От х:

Днес в x:

22 °C

Музеят в Хасково получи един от първите български телевизори

  Регионалният исторически музей в Хасково се сдоби с един първите телевизори. Той е марка „Опера 2“ от 1962 година и е дарение от дома на Теофана Пулева, който вече е разрушен. Произведен е в България, но е с унгарски части.

  Навремето такива телевизори е имало в домовете на най-заможните хора. Теофана е наследница на големия род Пулеви, които са тютюнотърговци и фабриканти на цигари от 19-и век. Тя е сред първите хасковци, които са имали телевизор в дома си. Тези хора са били принудени да организират вечеринки в жилищата си.

  „Хората са обличали хубави дрехи, слагали са хубави неща за почерпка. Масата е отрупана, хората са седнали като на кино и телевизорът се гледа, въпреки че е имало малки излъчвания във вторниците и неделите. Този дом, в който има телевизор, се превръща в едно читалищно средище, за да могат да се насладят на телевизора съседи и приятели“, разказа д-р Веселина Узунова – главен уредник в отдел „Най-нова история” на РИМ-Хасково в Международния ден на радиото и телевизията. Тя поясни, че телевизорът е бил най-ценен в интериора на дома. Покривал се е с каренца, слагали са се украшения, за да може да изглежда привлекателен.

  Сред ценните експонати в хасковския музей е американско радио от 30-те години на миналия век и радиоточка.

  „Радиото навлиза в Хасково от момента, в който навлиза в цялата страна. От 1925 г. България произвежда свои радиоапарати във фабрика в Бургас. От 1929 г. има радиоизлъчвания от София, но имало станции в Стара Загора и Варна. В Хасково сме хващали сигнала от Стара Загора. От 1935 г. година сигналът е бил синхронизиран, тоест радиопредаването е само едно и се предава по всички станции.

  Хасково е разполагал със свои клубове по интерес. Радиото е било едно от най-модерните неща за времето си и наши видни съграждани са били почитатели на този радиокръжок. „Един от тях е проф. д-р Асен Златаров“, разказа д-р Узунова. Той е сглобил и радио по схема.

  През годините радиото се развива като информационно, забавно и всякакво средство за комуникация.

  „За да имаш радиоапарат вкъщи е било необходимо позволително“, обясни историкът Милен Вълчев от РИМ-Хасково. Той уточни, че в документа се посочвал видът на радиоапаратът и с колко лампи е, от което зависи мощността. На тази база се дължи такса на държавата, което продължава до 1995 г., както се е плащало за радиоточката.

  В България телевизията започва да съществува от 1959 година, от изграждането на телевизионната кула в София. В Хасково телевизионната кула е изградена в началото на 60-те години. Така хасковци започват да гледат телевизия.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (18)

  • 1
   Ку
   Кубрат Пулев
   7 -9
   18:45, 7 май 2021
   Браво!
   • Ку
    Курдо
    3 -7
    12:51, 8 май 2021
    Теофана Пулева по скромно. Боклук . Виж коментара
  • 2
   Какви са тези заможни хора през 1962 година!?? Тогава се градеше РСО и най богати бяха партийните секретари. Повелята на партията бе във всеки дом да има телевизор ,макар че имаше само една програма, която бе само 4 часа 4 дни в седмицата а в останалото време излъчваха таблицата. И за да се гледа трябваше голяма антена, която се насочваше към връх Ботев, защото там бе предавателя за южна България. Операта бе пълно копие на американска марка преработен на 220 волта за нашия стандарт. В статията не се споменава този кой модел е понеже имаше опера 1 после две и накрая 3. Първите модели са почти с немски части и кинескоп тунгксрам а дървената кутия е само българска. Вероятно този модел е опера 2 на които се поставяха кинескопи на ГДР и съветски, и за една две години кинескопа им свършваше.
   Много Ви е объркваща статия и бъркате радио с лампи със соц бакелитовата измишльотина наречена радиоточка. През втората световна война легалните радио апарати са имали на копчето за станциите печат с червен восък и са били фиксирани на радио София за да не се слушат вражески станции като радио Лондон или Москва.
   Другия път не пишете повърхностни статии.
   • Ис
    история
    14 -1
    00:12, 8 май 2021
    Димитър Славчев-Телефункен е имал работилница за ремонт на радиоапарати на германската фирма Телефункен. Бил е неин представител в Хасково преди 9 септемвпи 1944. Телефункен пуща и първия телевизионен 5 ватов чешки ретранслатор в Хасково. Намирал се е на кулата над северния вход на стадиона, където преди беше часовника и резултата. Сега таблото е електронно и е на срещуположния край. През 1965 г започва да работи предавателят на връх Ботев на 11канал. И от тогава започват да се купуват масово телевизори. Опера, Пирин, София, Темп, Рубин. Създава се телевизионен сервиз, пуща се ретранслатор на 7 канал от кулата до стадиона. Първите, които работеха на ретранслатора бяха Мирчев, Спас, Харалан, Кольо. После се пусна втора програма на 24 канал. След това се пусна и руската телевизия на отделен канал. После дойдоха кабеларките, сателитите, Булсатком, интернет.
   • Ис
    историяТака е
    9 -1
    00:18, 8 май 2021
    По време на войната във всички държави радиоапаратите са били пломбирани да хващат само държавното радио. Не е било само в България. След войната нямаше запечатване, а имаше заглушаване на вражеските радиа.
  • 3
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Ro
    Roko
    7 -4
    22:31, 7 май 2021
    От твоите услуги се нуждае тази дето се подпира на радиоточката!
  • 4
   ПО ФАшистко !!!!! ....... Обаче и тогава е имало контрабанда
   ....... И в къщи имаме радио Телефункен - по-старо от радиото в музея ......
   • Фа
    фантаст
    7 -4
    02:06, 8 май 2021
    Какво е това-"фашистко"!
   • Купувайте си вазелин мутрета , бейчета и просто тъ... Виж коментара
   • Фа
    Фашизъм
    9 -2
    12:00, 8 май 2021
    е имало в Италия,националсоциализъм в Германия - Хитлер си е бил социалист,а в България нито едно от двете.
  • 5
   Пи
   Писанчо
   13 -3
   08:47, 8 май 2021
   Едно писали в заглавието, друго има на снимката и трето разказва в статията. Да се чуди човек тези младите журналисти от къде ги събират .... Иначе денят е посветен на радиото и телевизията, а не на уредите, с които са ги излъчвали, нали така? Защо пък да не й е мястото там на радио точката? Дядо ти у вас да не би от другаде да е слушал радио?
   • Ут
    уточнение
    9 0
    10:52, 8 май 2021
    Денят е посветен точно на уредите, а не на журналистите, които работят в радиото. Този ден е свързан с деня, в който технически е било предадено безжично съобщение. Това е ден на техническия персонал на радиото и телевизията.
  • 6
   Ст
   Стара хасковлийка
   6 -4
   17:31, 8 май 2021
   Тази госпожица от музея хабер си няма от бита на хората през 1962 година.По добре да се скрие някъде!
   • Ра
    разкажи
    4 0
    19:30, 8 май 2021
    Разкажи ти какъв е бил. Иначе няма смисъл да се обаждаш. Аз помня от това време хамалите със самарите по центъра.
   • Партията и правителството и партийните секретари е бяха и ядяха без пари. Обикновените хора също но с зелени гущери и покупки от корекома срещу меверето. През онова време за чифт дънки и чорапогащи за подарък и бутилка уиски с кикиритки-пържени фастъци за мезе спокойно се наемаше стая в хотел Централ и две жрици правеха хубава компания цяла вечер.
  • 7
   От
   От Бургас
   3 0
   00:32, 9 май 2021
   Проверявайте какво пишете! Фабриката в Бургас започва да произвежда радиоапарати не през 1925, а през 1927 г. Марката е "ТУЛАН"
  • 8
   Ут
   уточнение
   1 -1
   17:04, 9 май 2021
   Статията е полуфабрикат, пълна с измислици , на принципа на "наградената репортерка от Би Ти Ви Канна Рачева"" , която се изпусна в ефир по време на протестите без да знае , че е на линия ----- "абе за протестите в чужбина не знам нищо , но все ще измисля нещо". За събитията през 1962 година биха могли да направят коментар родените поне през 1952 и по рано. Останалите могат да правят коментар от типа "ПУНТА МАРА" и "ШМЕНТИ КАПЕЛИ".

  Хороскоп за 16.06.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Справяте се много добре със задачите си днес и съвсем естествено се радвате на впечатляващи резултати. Усилията ви по разрешаването на даден проблем най-сетне се увенчават с успех. Ваш партньор може дави даде много ценна идея. Заслужава си да помислите за осъществяването й. Вечерта може да бъде много по-приятна, ако я споделите с приятели. Условията за това са идеални, но поемете вие инициативата.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се поддавайте на изкушението да напътствате, оценявате и съдите. Във ваш интерес е да запазите добрия тон и ще спечелите. Имате перспективни планове, остава да намерите подходящите хора, с които да ги реализирате. Професионална оферта ще провокира активността ви в стремежа да спазите договорените срокове.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Работата ви днес ще е свързана с различни срещи и ангажименти, и от вас ще се изисква да бъдете готови по всяко време да реагирате адекватно на ситуацията. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви тревожи. Скорошните финансови постъпления ще компенсират времето ви напоследък.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще се наложи да решавате проблеми предизвикани от ваши близки. Това може да отнеме голяма част от времето ви днес. Опитайте да разберете всяка от двете страни, но в никакъв случай не се изкушавайте да съдите. Праволинейността ви ще е достатъчна за да обърнете в положителна посока развитието на конфликта.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще бъде добре, ако умеете да използвате подкрепата на звездите, разчитайки знаците на съдбата. Вашият оптимизъм е най-големият ви коз. Предстои ви добро представяне на изпити или на друго важно събитие за вас. Иска ви се да подновите дома си, сега е момента да го направите, увличайки и близките си в това начинание.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  От днес ще започне процес на преобразувание на работното ви място, който е наложителен за постигането на по-високи резултати. Включете се активно в тази акция, тъй като със сигурност бихте могли да бъдете много полезни. Предстои ви важен разговор, в който ще трябва добре да изложите позициите си. От това ще зависи вашият бъдещ авторитет.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Доста емоции ви се събират напоследък, затова днес си починете и не мислете за работа. Въпреки, че не е характерно за вас, помързелувайте и се отдайте на любимите си занимания. Отношенията ви с вашия партньор са спокойни и безоблачни.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Изпълнени сте с добри намерения и от вас зависи те да се случат. Търсещите разнообразие ще имат срещи и ще се радват на приятелска компания. Започнатата подготовка по важна задача върви към края си. Предстои ви същинската работа и това ще ви ангажира цялото внимание.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Възможни са промени, които няма да са в негативен план. Денят не е подходящ за финансови сделки и каквито и да е операции, свързани с пари. От вас струи бодрост, която се предава и на околните. Мислете за красиви неща и светът ще ви отвърне със същото. Нямате основания за недоволство.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Грижите по семейството не спират за вас. И днес ще се занимавате с чуждите проблеми, а своите ще пренебрегнете. Намерет време за себе си. Имате нужда да се погрижите както за здравето си, така и личните си предпочитания. Всяко пренебрежение може да ви изведе от кондиция и да ви навреди.
  16 юни 2021
  Последни новини