От х:

Днес в x:

16 °C

От понеделник спират плановите операции във всички градове в червената зона

Спира се плановият прием за всички болници в червените зони в страната. София град и София окръг попада в тази зона близо 300 000 заболели на 100 000 души. Единствената умисъл е да се освободят достатъчно легла за ковид лечение. Това заяви пред БНТ проф. Борис Богов - директор на Александровска болница.

"Пирогов" спира плановите операции и прием от днес.

На седмична база с по 2-2,5% се увеличава новопостъпилите. Сега 103 са в ковид бокса, 10 интензивни, останалите средно тежки.

Има достатъчно медици сега, увери той и призова хората да спазват мерките.

Спирането на плановите операции е защита на болниците, увери проф. Борис Богов.

По думите му натискът на ресторантьорите и собственици на магазини в молове е било голям и за това са отворени. У нас все още процентът на заболеваемост и смъртност е по-нисък от този в останалите страни, увери проф. Богов. Естествено развитие на вирусите, сред които са и мутациите, е една от причините за по-ниската заболеваемост.

Отварянето на ресторантите и посещенията им е лична отговорност, каза медикът.

Той посочи и някои слабости в електронния регистър за ваксинацията.

Тази електронна система блокира. В България влизат ваксини, като всеки един внос е с дефицит повече от 20-30%. Има договори, които не се спазват. Опасявам се, много хора ще бъдат записани, а дали ще се случи ваксинация, ще видим.

Проблем е и избора на ваксина. Ако се обясни правилно, разлики във ваксините няма много. По-различна е ваксината на Астра Зенека, първите бяха Модерна и Пфайзер. Всяка седмица идват около 20 000 ваксини Пфайзер. Това предполага, че няма да има недостиг и хората, които желаят, биха могли да се ваксинират.

Другата слабост на системата е определените 10 мин. за ваксинация, което не е достатъчно. Човекът трябва да бъде разпитан, оценен правилно. Времето е малко, обясни проф. Богов.

В електронния регистър не са включени ваксинациите при личните лекари. Ако джипитата се включат правилно, няма да се случи този проблем.

Ако има ограничен брой от дадена ваксина, няма как да стане (по-големия брой ваксинация). Зелените коридори бяха за тези, които са записани за ваксина и не идват, да не се изхвърля ваксина.

Зрител сигнализира че не може да се отпише от системата за ваксинация, ако междувременно е успял да се ваксинира по линия на зелени коридор.

На нас много ни се ще всичко това да приключи, но никой не може да отговори на въпроса кога всичко това ще приключи, обясни директорът на Александровска болница.

За пациентите с различни заболявания той обясни, че нито един не е връщан, няма и да бъде връщан и по време на спиране на плановите операции. Ако имат здравословен проблем, (който не е ковид), пациентите да потърсят лекарска помощ, посъветва проф. Богов.

Ваксинирането е доброволен акт. Не може да бъде задължителен. Ваксинираните го правят за лично здраве. Това не означава, че ваксинираният няма да се разболее и не означава, че не може да е разпространител. За това ваксинираният трябва да продължи да носи маска. Много от хората не разбират ефекта на ваксинацията. И ваксинираният човек също трябва да пази околните, той може да е преносител. Хората трябва да са отговорни, защото после идва болницата.

Без евросредства България не би могла да се справи. Парите бяха разпределени справедливо, смята проф. Богов. По думите му системата е финансирана достатъчно.

Директорът на Александровска болница обяви, че записаните за постковидната програма чакат ред до месец юли. Този списък не означава, че всички, преболедували коронавирус да дойдат в Александровска, идеята бе всички болници да направят тази програма - да се видят последствията на преболедувалите COVID-19.

Той призна, че има недостиг на инфекционисти. Най-голям процент недостиг на медици е тези, които искат да специализират инфекциозни и детски болести. Това е дългосрочна програма, която няма да се реши за 1-2 г., нужен е достатъчно дълъг период от време, допълни проф. Богов.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
От срещите си с хора, които обичате, ще черпите енергия и нови идеи. Тревогите ще отстъпят и ще получите пълен контрол върху ситуацията около вас. На повечето от вас съдбата изпраща добри дарове, ще влезете в нов дом и ще получите попътен вятър за напиращите у вас идеи. Отдайте заслуженото на партньора си, голяма част от удобствата в живота си дължите на него.
23 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви приятен ден днес. Подхождате спокойно към всичко, което се случва около вас и това е наистина една добра стратегия. Помагате на свой близък човек да се справи с нещо, което го вълнува. Стойте далеч от каквито и да било пререкания днес, защото те няма да помогнат за постигането на онова, към което се стремите. Приемате покана за вечерта.
23 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате навика да действате прибързано, но днес ще трябва добре да обмислите решението си. Преценете добре всички страни на проблема и изберете онова, което най-добре отговаря на интересите ви в момента. Погрижете се за предстоящи изпити, защото могат да се окажат решаващи кариерата ви.
23 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предложения, които очаквате ще предизвикат активността ви днес. Ще работите разумно и без излишен риск ще изберете най-доброто за себе си. Любов изпълва сърцето ви и ви кара да мечтаете за хубави дни. Много от вас ги имат, при другите те предстоят, но не предизвиквайте събитията.
23 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Вашата амбициозна натура и желанието ви на всяка цена да сте първи може да ви създаде главоболия. Бъдете толерантни и отстъпете на по-добрия първите позиции. Във връзка с това може да изпитате финансови и служебни притеснения. За това пък емоционалния ви живот ще ви донесе много радост. Интимните ви копнежи също ще бъдат напълно удовлетворени.
23 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Денят може да донесе неочаквано развитие на въпрос, който отдавна ви интересува. Ще научите новина, която силно ще ви развълнува и ще подобри настроението ви. Споделете радостта си с близък човек. Не бъдете странични наблюдатели, включете се активно в суматохата около вас, и това ще ви изпълни с енергия.
23 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви няма да е от най-спокойните, но се опитайте да намирате най-доброто решение във всяка ситуация. Не гледайте с тревога на промените, които се случват около вас. Бързо ще се адаптирате. Ако споделите притесненията си с близък човек ще ви стане по-леко на душата.
23 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще продължите работата по текущите си задачи, но ако те ви натоварват прекалено, не пренасяйте раздразнението си в къщи. Очакваните финанси няма да се забавят и дано ви помогнат да решите належащите си нужди. Не пренебрегвайте простичките неща в живота си, те ви доближават до истината, която понякога ви се изплъзва.
23 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Объркани сте емоционално. Колебаете се накъде да поемете в интимния си живот. Вслушайте се в сърцето си, изяснете собствените си чувства, за да избегнете разочарованието.
23 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се притеснявайте да проявите своята прямота и да бъдете директни при деловите си контакти. Точно това е разковничето към успеха ви днес. Не се отказвайте, ако околните открито ви се противопоставят и отхвърлят идеите ви. Времето ще ги убеди в правотата ви. Но това съвсем не означава, че вие трябва да сте агресивни, напротив.
23 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще дадете предимство на деловите си ангажименти, като личния ви живот ще остане на втори план. Не се бавете, а действайте за да оползотворите възможностите, които ще ви се дадат. Стойте над човешката завист и недоброжелателност, не се хабете напразно. Общ проект няма да ви донесе очакваните резултати.
23 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С обичайните занимания и рутинни задачи ще преминете през днешния ден. По-вълнуващи може да са запознанството ви с човек, от когото да получите ценна информация. За някои тя има отношение към личните им предпочитания, за други – към обща работа или бизнес. Използвайте я за целите на интересите си, като поддържате и духовната връзка помежду ви.
23 апр 2021
Последни новини