От х:

Днес в x:

11 °C

Улицата с театъра и галерията в Хасково оживява на платното „Разходка на терасата“ 3

Изображение 1 от 6

  Сградата на театър „Иван. Димов“ в Хасково. Едно от най-впечатляващите театрални здания, не само в южния град, но и в цялата страна.

  Луиза Китар-Луси. Едно усмихнато лице на творец, който не оставя идеите си на тясно и ги споделя в мащаб.

  Проектът на Луси „Разходка на терасата“. Едно продължение...

  25 -метрово винилно платно от днес започва да се превръща в картина, в която, като отражение, ще се появи животът по една от главните улици на Хасково-“Отец Паисий“ и не само- рисунката ще обхване всичко докъдето поглед ти стига от терасата на сградата срещу театъра.

  Това е третият поглед на Луси от тераса в града, през който претворява на платно.

  През май, миналата година, заради наложените мерки и провалената й изложба в София, тя реши да извади изкуството на улицата, като нарисува гледката от терасата на дома си на улица „Братя Миладинови“.

  Проектът имаше позитивен отзвук и още тогава художничката обеща, че той ще има своето продължение.

  Продължението сега се случва с финансиране по Програма “Публики“ на Национален фонд „Култура“.

  „Разходка на терасата“ всъщност започна като алтернатива за мен, като артист, които иска да сподели изкуството си с повече хора, а в онзи момент това изглеждаше почти невъзможно. Но в крайна сметка първият проект получи страхотен отзвук и затова реших да го разработя в по-мащабна версия. Аз смятам, че именно тази пандемия, която ни застигна точно преди година, ни даде шанс да покажем, че сме гъвкави и че изкуството наистина няма рамка, то може да се случи по всяко време и навсякъде.“

  А проектът, който ще реализира Луиза Китар сега, в цялост ще представлява своеобразен маршрут на Хасково. Освен платното, което в момента рисува, ще има още девет различни по размер и гледка. Всички те ще представят погледа на авторката от тераси в различни точки на града.

  Втората тераса, от която е рисувала, е в сграда на ул. „Добруджа“, до стълбичките към монумента на Богородица.

  Едно от следващите места, които ще представи, е от тераса с гледка към училище „Климент Охридски“.

  За избора са на локациите за рисуване Луиза казва, че те не са само емблематични места за града-има и малки пространства, в които тя обаче е открила вдъхновение.

  „Това са места от града, които съм преценила, че освен че са с красива гледка, но описвайки една линия от тераса, на тераса, ще оформят приятна разходка в този град. „

  Настоящото платно е най-голямото по мащаб от всички десет. На него ще се появи сградата на театъра, бизнес центъра и доста символично за Луси -и сградата на галерия „Форум“.

  А на въпроса: Докъде стига реализмът в платната й и доколко пуска фантазията си, Луси отговаря: Перспективата, така да се каже, е леко изкривена, защото на 25 метра платно е особено предизвикателство и умение да разтеглиш пейзаж, която е в доста голяма широчина. И добавя: „Различните части от този проект ще бъдат реализирани през различни сезони на годината. Това също е част от идеята, защото градът ни е много красив и е такъв през всеки сезон. Казвам го, не защото живея в Хасково и обичам моя град, а това го установяват т и мои приятели, които идват на гости тук“.

  През целия ден докато рисува днес, много настроение й носят реакциите на минувачите. Макар докато работи де не успява да реагира на всеки, който спира да я погледа, усеща позитивните им погледи, дори и когато е на скелето в гръб.

  Цялото платно ще е готово до седмица.

  Луиза очаква да се получи и доста добра „разходка“ и от терасата на Областна администрация. От там тя ще вижда целия площад “Свобода“, сградата на Общината, читалище „Заря“.

  Смята, че е хубаво да се реализират колкото се може повече такива проекти, особено в малките градчета.

  "Те особено имат нужда от цветове. Винаги намирам нещо ново на мястото, което рисувам, дори е да ми е много познато, защото когато се съсредоточавам за пренасяне на гледката върху платното, виждам детайлите, а в тях е преоткриването  на света, който само си мислим, че познаваме."

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (16)

  • 1
   Ха
   Хасковокелебек
   14 -8
   16:23, 10 мар 2021
   От кога тази сграда е станала на театър Ив.Димов? Не е ли по-правилно да напишете сградата срещу драматичния театър?
   Едно време преди демокрацията сградата бе клуб на активните борци против капитализма!
   • Ед
    Една
    11 -5
    20:46, 10 мар 2021
    Другия път чети целия текст, а не само първо изречение!
   • Ка
    Кармазъ
    1 -2
    02:04, 11 мар 2021
    Карл Маркс likes this.
  • 2
   Ех
   Ехааа
   46 -8
   16:46, 10 мар 2021
   Луиза с прекрасни идеи както винаги!!!! Продължавай да украсяваш Хасково с прекрасните си творби! Градът има нужда от млади творци като теб!
  • 3
   14
   1488
   9 -23
   16:56, 10 мар 2021
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • До
    Доста
    4 -2
    02:03, 11 мар 2021
    Доста Гробаджии ти репортнаха коментара.
  • 4
   Da
   dadsada
   30 -3
   17:13, 10 мар 2021
   Браво на Луиза - придава малко живот на Хасково!
  • 5
   Ян
   Янко Митев
   19 -3
   17:34, 10 мар 2021
   Браво!
  • 6
   Кю
   Кюмуров
   12 -7
   19:25, 10 мар 2021
   Нека рисува, ама да се обезопаси с колан и каска. Аз съм изкарал едно време в рудника 40 г благодарение на каската. В рудника и 1 ден не можеш да изкараш без каска. А и след като момичето се труди за града, кмета да се отчете по подходящ начин. Но не както нас ни награждаваха с флагчета и значки.
  • 7
   За
   Заинтересуван
   6 -2
   21:12, 10 мар 2021
   А приятел има ли си?
   • Ло
    Лоренцо
    2 0
    02:02, 11 мар 2021
    На дисплея яка снимка, тука всички сме картинка.
   • 11
    1111
    1 0
    14:18, 11 мар 2021
    Ами попитай я сам.....не аудиторията...
  • 8
   Ха
   Хасково ми е Хюстън.
   12 -2
   02:01, 11 мар 2021
   Итс куул ту би дифрент. Браво момиче!
   Добра инициатива. Малко свежест във тези диви времена. 👍
  • 9
   Бр
   браво
   11 -2
   08:09, 11 мар 2021
   Толкова е хубаво че в Хасково има такива млади таланти като Луиза. Продължавай, този град има нужда от събуждане.
  • 10
   И
   И
   5 -7
   09:56, 11 мар 2021
   Поредната реклама на подобие на билборд...
  • 11
   Is
   ISTINATA
   6 -3
   12:29, 11 мар 2021
   Браво на Луйза .Такива млади хора са нужни на в нашия запустял град Хасково.Бурни овации от мен.Браво ,браво, браво...!

  Хороскоп за 10.04.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
  10 апр 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
  10 апр 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
  10 апр 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
  10 апр 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
  10 апр 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
  10 апр 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
  10 апр 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
  10 апр 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
  10 апр 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
  10 апр 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
  10 апр 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
  10 апр 2021
  Последни новини