От х:

Днес в x:

Дистанционно обучение за 5.-12. клас в София-област, Силистра и Пазарджик. Болниците се готвят

От полунощ се въвеждат по-строги противоепидемични мерки на територията на Софийска област. Това съобщиха от Регионална здравна инспекция - Софийска област.

От 12 март за учениците от пети до дванайсети клас се въвежда обучение от разстояние в електронна среда.

От 00.00 ч. на 12 март до 00.00 ч. на 26 март се въвежда задължително изискване за носене на защитни маски за лице на пазари и тържища.

От инспекцията препоръчват кметовете на общините в Софийска област да предложат на министъра на образованието и науката да издаде заповед, чрез която да се укаже, че през учебната 2020/2021 г. децата, записани на задължително предучилищно образование в детска градина/училище в област, попадаща в червена зона, съобразно критериите на Министерство на здравеопазването за усложнена епидемична обстановка, могат да отсъстват по желание на родителя, след писмено уведомяване на директора.

От утре на територията на Софийска област всички работодатели, в зависимост от спецификата и възможностите да въведат дистанционна форма на работа на служителите си, допълниха от инспекцията. При невъзможност за въвеждане на дистанционна работа, работодателите трябва да организират засилени противоепидемични мерки на работните помещения.

От РЗИ-Софийска област указват да се извършва безотказен прием и лечение на пациенти на COVID-19, както и съмнителни за COVID-19 по клинични данни при спазване на строг противоепидемичен режим, а болниците да са в готовност при достигане на заболяеваемост от над 500 на 100 000 души население да преустановят плановата оперативна дейност и да осигурят допълнителни легла за COVID-19. Лечебните заведения за извънболнична помощ да определят часови график за прегледи на лица с респираторна симптоматика и съмнителни за COVID-19, се казва още в заповедта на директора на инспекцията.

Силистра

От пресцентъра на Областната администрация съобщиха, че по данни от РЗИ през последните две седмици в областта заболеваемостта е 298 на 100 хиляди души население, като с натрупването от този понеделник до днес 11 март заболеваемостта вече е 345 на 100 хиляди. Това налага систематизирани мерки, считано от 12 до 31 март в различни сфери, се казва в съобщението.

Според специалистите, ако не се наложат ограничения, ще се увеличи тежестта в болниците. Засега без свободни легла е МБАЛ - Силистра. Малко места има в МБАЛ -Дулово, но там настаняват и от Шуменско; наполовина е запълнена болницата в Тутракан. Потвърждава се проблемът с недостига на персонал.

Текстът на заповедта ще стане ясен, след като бъде изготвена в окончателен вид от РЗИ - Силистра и бъде подписана в МЗ, преди да бъде разпространена.

Една от сигурните мерки е, че от 12 до 26 март се преустановяват присъствените занятия учениците от пети до дванайсети клас. Останалите мерки са свързани с работата на заведения за обществено хранене до 22 часа, преустановяване на плановия прием и плановите операции в лечебните заведения, преустановяване на мероприятия на закрито, преустановяване на семейни тържества и събирания на повече от 10 души, преустановяване на развлекателни и увеселителни мероприятия. Маски на открито ще се изискват само по пазари и тържища, бе съобщено на брифинг след заседанието на Областния кризисен щаб.

Пазарджик

Учениците от 5 до 12 клас в Пазарджишка област преминават на неприсъствена форма на обучение от 15 до 26 март включително. Това съобщиха от областният кризисен щаб на онлайн брифинг след днешното си заседание.

Със своя заповед Щабът забранява до 1 април всички групови прояви, организирани от училищата. Преустановяват се присъствените занятия в езикови школи и обучителни центрове, свижданията в хосписи и социални домове. Големите търговски комплекси в региона трябва стриктно да спазват изискванията за дистанция между клиентите, носенето на предпазни маски и да засилят дезинфекционния режим. В обектите за услуги и по-малките търговски обекти да не се допуска повече от един човек на площ от 3 кв. м.

Пазарджик остава в червената зона със заболеваемост от 311,7 на 100 000 души, съобщи заместник-областният управител Йордан Кожухаров. Общият брой на заразените от началото на пандемията е 7 610, като 514 от пациентите са починали. Излекувани са 5 792 души. До днес 250 човека са настанени в болници, а 18 са на интензивно лечение. На домашно лечение са 1076 пациенти. Свободните легла в областта са 236, като 8 от тях са за интензивно лечение на тежките случаи. Кожухаров добави, че са ваксинирани 8 976 лица, сред които са и 582 членове на РИК и СИК.

При повишаване на заболеваемостта Щабът има готовност да въведе и по-засилени противоепидемични мерки, каза още заместник-областният управител на Пазарджик.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини