От х:

Днес в x:

Ремонтират църква с пари от Станишев

Църква построена през 1856-та година се ремонтира след като получи лично обещани от екс-премиера Станишев пари. По време на предизборната си обиколка из димитровградско, Сергей се впечатлил от стария храм в Горски извор, който макар че е обявен за паметник на културата от 1964-та година, се рушал из основи. Пред избирателите на най голямото село в димитровградска община, тогавашния премиер обещал 50 хиляди лева за ремонт. Парите са отпуснати чрез дирекцията по вероизповеданията. Сумата е допълнена до 90 хиляди с решение на димитровградския общински съвет. Парите ще се използват за ремонтиране на пода, основите и покрива.

Целта е да се укрепят широките цепнатини и пробойни в стените, които сериозно заплашват със срутване. До октомври мисията трябва да бъде завършена. Междувременно над 100 годишните стенописи по църквата са почти напълно унищожени. На логичния въпрос, "ще се изографисва ли отново?" ни отговориха красноречиво-много искате, няма пари. Всъщност парите могат да не стигнат и за планирания ремонт, особено ако изкочи нещо непредвидено, коментира угрижен и кметът на селото Янко Янев. Тогава ще се търсят варианти, каза той.

Трикорабната базилика в късно християнски стил, има интересна история. Жителите на Горски Извор получили с хитрост разрешение от султана за градеж на църква. Изискването било, да се гради там където по-рано е имало храм. По рано обаче в селото е нямало. За това жителите наляли основите през една зимна нощ. Напролет мястото било буренясало. Пред специална комисия на султана били показани "старите основи" и това дало зелена светлина пред строежа на храма Свети Георги. Със своята 153 годишна история той е един от най старите действащи храмове в областта.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини