От х:

Днес в x:

Домати като гюлета отглеждат в Горски Извор

Домат "кралски размер"-2 кг и 100 грама

Домати калибър два килограма вади от градинката си Димо Ганчев от Горски Извор, известен на съселяните си като Моряка. 66 годишния бивш моряк от риболовен кораб, най-после е доволен от сорта Гигант който сади от няколко години, защото зеленчукът става наистина гигантски. Средното тегло на един домат е 800-900 грама, но има и "кралски" размери от по 2 кила. "Не можем да изядем салатата от един такъв домат, за това се налага да викаме гости", обяснява през усмивка възрастния човек. После уточнява многозначително, че от доматите му не боли глава.

Иначе от доматения рай главни облагодетелствани са тримата сина на Бай димо и Баба Ани. Двама са в Англия и редовно получават пратки от българска лютеница. 60 буркана консерви пък заминават директно за Бургас където студентки са двете внучки на бай Димо. Плюс още краставици, чушки и прочие зарзават. Чушките също "набъбват" до внушителни размери.

В двора денонощно се варят консерви за челядта

Семейството на Моряка отскоро е в пълен състав и за постоянно в Горски извор, след края на морските скитания на бай Димо. Преди това Баба Ани прескачала до Англия/при сина/ и до Враца/при снахата/. Видимите последици от престоя са десетките лехи с цветя, градината в гръцки стил и строящата се къща на няколко ката в огромния двор. Там, след края на гурбета в добрата стара Англия ще се върне най малкия син, обясняват стопаните. А може би и всички от фамилия Ганчеви, надяват се те.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини