От х:

Днес в x:

Ами ако мястото беше в Гърция?

На какво се смеят съседите ни в Комотини

Регионален съветник за архитектурата и лабиринтите на гръцката бюрокрация

На снимката виждате езерото Комо в Ломбардия, Северна Италия. Великолепен естествен пейзаж, съчетан с отлична архитектура на заден план, но и... басейн в езерото. Питаме се какво ще стане, ако инвеститор се опита да създаде нещо подобно в Гърция? (За България изобщо не можем и да помислим.)

Теоретичен отговор дава регионалният съветник от Комотини Костас Кацимигис, който пише подробно: "Ако това място беше в Гърция, вероятно щеше да се случи следното:

Горските служби щяха да присъдят, че сградата е нахлула в горски район и ще поискат разрушаването на хотела.
Контролът на акваториите и екологията ще постанови, че местообитанията на птици и риби в района на езерото са засегнати.
Отделът към регионалния музей, който се занимава със спелеологията и палеоантропологията, ще обяви, че е възможно съществуването на пещера в близост,... останки на динозаври,… и ще вземе решение за спасителни разкопки, но поради липса на финансиране те ще работят само две седмици в годината и края на изкопните работи се очертава да е след около 150 години. Дотогава се налага възбрана за експлоатиране на зоната.
Службата по контрол на строителството и благоустройството в Общината би наложила строга глоба, тъй като все още не са установена институционални рамки и строителни нормативи за изграждане на басейн в езеро.
След оплаквания, Отделът по незаконно строителство ще прецени, че в първоначалното Разрешително за строеж има пропуски, счита го за нарушение на Правилника в съответствие с последните 58 изменения на Закона за строителството и решава да разруши сградата.
Службата за Държавни имоти ще обяви, че сградата е построена незаконно, така че принадлежи на гръцката държава и ще я прехвърли като собственост на Общинския съвет за стопанисване.
Общинската управа ще остави имота на произвола на съдбата за около десет години, докато не бъде напълно разграбен до последното тоалетно казанче и последната дръжка за врата от последната врата. Тогава ще я продаде на безценица без търг след една година."

Горният пример може да е теоретичен и саркастичен, но отразява широко ситуацията в гръцката реалност на лабиринтната бюрокрация.

Превод от гръцки:Дарина Дееничина

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини