От х:

Днес в x:

Частично връщане в училищата, НВО за 4-ти и 10-ти клас- остава

Продължава поетапното разхлабване на мерките, наложени през последния частичен локдаун в средата на март у нас. На редовния седмичен брифинг на НОЩ министърът на образованието Красимир Вълчев потвърди първоначално заложеното връщане на учениците от начален етап на обучение в клас след края на пролетната ваканция.

Заради ситуацията с повишаващата се заболеваемост от Ковид-19 от 22 март на онлайн обучение излязоха 22062-ма ученици от Хасковска област, като 7918 от тях са от начален етап на обучение.

Освен децата от 1-ви до 4-ти клас, в класните стаи се връщат този понеделник още и учениците от 7-ми, 8-ми и 10-ти клас.

Школниците от 5-ти, 9-ти и 12-клас, ако ситуацията позволява, се връщат на училище от 26-ти април. Зрелостниците ще приключат по-рано учебната си година с график до 14-ти май.

Въртележката с присъствените занятия за 6-класниците и 11-класниците се завърта от 17 май, тогава и 7 клас също ще са на училище присъствено.

Изчисленията показват, че учениците от възловите класове-7-ми и 12-ти учат в 50% от седмиците, а всички останали в 1/3 от тях, посочи министър Вълчев.

О понеделник се възстановяват практическите занятия, защото голяма част от тях не могат да се провеждат в онлайн среда, посочи още министър Вълчев. От 12-ти април се възстановява и дуалното обучение, както и индивидуалните изпити и дейности.

Ситуацията в образователната система показва, че в момента болните и заразените са два пъти по-малко, спрямо тези през ноември, миналата година. 500 са учителите и непедагогическия персонал, който са със заразата в момента.

Над 26 % от учителите в страната вече са ваксинирани.

По повод настояването на омбудсманът Диана Ковачева и част от родителите да отпадне Националното външно оценяване за 4-класниците и 10-класниците, образователният министър за пореден път даде да се разбере, няма да има компромис през тази година, както това се случи през 2020 г. заради здравната пандемия.

„Изпитите са част от образованието. Те мотивират и карат учениците да учат. Целта на образованието е да направим децата знаещи и можещ. Да им дадем шанс за щастлив и съзидателен живот, въпреки че днес е трудно. Изпитите и образованието днес са стрес, но погледнати от дистанцията на времето, за тези деца те ще бъдат един спомен. Не трябва да отменяме, трябва да имаме разум за обществения ни интерес. А в случая обществения интерес е децата да учат, да положат повече усилия, ще имат по-голям шанс да бъдат знаещи и можещи хора. “, посочи министър Красимир Вълчев. И добави, че към днешна дата в МОН няма данни за изоставане в тематичното разпределение на учебните програми.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Чо
    Чочо
    0 -1
    18:50, 8 апр 2021
    Ами тия сладки директорки... Как може да са такива кифлички... Сладки и с дупе сочно като набухвател...
  • 2
    Ви
    Вичо
    0 0
    20:57, 8 апр 2021
    Да има мандат
  • 3
    Ро
    Родител
    2 -2
    09:43, 9 апр 2021
    Вие отменихте цялата учебна година, но НВО за 4ти и 10 ти клас остава, те няма да се отменят.Дано след резултатите, които покажат децата ви светне лампичката, че създадохте едно неграмотно поколение, но на такива като вас неграмотни ви трябват, за да ги манипулирате лесно.
Последни новини