От х:

Днес в x:

2 °C

Частично връщане в училищата, НВО за 4-ти и 10-ти клас- остава

Продължава поетапното разхлабване на мерките, наложени през последния частичен локдаун в средата на март у нас. На редовния седмичен брифинг на НОЩ министърът на образованието Красимир Вълчев потвърди първоначално заложеното връщане на учениците от начален етап на обучение в клас след края на пролетната ваканция.

Заради ситуацията с повишаващата се заболеваемост от Ковид-19 от 22 март на онлайн обучение излязоха 22062-ма ученици от Хасковска област, като 7918 от тях са от начален етап на обучение.

Освен децата от 1-ви до 4-ти клас, в класните стаи се връщат този понеделник още и учениците от 7-ми, 8-ми и 10-ти клас.

Школниците от 5-ти, 9-ти и 12-клас, ако ситуацията позволява, се връщат на училище от 26-ти април. Зрелостниците ще приключат по-рано учебната си година с график до 14-ти май.

Въртележката с присъствените занятия за 6-класниците и 11-класниците се завърта от 17 май, тогава и 7 клас също ще са на училище присъствено.

Изчисленията показват, че учениците от възловите класове-7-ми и 12-ти учат в 50% от седмиците, а всички останали в 1/3 от тях, посочи министър Вълчев.

О понеделник се възстановяват практическите занятия, защото голяма част от тях не могат да се провеждат в онлайн среда, посочи още министър Вълчев. От 12-ти април се възстановява и дуалното обучение, както и индивидуалните изпити и дейности.

Ситуацията в образователната система показва, че в момента болните и заразените са два пъти по-малко, спрямо тези през ноември, миналата година. 500 са учителите и непедагогическия персонал, който са със заразата в момента.

Над 26 % от учителите в страната вече са ваксинирани.

По повод настояването на омбудсманът Диана Ковачева и част от родителите да отпадне Националното външно оценяване за 4-класниците и 10-класниците, образователният министър за пореден път даде да се разбере, няма да има компромис през тази година, както това се случи през 2020 г. заради здравната пандемия.

„Изпитите са част от образованието. Те мотивират и карат учениците да учат. Целта на образованието е да направим децата знаещи и можещ. Да им дадем шанс за щастлив и съзидателен живот, въпреки че днес е трудно. Изпитите и образованието днес са стрес, но погледнати от дистанцията на времето, за тези деца те ще бъдат един спомен. Не трябва да отменяме, трябва да имаме разум за обществения ни интерес. А в случая обществения интерес е децата да учат, да положат повече усилия, ще имат по-голям шанс да бъдат знаещи и можещи хора. “, посочи министър Красимир Вълчев. И добави, че към днешна дата в МОН няма данни за изоставане в тематичното разпределение на учебните програми.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Чо
  Чочо
  0 -1
  18:50, 8 апр 2021
  Ами тия сладки директорки... Как може да са такива кифлички... Сладки и с дупе сочно като набухвател...
 • 2
  Ви
  Вичо
  0 0
  20:57, 8 апр 2021
  Да има мандат
 • 3
  Ро
  Родител
  2 -2
  09:43, 9 апр 2021
  Вие отменихте цялата учебна година, но НВО за 4ти и 10 ти клас остава, те няма да се отменят.Дано след резултатите, които покажат децата ви светне лампичката, че създадохте едно неграмотно поколение, но на такива като вас неграмотни ви трябват, за да ги манипулирате лесно.

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Връзката ви с някого ще се задълбочи и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще са удачни, мислете за подробностите и не изпускайте от вниманието си нищо, което би ви отклонило от целта. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
В общуването си ще срещнете твърда реакция, но тя изглежда не ви притеснява. Достатъчно уверени сте, за да се справите с всичко, което се изпречи пред вас. Ще останете впечатлени от една личност и това ще продължи дълго. Не е изключено да започнете интимна връзка, и ако сте вече обвързани, се пазете.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прегърнете желанията си, усмихнете се, станете по-ведри. Животът е хубав, особено днес. Предстоят ви приятни и интересни неща, не се заблуждавайте, че ще ви липсват. Делата ви ще се подреждат според очакванията, нужно е малко търпение за да получите онова, към което се стремите.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ще провокира у вас добри мисли, поведение и очаквания. Срещите и развитието на делата ще подсили увереността ви, че сте на прав път, и с право. Постигане на изгодни споразумения, водещи до сделка, вземане на изпит, т.е. - добро начало на седмицата. Въздържанието няма да ви навреди, независимо, че желанията ви са силни.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Нетърпеливи сте да видите идеите си реализирани, но най-добре ще е, ако не изпреварвате събитията. В отношенията ви с партньора се забелязва напрежение, опитайте се да промените това. С взаимни компромиси ще постигнете добър синхрон. Имате нужда от повече движение. Здравословни неразположения.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Бизнесът ви се развива повече от успешно. От днес започва нов плодотворен период за вас. Особени успехи ще регистрират онези Везни, заети в областта на рекламата и на комуникациите. В личния си живот се радвате на щастие и разбирателство. Близък ваш приятел се справя успешно със своя задача, заслуга за което имате и вие.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите, които ви занимаваха през последните дни ще останат водещи и днес. Сред тях са семейните приоритети и грижите за деца и родители. Финансов въпрос също ще напомни за кредити и задължения. В тази връзка е добре да потърсите съвет от специалисти, може да се намери по-бързо решение.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Проблем от личен характер, който е смущавал мислите ви ще намери своето решение. Това ще свали от гърба ви товар и ще ви даде импулс за работа. До себе си имате хора, на които можете да разчитате, когато имате нужда от подкрепа. Ако внесете промени в интериора около себе си ще наситите атмосферата с ведрина и настроение.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Времето ще покаже до колко са основателни претенциите ви, но бъдете честни пред себе си. Трудностите ще ви помогнат да прозрете много неща, такива, които до сега са ви се изплъзвали. Ще подновите сътрудничеството си с човек, с когото ви свързват отминали събития. В семейството са възможни разногласия.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Радетели сте на добрите традиции, с които приобщавате семейството и приятелите си. Това ще направи всички ви щастливи, предвид настъпващите добри дни в дома ви. Ще загърбите неудачите си и с ведрото си излъчване ще пристъпите към ново, добро начало в живота си. Парите също ще заемат полагащото им се място.
11 апр 2021

Случаен виц

Последни новини