От х:

Днес в x:

9 °C

Музеят в Хасково получи един от първите български телевизори

    Регионалният исторически музей в Хасково се сдоби с един първите телевизори. Той е марка „Опера 2“ от 1962 година и е дарение от дома на Теофана Пулева, който вече е разрушен. Произведен е в България, но е с унгарски части.

    Навремето такива телевизори е имало в домовете на най-заможните хора. Теофана е наследница на големия род Пулеви, които са тютюнотърговци и фабриканти на цигари от 19-и век. Тя е сред първите хасковци, които са имали телевизор в дома си. Тези хора са били принудени да организират вечеринки в жилищата си.

    „Хората са обличали хубави дрехи, слагали са хубави неща за почерпка. Масата е отрупана, хората са седнали като на кино и телевизорът се гледа, въпреки че е имало малки излъчвания във вторниците и неделите. Този дом, в който има телевизор, се превръща в едно читалищно средище, за да могат да се насладят на телевизора съседи и приятели“, разказа д-р Веселина Узунова – главен уредник в отдел „Най-нова история” на РИМ-Хасково в Международния ден на радиото и телевизията. Тя поясни, че телевизорът е бил най-ценен в интериора на дома. Покривал се е с каренца, слагали са се украшения, за да може да изглежда привлекателен.

    Сред ценните експонати в хасковския музей е американско радио от 30-те години на миналия век и радиоточка.

    „Радиото навлиза в Хасково от момента, в който навлиза в цялата страна. От 1925 г. България произвежда свои радиоапарати във фабрика в Бургас. От 1929 г. има радиоизлъчвания от София, но имало станции в Стара Загора и Варна. В Хасково сме хващали сигнала от Стара Загора. От 1935 г. година сигналът е бил синхронизиран, тоест радиопредаването е само едно и се предава по всички станции.

    Хасково е разполагал със свои клубове по интерес. Радиото е било едно от най-модерните неща за времето си и наши видни съграждани са били почитатели на този радиокръжок. „Един от тях е проф. д-р Асен Златаров“, разказа д-р Узунова. Той е сглобил и радио по схема.

    През годините радиото се развива като информационно, забавно и всякакво средство за комуникация.

    „За да имаш радиоапарат вкъщи е било необходимо позволително“, обясни историкът Милен Вълчев от РИМ-Хасково. Той уточни, че в документа се посочвал видът на радиоапаратът и с колко лампи е, от което зависи мощността. На тази база се дължи такса на държавата, което продължава до 1995 г., както се е плащало за радиоточката.

    В България телевизията започва да съществува от 1959 година, от изграждането на телевизионната кула в София. В Хасково телевизионната кула е изградена в началото на 60-те години. Така хасковци започват да гледат телевизия.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (18)

    • 1
      Ку
      Кубрат Пулев
      7 -9
      18:45, 7 май 2021
      Браво!
      • Ку
        Курдо
        3 -7
        12:51, 8 май 2021
        Теофана Пулева по скромно. Боклук . Виж коментара
    • 2
      Какви са тези заможни хора през 1962 година!?? Тогава се градеше РСО и най богати бяха партийните секретари. Повелята на партията бе във всеки дом да има телевизор ,макар че имаше само една програма, която бе само 4 часа 4 дни в седмицата а в останалото време излъчваха таблицата. И за да се гледа трябваше голяма антена, която се насочваше към връх Ботев, защото там бе предавателя за южна България. Операта бе пълно копие на американска марка преработен на 220 волта за нашия стандарт. В статията не се споменава този кой модел е понеже имаше опера 1 после две и накрая 3. Първите модели са почти с немски части и кинескоп тунгксрам а дървената кутия е само българска. Вероятно този модел е опера 2 на които се поставяха кинескопи на ГДР и съветски, и за една две години кинескопа им свършваше.
      Много Ви е объркваща статия и бъркате радио с лампи със соц бакелитовата измишльотина наречена радиоточка. През втората световна война легалните радио апарати са имали на копчето за станциите печат с червен восък и са били фиксирани на радио София за да не се слушат вражески станции като радио Лондон или Москва.
      Другия път не пишете повърхностни статии.
      • Ис
        история
        14 -1
        00:12, 8 май 2021
        Димитър Славчев-Телефункен е имал работилница за ремонт на радиоапарати на германската фирма Телефункен. Бил е неин представител в Хасково преди 9 септемвпи 1944. Телефункен пуща и първия телевизионен 5 ватов чешки ретранслатор в Хасково. Намирал се е на кулата над северния вход на стадиона, където преди беше часовника и резултата. Сега таблото е електронно и е на срещуположния край. През 1965 г започва да работи предавателят на връх Ботев на 11канал. И от тогава започват да се купуват масово телевизори. Опера, Пирин, София, Темп, Рубин. Създава се телевизионен сервиз, пуща се ретранслатор на 7 канал от кулата до стадиона. Първите, които работеха на ретранслатора бяха Мирчев, Спас, Харалан, Кольо. После се пусна втора програма на 24 канал. След това се пусна и руската телевизия на отделен канал. После дойдоха кабеларките, сателитите, Булсатком, интернет.
      • Ис
        историяТака е
        9 -1
        00:18, 8 май 2021
        По време на войната във всички държави радиоапаратите са били пломбирани да хващат само държавното радио. Не е било само в България. След войната нямаше запечатване, а имаше заглушаване на вражеските радиа.
    • 3
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Ro
        Roko
        7 -4
        22:31, 7 май 2021
        От твоите услуги се нуждае тази дето се подпира на радиоточката!
    • 4
      ПО ФАшистко !!!!! ....... Обаче и тогава е имало контрабанда
      ....... И в къщи имаме радио Телефункен - по-старо от радиото в музея ......
      • Фа
        фантаст
        7 -4
        02:06, 8 май 2021
        Какво е това-"фашистко"!
      • Купувайте си вазелин мутрета , бейчета и просто тъ... Виж коментара
      • Фа
        Фашизъм
        9 -2
        12:00, 8 май 2021
        е имало в Италия,националсоциализъм в Германия - Хитлер си е бил социалист,а в България нито едно от двете.
    • 5
      Пи
      Писанчо
      13 -3
      08:47, 8 май 2021
      Едно писали в заглавието, друго има на снимката и трето разказва в статията. Да се чуди човек тези младите журналисти от къде ги събират .... Иначе денят е посветен на радиото и телевизията, а не на уредите, с които са ги излъчвали, нали така? Защо пък да не й е мястото там на радио точката? Дядо ти у вас да не би от другаде да е слушал радио?
      • Ут
        уточнение
        9 0
        10:52, 8 май 2021
        Денят е посветен точно на уредите, а не на журналистите, които работят в радиото. Този ден е свързан с деня, в който технически е било предадено безжично съобщение. Това е ден на техническия персонал на радиото и телевизията.
    • 6
      Ст
      Стара хасковлийка
      7 -4
      17:31, 8 май 2021
      Тази госпожица от музея хабер си няма от бита на хората през 1962 година.По добре да се скрие някъде!
      • Ра
        разкажи
        4 0
        19:30, 8 май 2021
        Разкажи ти какъв е бил. Иначе няма смисъл да се обаждаш. Аз помня от това време хамалите със самарите по центъра.
      • Партията и правителството и партийните секретари е бяха и ядяха без пари. Обикновените хора също но с зелени гущери и покупки от корекома срещу меверето. През онова време за чифт дънки и чорапогащи за подарък и бутилка уиски с кикиритки-пържени фастъци за мезе спокойно се наемаше стая в хотел Централ и две жрици правеха хубава компания цяла вечер.
    • 7
      От
      От Бургас
      4 0
      00:32, 9 май 2021
      Проверявайте какво пишете! Фабриката в Бургас започва да произвежда радиоапарати не през 1925, а през 1927 г. Марката е "ТУЛАН"
    • 8
      Ут
      уточнение
      2 -1
      17:04, 9 май 2021
      Статията е полуфабрикат, пълна с измислици , на принципа на "наградената репортерка от Би Ти Ви Канна Рачева"" , която се изпусна в ефир по време на протестите без да знае , че е на линия ----- "абе за протестите в чужбина не знам нищо , но все ще измисля нещо". За събитията през 1962 година биха могли да направят коментар родените поне през 1952 и по рано. Останалите могат да правят коментар от типа "ПУНТА МАРА" и "ШМЕНТИ КАПЕЛИ".
    Последни новини