От х:

Днес в x:

ГЕРБ готови да приемат мандата и да съставят кабинет

Проведохме честен и конструктивен разговор, заяви Десислава Атанасова след срещата с президента Радев. Обсъдихме и важни теми от дневния ред - геополитически, планът за възстановяване, детайлно обсъдихме този въпрос. За нас е изключително важно да има работещо правителство възможно най-бързо, каза Атанасова.

Даниел Митов допълни, че са изразили волята си като първа политическа сила да приемат мандата и да направят честен и открит опит да съставят кабинет. Ще преценяваме точно как да действаме със самия мандат, дали ще има възможност за съставяне на правителство. При всички положения България трябва да има бързи решения, с оглед на пандемичната обстановка и възстановяване на икономиката, както и сложната геополитическа обстановка, недалеч от нас, каза Даниел Митов. Той призова да се обърне внимание на езика на омразата, като при всички положения ще търсят възможност за съгласие.

Имаше консенсус, че България трябва да има работещо правителство със солидна подкрепа, каза Томислав Дончев.

Планът за възстановяване стана обект на политически интриги, не е чул алтернативно предложение, планът е внесен в парламента, ако той бъде упълномощен, то той ще бъде изпратен в Европейската комисия, допълни Дончев.

По думите му са готови, за да има стабилност, да подкрепят правителство на "Има такъв народ" с "двама-трима" депутати. Нямаме желание да бавим процедурата, допълни Дончев.

След разговорите и с останалите политически сили Радев ще връчи мандат на най-голямата политическа сила в парламента - тази на ГЕРБ.

Премиерът в оставка и лидер на партията Бойко Борисов вече обяви, че ще предложи кабинет под ръководството на Даниел Митов, с което дава ясна заявка за евроатлантическата му ориентация.

В 10:15 ч. започват консултациите на президента с "Има такъв народ" 

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини