От х:

Днес в x:

Предизборно депутатите се сетиха за сбърканите винетки

Броени дни преди края на мандата на настоящия парламент и повече от две години след въвеждането на електронните винетки депутати от ГЕРБ решиха да предложат промени в Закона за пътищата, които позволяват корекция на объркана винетка. В момента при сбъркана цифра, буква или категория на превозното средство корекция не може да се прави и често на невнимателните собственици на превозни средства се налагат санкции. Единственият изход е покупка на нова винетка.

През септември Националното тол управление разясниха, че според закона отговорността за въвеждане на данните е на потребителите и те бяха посъветвани да проверяват по няколко пъти вписаната информация преди да платят. Беше съобщено също, че от началото на годината до септември жалби и сигнали за грешно въведени данни при покупката на винетки са под 1% от всички жалби и сигнали и около 0.05% от продадените за същия период е-винетки. Спрямо цялата 2019 г. жалбите били намалели над 6 пъти.

С нов текст, внесен между първо и второ четене на промени в Закона за пътищата, засягащи държавната агенция за пътна безопасност, депутатите предлагат корекция на винетка да може да се прави. Предложението предстои да се гледа от комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление на 4 март.

"Когато при издаване на електронна винетка е допусната техническа грешка при деклариране на регистрационния номер на пътното превозно средство, включително на държавата, в която е регистрирано, или на неговата категория, може да бъде извършена корекция от съответните длъжностни лица", гласи текстът. Условието е безспорно да може да се установи, че в България не съществува регистрирано пътно превозно средство с идентичен на първоначално декларираните във винетката регистрационен номер, държава на регистрация или категория.

Това не решава проблема напълно, но дава възможност за избягване на санкции за липса на винетка, ако не е попълнен пълният номер на автомобила ипи пък се купи стикер за ремарке, а номерът е на лек автомобил. Ще се реши и проблема със сбъркването на държавата на автомобила от падащото меню.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта

Последни новини