няма да загинат, даже се разлистват

  „Окастрените до ствол тополи край реката в Хасково няма да загинат, даже се разлистват“. Това заявиха заместник-кметът на община Хасково Динко Тенев и Любомир Георгиев - началник на отдел „Екология“ в местната администрация. Изявлението им е по повод недоволство и сигнали на граждани, които се опасяват, че дърветата край булевард „България“ се кастрят прекалено много и могат да бъдат увредени.

  Припомняме, че кастренето на тополи започна в средата на януари тази година. Дейностите се изпълняват от частна фирма. До момента около една трета от тополите са подкастрени и орязани, заяви Динко Тенев. От общо 600 дървета, за напълно премахване бяха предвидени около 60. Вече са премахнати около 40 тополи. Има и такива, за които при кастренето се е установило, че трябва да бъдат изрязани от основата, защото във вътрешността си са изгнили.

  На мястото на премахнатите тополи ще бъдат засадени нови през септември. Те ще са хибрид и няма да пускат пухчета.

  „Тези, които се окастриха на 30% от това, което бяха, някои започват да пукват. Така, че гражданите да са спокойни. Тополите, които остават, до 1-2 години ще имат листа и ще произвеждат кислород“, заяви Тенев. Той вметна, че тополите край реката в района на бившата Захарна фабрика са били кастрени по подобен начин в предходни години и са възстановени.

  Сега резитбите на тополите се следят от експерт. „Има заповед на кмета, с която е упълномощен служител от отдел „Екология“, който присъства и обследва резитбите. Гражданите трябва да са спокойни – окастрените дървета и в момента се разлистват, развиват се добре“, категоричен беше екологът Любомир Георгиев, който от 2008 година работи в община Хасково. Той поясни, че подкастрянето и подрязването се отразява благоприятно за тополите, които дори са прехвърлили възрастта си на живот.

  „Дървото расте, расте, но в един момент или трябва да бъде окастрено, или ще падне от само себе си. Друг вариант няма. А това е централна градска част – има офиси, има жилищни сгради, трафик“, каза Георгиев.

  Той беше категоричен, че чрез подкастряне, дърветата се подновяват. Даде за пример орязани лози, които поглеждайки ги, човек може да си помисли, че е осакатена, но това се прави за доброто на растението.

  Георгиев апелира дори и най-върлите защитници на тополите и хората, които са най-против те да бъдат кастрени и сухите да бъдат премахвани, да се замислят, ако те или техни близки страдат от алергични заболявания или ако въпросното старо възрастно тополово дърво беше в непосредствена близост до техния дом или офис.

  Анета Кутелова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (21)

  • 1
   Ек
   Еколог
   30 -17
   17:07, 10 май 2021
   Дори и мафията на ГЕРБ не може да спре природата и гората да се разлиства.
   • До
    Дон Бойко | Винету
    8 -2
    21:10, 10 май 2021
    По нова дават кръстникът специално за *******
   • Утре моя вожд си отива
    Делянчо такова парички рано или късно сменят собственика си
   • Ако набием динко нереза на тополов кол , няма да го боли толкова :))
  • 2
   АБ
   а бе
   34 -18
   17:33, 10 май 2021
   Те ги режат от основа - как ще се разлистят? Да скалпираме въпросния гербер, тя косата ще му порастне пак.
  • 3
   Г-
   Г-н Михайлов
   34 -12
   17:48, 10 май 2021
   И вие от ГЕРБ сте като тополите- изгнили отвътре! Дойде време да ви изкоренят!
  • 4
   11
   11111
   15 -5
   19:19, 10 май 2021
   Както кастрят народа така и тополите!!!Абе след 20-30 години ще ги видите!!!Кого???Хората или тополите!!!Вярно е че вътрешният свят на човека се отпечатва на лицето му!!!
  • 5
   Ако го направим , всеки следващ бабаит ще се замисли кога стане началник :))
  • 6
   Ле
   Лесничея
   6 -3
   02:59, 11 май 2021
   Когато се повтарят подобни абсурдни твърдения сто пъти накрая да не и едната верни господа еколози и заместник кмете ... Как може въобще да си вярвате ? Вижте как се справят хората по света Интернет ли нямате в общината ...
  • 7
   Ма
   мамолог
   12 -5
   08:40, 11 май 2021
   изгнили са им главите на тия двамата, идете да видите пъновете, по 1 метър и по-големи срещу градската градина до гумаджиите, изобщо не са изгнили, затова и започнаха да ги кастрят с някаква фреза за да си прикрият кражбите, осечете всичко за да има дърва за вашите избиратели мангустите и за пелети дето да ги произведе наща фирма
   • Кн
    Княз Борис Михаил
    2 -1
    11:30, 11 май 2021
    На дънера! Него,жена му,децата му,слугите му и целият му род до 9то коляно. Казах!
  • 8
   Da
   das
   4 -8
   09:15, 11 май 2021
   Вечно недоволни. Падне топола - некадърници, някой... Виж коментара
   • Съ
    Съдк
    2 0
    14:28, 12 май 2021
    Последно?! Такава пасмина като в Хасково никъде другаде няма. Вечно недоволни, неграмотни и мързеливи. И задължително-активни разбирачи на всички проблеми.
  • 9
   Се
   сеч
   5 -2
   09:31, 11 май 2021
   Да се отсекат всички , които са започнали да съхнат. Тополата за нищо не става.
  • 10
   Пе
   пешо
   6 -1
   10:37, 11 май 2021
   А тези,които бяха тотално изсечени,кога ще се подновят с нови дръвчета?
   Точно в центъра има най-голяма нужда от кислород предвид огромния трафик.
   • 11
    11111
    1 -1
    11:26, 11 май 2021
    Иди да си купиш от Кауфланд. Кислород на промоция.
  • 11
   Да
   да
   3 -1
   11:01, 11 май 2021
   Те така по тоя начин и налъмите цъфтят
  • 12
   Аб
   Абе май тия тополи
   3 -1
   11:30, 11 май 2021
   Къде отидоха парите за обещаното саниране!
   • Тр
    Трифонов
    1 0
    14:29, 12 май 2021
    Тези въпроси ги задавай вече на Слави. Той сега ще ви оправя и блоковете и вас самите
  • 13
   Ек
   Екология
   2 -1
   11:45, 11 май 2021
   Тоя еколг дето мисли за Хасково що не мине по крайните квартали и да види че само се отбива номера като се сетя дръвчета дето на другата година вече ги няма и че всяко д не може да вирее на всяка почва и т.н ама това е!
  • 14
   Фи
   Фитолог
   2 0
   21:35, 11 май 2021
   Принципът е: режат се на височина 4 м. и постепенно от пъпките изникват клонки, по тях пъпки - клонки... Така се разрастват и се оформя короната .. ако така се прави не е оскатяване.

  Хороскоп за 16.06.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Справяте се много добре със задачите си днес и съвсем естествено се радвате на впечатляващи резултати. Усилията ви по разрешаването на даден проблем най-сетне се увенчават с успех. Ваш партньор може дави даде много ценна идея. Заслужава си да помислите за осъществяването й. Вечерта може да бъде много по-приятна, ако я споделите с приятели. Условията за това са идеални, но поемете вие инициативата.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се поддавайте на изкушението да напътствате, оценявате и съдите. Във ваш интерес е да запазите добрия тон и ще спечелите. Имате перспективни планове, остава да намерите подходящите хора, с които да ги реализирате. Професионална оферта ще провокира активността ви в стремежа да спазите договорените срокове.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Работата ви днес ще е свързана с различни срещи и ангажименти, и от вас ще се изисква да бъдете готови по всяко време да реагирате адекватно на ситуацията. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви тревожи. Скорошните финансови постъпления ще компенсират времето ви напоследък.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще се наложи да решавате проблеми предизвикани от ваши близки. Това може да отнеме голяма част от времето ви днес. Опитайте да разберете всяка от двете страни, но в никакъв случай не се изкушавайте да съдите. Праволинейността ви ще е достатъчна за да обърнете в положителна посока развитието на конфликта.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще бъде добре, ако умеете да използвате подкрепата на звездите, разчитайки знаците на съдбата. Вашият оптимизъм е най-големият ви коз. Предстои ви добро представяне на изпити или на друго важно събитие за вас. Иска ви се да подновите дома си, сега е момента да го направите, увличайки и близките си в това начинание.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  От днес ще започне процес на преобразувание на работното ви място, който е наложителен за постигането на по-високи резултати. Включете се активно в тази акция, тъй като със сигурност бихте могли да бъдете много полезни. Предстои ви важен разговор, в който ще трябва добре да изложите позициите си. От това ще зависи вашият бъдещ авторитет.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Доста емоции ви се събират напоследък, затова днес си починете и не мислете за работа. Въпреки, че не е характерно за вас, помързелувайте и се отдайте на любимите си занимания. Отношенията ви с вашия партньор са спокойни и безоблачни.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Изпълнени сте с добри намерения и от вас зависи те да се случат. Търсещите разнообразие ще имат срещи и ще се радват на приятелска компания. Започнатата подготовка по важна задача върви към края си. Предстои ви същинската работа и това ще ви ангажира цялото внимание.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Възможни са промени, които няма да са в негативен план. Денят не е подходящ за финансови сделки и каквито и да е операции, свързани с пари. От вас струи бодрост, която се предава и на околните. Мислете за красиви неща и светът ще ви отвърне със същото. Нямате основания за недоволство.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Грижите по семейството не спират за вас. И днес ще се занимавате с чуждите проблеми, а своите ще пренебрегнете. Намерет време за себе си. Имате нужда да се погрижите както за здравето си, така и личните си предпочитания. Всяко пренебрежение може да ви изведе от кондиция и да ви навреди.
  16 юни 2021
  Последни новини