От х:

Днес в x:

Документалният филм "Историята на майките ми“ е наличен за гледане от днес в HBO GO

Изображение 1 от 5

    Новият документален филм на HBO Европа „Историята на майките ми“ е наличен за гледане от днес в HBO GO.

    Това е филм за майчинството, който провокира въпроса какво означава семейство? Какъв е процесът на намиране на нашите роли в него и чрез това и в живота? В тази интимна приказка за любовта и свободата, във все по-разделена Унгария, двойка жени се бори да осинови дете и се опитва да определи ролите си в майчинството.

    Повечето от така наречените „семейства на дъгата“ напускат Унгария в момента, в който осиновяването стане факт, заради  враждебната атмосфера. В Унгария еднополовите семействата официално не съществуват, въпреки че по документи би трябвало в момента да има 700 като това на Вираг и Нора. Когато режисьорите се запознават с тях в Норвегия, където двойката се смести да живее с осиновеното си дете,  научават колко сила, търпение и постоянство е нужно за  създаването на подобно семейство. Това мотивира режисьорите Ашия Дер и Шари Харагонич да разкажат историята и филмът им да стартира диалог по темата.

    Филмът на HBO Европа от Унгария започва с показване на нарастващото радикализиране на политическата обстановка в Унгария. Зеленият политик Вираг губи вяра в демократичния парламент на страната и се оттегля от политиката. С партньорката си Нора, която е музикант, решават да си осиновят дете и да се фокусират върху семейството си. Режисьорките Ася Дер и Шари Харагоникс проследяват дългия процес по осиновяването на момиченце от ромски произход. Осиновяването е успешно, но между двете жени се поражда напрежение, защото на Вираг ѝ се отдава да бъде майка, а Нора се чувства излишна и търси мястото си в семейството. Надигащите се вълни на омраза и хомофобия в Унгария достигат семейството и напрежението и отвътре и отвън стига връхната си точка. Вираг и Нора са изправени пред труден избор – да напуснат страната си, или да останат.

    В HBO GO има отделни специални секции с документални поредици и с документални филми с общо над 280 заглавия.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини