От х:

Днес в x:

5 °C

"Политико": С това темпо България ще приключи с ваксинирането през 2040 г.

С темпото, с което властите в България поставят ваксини срещу коронавируса напоследък, целта да бъдат ваксинирани 70% отцялото население над 18 години ще бъде постигната през август 2040 г. Препоръката на Европейската комисия е това да стане до края на лятото на 2021 г.

Изчислението е на брюкселското издание "Политико" и има за цел да илюстрира колко бавно започва поставянето на ваксини в ЕС в първия месец от кампанията. Заключението е на базата на средния брой ваксинирани дневно през последните 7 дни преди публикацията от 22 януари. За България става дума за 1139 дози и ако страната иска 22 септември 2021 г. да постигне целта да е поставила по 2 дози до постигане на минималния посочен праг за колективен имунитет, ще трябва да увеличи броя на дневните ваксинации 29 пъти - до 33 368 дози на ден.

Как е отнесено това към ситуацията в България

Това не е прогноза, защото не включва очакваните стотици хиляди дози от ваксините на Pizer/BionTech и Moderna, които България очаква през следващите месеци. Не е калкулирано и очакваното още тази седмица - на 29 януари - одобряване на продукта на AstraZeneca, и на други ваксини в следващите месеци. Не е изпозлзван и проблемът с намалените от Pizer доставки, за чието нормализиране се твърди, че ще започне от 15 февруари. До промяна в темпото на ваксиниране се очаква да доведе и отпускането от правителството за всеки медик на 10 лв бонус за всяка поставена доза.

С така използвания метод изчислението показва, че в края на септември България ще е ваксинирала 3% от целевата група. Оптимистичната - според Тодор Кантарджиев, прогнозата на правителството на Бойко Борисов е за 2 милиона ваксинирани българи до края на август, което обаче е малко над половината от тези 70% от споменатите над 18 години.

Разликите между отделните държави

И все пак разликите в това как са започнали, макар и на различни дати от Коледа насам, националните кампании показват впечатляващи разлики.От всички страни в ЕС най-добре с темпото се представя малката Малта - ако поддържа същото темпо на 22 септември ще е защитила 37% от групата и към май 2022 г. ще е ваксинирала 70% от пълнолетното с население. Верятно мнозина ще е изненадат, но втора е Румъния - 26% към 22 септември и приклчване с кампанята през декември 2022 г.

И други страни трябва да се замислят за бавния старт - за постигане на поставената цел Латвия трябва да увеличи поставените всеки ден дози 17 пюти, Италия - 10 пъти, Унгария - 9. Средният показател за целия ЕС е 5 пъти.Предлагаме ви вградени графики и таблици, илюстриращи статията на "Политико", вклчващи и обяснителен текст на английски между тях.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ка
  Както винаги
  5 -2
  13:01, 25 яну 2021
  Аналните хулигани от запад не се интересуват ,че работещите са бедни. Работим в западни фирми за стотинки. Лицемерничат за нашият живот и за ваксините. Винаги да си имате наум ,че ако някой много настоява да ви направи добро- това е съмнително. Особенното е ,че от наглосаксите нищо добро никога не сме видели. Факт
 • 2
  Да
  Да
  0 0
  08:52, 27 яну 2021
  Какво го ибе Политико за ситуацията у нас на ЕС му трябва роби .Видяхме я вашаТа демокрация и в Холандия и във Франция и в Англия .Никаква просто се иска простия матриал да бъде в услуга на няколко идиота с много пари.Либерални тъпанари скоро и вашето време ще дойде
Последни новини