От х:

Днес в x:

19 °C

Улицата с театъра и галерията в Хасково оживява на платното „Разходка на терасата“ 3

Изображение 1 от 6

  Сградата на театър „Иван. Димов“ в Хасково. Едно от най-впечатляващите театрални здания, не само в южния град, но и в цялата страна.

  Луиза Китар-Луси. Едно усмихнато лице на творец, който не оставя идеите си на тясно и ги споделя в мащаб.

  Проектът на Луси „Разходка на терасата“. Едно продължение...

  25 -метрово винилно платно от днес започва да се превръща в картина, в която, като отражение, ще се появи животът по една от главните улици на Хасково-“Отец Паисий“ и не само- рисунката ще обхване всичко докъдето поглед ти стига от терасата на сградата срещу театъра.

  Това е третият поглед на Луси от тераса в града, през който претворява на платно.

  През май, миналата година, заради наложените мерки и провалената й изложба в София, тя реши да извади изкуството на улицата, като нарисува гледката от терасата на дома си на улица „Братя Миладинови“.

  Проектът имаше позитивен отзвук и още тогава художничката обеща, че той ще има своето продължение.

  Продължението сега се случва с финансиране по Програма “Публики“ на Национален фонд „Култура“.

  „Разходка на терасата“ всъщност започна като алтернатива за мен, като артист, които иска да сподели изкуството си с повече хора, а в онзи момент това изглеждаше почти невъзможно. Но в крайна сметка първият проект получи страхотен отзвук и затова реших да го разработя в по-мащабна версия. Аз смятам, че именно тази пандемия, която ни застигна точно преди година, ни даде шанс да покажем, че сме гъвкави и че изкуството наистина няма рамка, то може да се случи по всяко време и навсякъде.“

  А проектът, който ще реализира Луиза Китар сега, в цялост ще представлява своеобразен маршрут на Хасково. Освен платното, което в момента рисува, ще има още девет различни по размер и гледка. Всички те ще представят погледа на авторката от тераси в различни точки на града.

  Втората тераса, от която е рисувала, е в сграда на ул. „Добруджа“, до стълбичките към монумента на Богородица.

  Едно от следващите места, които ще представи, е от тераса с гледка към училище „Климент Охридски“.

  За избора са на локациите за рисуване Луиза казва, че те не са само емблематични места за града-има и малки пространства, в които тя обаче е открила вдъхновение.

  „Това са места от града, които съм преценила, че освен че са с красива гледка, но описвайки една линия от тераса, на тераса, ще оформят приятна разходка в този град. „

  Настоящото платно е най-голямото по мащаб от всички десет. На него ще се появи сградата на театъра, бизнес центъра и доста символично за Луси -и сградата на галерия „Форум“.

  А на въпроса: Докъде стига реализмът в платната й и доколко пуска фантазията си, Луси отговаря: Перспективата, така да се каже, е леко изкривена, защото на 25 метра платно е особено предизвикателство и умение да разтеглиш пейзаж, която е в доста голяма широчина. И добавя: „Различните части от този проект ще бъдат реализирани през различни сезони на годината. Това също е част от идеята, защото градът ни е много красив и е такъв през всеки сезон. Казвам го, не защото живея в Хасково и обичам моя град, а това го установяват т и мои приятели, които идват на гости тук“.

  През целия ден докато рисува днес, много настроение й носят реакциите на минувачите. Макар докато работи де не успява да реагира на всеки, който спира да я погледа, усеща позитивните им погледи, дори и когато е на скелето в гръб.

  Цялото платно ще е готово до седмица.

  Луиза очаква да се получи и доста добра „разходка“ и от терасата на Областна администрация. От там тя ще вижда целия площад “Свобода“, сградата на Общината, читалище „Заря“.

  Смята, че е хубаво да се реализират колкото се може повече такива проекти, особено в малките градчета.

  "Те особено имат нужда от цветове. Винаги намирам нещо ново на мястото, което рисувам, дори е да ми е много познато, защото когато се съсредоточавам за пренасяне на гледката върху платното, виждам детайлите, а в тях е преоткриването  на света, който само си мислим, че познаваме."

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (16)

  • 1
   Ха
   Хасковокелебек
   14 -8
   16:23, 10 мар 2021
   От кога тази сграда е станала на театър Ив.Димов? Не е ли по-правилно да напишете сградата срещу драматичния театър?
   Едно време преди демокрацията сградата бе клуб на активните борци против капитализма!
   • Ед
    Една
    11 -5
    20:46, 10 мар 2021
    Другия път чети целия текст, а не само първо изречение!
   • Ка
    Кармазъ
    1 -2
    02:04, 11 мар 2021
    Карл Маркс likes this.
  • 2
   Ех
   Ехааа
   46 -8
   16:46, 10 мар 2021
   Луиза с прекрасни идеи както винаги!!!! Продължавай да украсяваш Хасково с прекрасните си творби! Градът има нужда от млади творци като теб!
  • 3
   14
   1488
   9 -23
   16:56, 10 мар 2021
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • До
    Доста
    4 -2
    02:03, 11 мар 2021
    Доста Гробаджии ти репортнаха коментара.
  • 4
   Da
   dadsada
   30 -3
   17:13, 10 мар 2021
   Браво на Луиза - придава малко живот на Хасково!
  • 5
   Ян
   Янко Митев
   19 -3
   17:34, 10 мар 2021
   Браво!
  • 6
   Кю
   Кюмуров
   12 -7
   19:25, 10 мар 2021
   Нека рисува, ама да се обезопаси с колан и каска. Аз съм изкарал едно време в рудника 40 г благодарение на каската. В рудника и 1 ден не можеш да изкараш без каска. А и след като момичето се труди за града, кмета да се отчете по подходящ начин. Но не както нас ни награждаваха с флагчета и значки.
  • 7
   За
   Заинтересуван
   6 -2
   21:12, 10 мар 2021
   А приятел има ли си?
   • Ло
    Лоренцо
    2 0
    02:02, 11 мар 2021
    На дисплея яка снимка, тука всички сме картинка.
   • 11
    1111
    1 0
    14:18, 11 мар 2021
    Ами попитай я сам.....не аудиторията...
  • 8
   Ха
   Хасково ми е Хюстън.
   12 -2
   02:01, 11 мар 2021
   Итс куул ту би дифрент. Браво момиче!
   Добра инициатива. Малко свежест във тези диви времена. 👍
  • 9
   Бр
   браво
   11 -2
   08:09, 11 мар 2021
   Толкова е хубаво че в Хасково има такива млади таланти като Луиза. Продължавай, този град има нужда от събуждане.
  • 10
   И
   И
   5 -7
   09:56, 11 мар 2021
   Поредната реклама на подобие на билборд...
  • 11
   Is
   ISTINATA
   6 -3
   12:29, 11 мар 2021
   Браво на Луйза .Такива млади хора са нужни на в нашия запустял град Хасково.Бурни овации от мен.Браво ,браво, браво...!

  Хороскоп за 18.06.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Правите неща заслужаващи уважение и с тях печелите симпатиите на хората около вас. Не преследвайте користни цели, не бъдете високомерни към другите, нито пък използвайте познанствата си с цел облага. Само така ще запазите личното си достойнство, а и ще заслужите истински приятели.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Този ден за вас се характеризира с инициативност и добро настроение. С каквото и да се захванете, вършите всичко по най-добрия начин и то така че да удовлетворява изискванията и на най-взискателните хора около вас. Възможно е да ви се наложи да отложите нещо, планирано за днес, което ще ви създаде повече работа впоследствие.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Много от вас ще споделят времето си със семейството и приятелите, в стремежа си да направят деня по-приятен за всички ви. Изразявайки подкрепата си към тях, ще ви стигнат силите да се справите и със своите си задачи. С воля и труд ще преодолеете ограниченията, които ви пречат и ще продължите напред, мотивирани и можещи. Няма да ви липсват внимание и любов.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не се поддавайте на натиска на околните. Това едва ли е толкова трудно, колкото изглежда. Вършете работата си безупречно и се съобразявайте с плановете си. Предвид темперамента ви за мнозина от вас това може да се окаже трудно, но днес си заслужава. Ще бъдете доволни от себе си и ще имате стимул да зарадвате вашите близки и приятели.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Следвайки програмата си, ще спазите сроковете и ще представите готов крайния резултат от усилията си. Дамите ще се радват на засилен интерес към тях, което ще бъде допълнителен стимул за работата им. С нечия помощ ще намерите по-пряк път за постигане на целите си и делата ви ще се ускорят.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ако дълго се колебаете как да постъпите по конкретен въпрос може и да изпуснете сроковете и така да затворите вратите пред себе си. Дайте си ясна сметка какво точно искате да постигнете и действайте, след като сте набелязали конкретните стъпки. Потиснете притесненията си, те са неоснователни.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Излъчвате ведрина и сърдечност, и това ви прави приятна компания. В деловите задачи няма да срещате затруднения и с лекота ще вървите напред. Вечерта ви ще бъде приятна. Някои ще предпочетат семейна обстановка сред близките хора. В личен план нещата ви се развиват с променлива скорост.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не се поддавайте на емоциите си, най-вече на онези, подтикващи ви към конфликти. Бъдете по-дискретни и не злоупотребявайте с доверието на колегите си. За себе си оставете онези свои преживявания, които разголват душата ви пред другите. Пътувания, служебни или във връзка с отпуската, наложете си да не се притеснявате излишно.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Може би имате нужда да останете насаме със себе си и да обмислите на спокойствие ситуацията. Днес със сигурност ще ви се открие такава възможност, стига да не вземете твърде присърце дребните неприятности на ваш близък.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Някои от вас ще използват деня за екскурзия до по-далечно място. Почивните дни са подходящи за подобно начинание. Промяната ще ви подейства обновяващо. В това ви занимание лесно ще намерите съмишленици и няма да сте сами. Приятели ще ви насочат и към други не по-малко интересни възможности.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Колкото по-бързо и добре отстраните пропуските и грешките си, толкова по-бързо ще се доближите до успеха. Като се има предвид прагматичното ви и целенасочено мислене, няма съмнение, че ще го направите. Събитията ще се развиват динамично, за това покажете устойчивост на характера си и не робувайте на емоциите си.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Натовареността ви създава повече стрес и напрежение, но за отплата ще се радвате на придобивки. И занапред ще продължавате да работите, получавайки това, което желаете. Отделете от времето си на хората и нещата, без които не можете. Очаквани събития ще ви направят активни и в друга сфера.
  18 юни 2021
  Последни новини