От х:

Днес в x:

''Джонс Хопкинс'': България е втора в света и първа в Европа по смъртност от COVID-19

Изображение 1 от 2

    България е на първо място в Европа и на второ в света по процент смъртни случаи сред заразените с COVID-19, показват данните на университета "Джонс Хопкинс".

    За двадесетте държави, които в момента са най-засегнати от COVID-19 в световен мащаб, в диаграмата е показан броят на смъртните случаи или на 100 потвърдени случая (наблюдавано съотношение на случаите с летален изход). Страните на върха на тази диаграма имат най-много смъртни случаи сред заразените, но не задължително най-много смъртни случаи като цяло, уточняват от института.

    Статистиката показва, че 9% от случаите на коронавирус в Мексико са с фатален край, а в България починали са 4% от заразените. 

    В Европа България е на първо място по процент починали от заразените с коронавирус. Следват я Унгария, Италия, Германия, Румъния, Полша, Испания, Франция.

    По критерий починали на 100 000 население на първо място по брой дадени жертви от началото на пандемията е Чехия, следвана от Унгария, Италия и България.

    Експертите на института определят заболяемостта и смъртността у нас като рекордно високи през изминалото денонощие. С регистрираните 4,467 нови случая се доближават пиковите стойности от 17 ноември, когато заболелите са били 4828.

    Стръмното покачване на смъртността през последната седмица със 169 починали от инфекцията през последните 24 часа гони абсолютния антирекорд от 221 смъртни случая, отчетен на 30 ноември 2020 г. В същото време едва 1,05% от населението е имунизирано срещу вируса, отчитат от институт "Джонс Хопкинс".

    Данните не са изненада, след като на брифинг на здравните власти от 18 ноември председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски съобщи за тревожната тенденция: 

    Много е стръмно покачването на кривата на смъртността на болните с коронавирус у нас – за седмица говорим за 46% ръст, а на двуседмична база скокът е 124%, каза генералът и допълни, че България е на трето място в света по нарастване на смъртните случаи след Чехия и Унгария, отбеляза тогава той и уточни - за седмица говорим за 40% повече българи с COVID-19, а спрямо ситуацията от преди две седмици увеличението е 94%.

    Източник: offnews

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ма
      Мария
      4 -3
      09:45, 24 мар 2021
      Аз наричам новата религия „Ковидизъм“ и „Ковидианство“. Затова се отменят официалните чествания на Великден и Рождество, а пък папата призоваваше да се молим на (за) изкуствения интелект. Искаше да признава и еднополовите бракове, но се отказа… засега.
    • 2
      Ня
      Някой
      9 -2
      10:02, 24 мар 2021
      Много често попадам на коментари от сорта : Какво ще кажете на близките на починалите от „ковид“? Да свалят маските и да протестират с вас ли?

      Ще им кажа същото, което ще кажа и на близките на починалите от сезонен грип, инфаркт, рак, инсулт, диабет, глад, лекарска грешка, която между-другото се нарежда на трето място в света, като причина за смъртност –
      Моите съболезнования !

      А вие какво ще кажете на живите и на техните деца? Да умрат с близките си ли или да живеят, като умрели ? Да спрат да дишат, да спрат да спортуват, пътуват и работят, да спрат социалните си контакти с други хора и да им бъде забранен достъпа до всички лечебни заведения, само защото някой- някъде си бил умрял и го записали в един тефтер за бройка на статистиката с „ковид“?

      Защо бе лицемери сега се сетихте, че сме смъртни, и след като веднъж сме се родили, е неизбежно и да умирем! Като толкова ви се спасяват животи, отидете в Африка да нахраните умиращите от глад деца, дарете кръв, протестирайте против консумацията на алкохол, която също взима жертви, протестирайте против употребата на цигари, която води до рак на белите дробове и взима повече жертви от любимият ви „Ковид“, или за вас другите смъртни случай не са важни, само защото не ги съобщават по телевизията!

      Като толкова ви се умира с умрелите , лягайте до тях и оставете останалите живи хора да си изживеят така или иначе краткият живот – свободно!!!

      Идиот да беше, щеше да схване, че всичко това е една голяма лъжа, световен план за контрол и санкции! Само най-тъпите овце все още не са го разбрали и искат да ги затворят доживот в кошарите им без храна, вода и въздух, за да ги спасят от „Гергьовден“ ….
      Гергьовден пак ще дойде бе овце! Бог ви е създал смъртни!!!!
    • 3
      12
      123
      4 -2
      11:31, 24 мар 2021
      как няма да сме на първо място, като в България се умира само от ковид...
    • 4
      Ко
      Коректор
      2 0
      20:47, 25 мар 2021
      Пропуснал е да каже и , първи в света и Европа по кражби и далавери.
    Последни новини