От х:

Днес в x:

7 °C

Авиоотряд 28 става Държавен авиационен оператор. Регистрация за дронове

“Авиопревозвачът” на властта Авиоотряд 28 вече ще се казва Държавен авиационен оператор. Това е заложено в промените на Закона за гражданското въздухоплаване, които бяха одобрени на първо четене от парламента. Проектът е на правителството.

Според източници на OFFNews причините са преименуването са две. Първата е самото име. Звеното е наречено така при основаването му през 1972 г., когато се навършват 28 години от “социалистическата революция”, тоест превратът на 9 септември 1944 г. Другата причина са протоколните функции, свързани с наземното обслужване, които ще бъдат поети изцяло от преименуването звено след концесионирането на летище София. Към този момент част от тях се изпълняват от държавното летище. Преименуваният авиоотряд ще получи правителствения ВИП “А” терминал. През него пътуват премиерът Бойко Борисов, членовете на правителството и други членове на делегациите летящи със самолетите на Авиоотряда. В момента депутатите и други държавни служители като членовете на ВСС, се обслужват безплатно през ВИП "Б" на летището безплатно. Идеята е те да минават през ВИП “А” и да започнат да си плащат на Държавния авиационен оператор за услугата с пари, предвидени за протоколни дейности от бюджета на ведомството. В момента на правителствения ВИП терминал работят над 20 служители.

Със законопроекта се предлага министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията, който ръководи и контролира гражданското въздухоплаване, да определя с наредба условията и реда за експлоатация на безпилотни въздухоплавателни средства (дронове). Законопроектът предвижда това да бъде съгласувано с министъра на вътрешните работи и с председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“. Една от промените в закона е, че дроновете ще бъдат регистрирани и, ако са с товароносимост над 20 кг, трябва да бъдат застраховани, ако не се използват за спортни или развлекателни цели.

Променя се и редът за принудително приземяване на “въздухоплавателно средство, което е навлязло без разрешение във въздушното пространство на Република България или е без държавен регистрационен отличителен знак, или не се подчини на указанията на органите...”. Досега редът за това е бил определян с наредба на министрите на транспорта, отбраната, МВР и председателят на ДАНС. С новия закон наредбата ще бъде написана от правителството по предложение на гореизброените.

Проектът предвижда и летища със статут на “летищна площадка” като това в Балчик да могат да приемат въздухоплавателни средства с максимална излетна маса под 5700 кг, различни от търговски въздушен превоз.

Източник: offnews

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днешният ден едва ли ще ви изненада с нещо, но ако решите да положите малко повече усилия може би ще изненадате себе си. Някои от вас имат възможност да постигнат нещо, към което отдавна се стремят и точно днес това ще ви се отдаде много по-лесно от когато и да било друг път. Сигурно знаете за какво става дума и ако имате късмет ще се сетите навреме за да го направите.
28 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се радвате на добро сътрудничество с деловите си партньори. Не отлагайте среща с важен за вас човек. Сега е момента да действате по-открито и да покажете това, на което сте способни. Даденостите съвпадат с желанията ви и не ви остава нищо друго, освен да действате.
28 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Всичко, което правите днес ще ви носи удовлетворение, защото се отнасяте към него с предпочитание. Контролирайте емоциите си и не допускайте да пропуснете нещо важно заради невъздържаност или недобре преценена ситуация. Радвайте се на малките неща, не бъдете максималисти.
28 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
В основата на компромисите днес се корени успешната ви работа. Независимо с какво се занимавате, бъдете готови да се съгласявате с мнението на околните и да се стараете да потушавате възможните конфликти. Това ще ви спести ценно време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което предприемате сами. Следвайте намерението си докрай.
28 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще върви с променлив успех. Влагате прекалено много емоции дори в дребни неща и това може бързо да ви изтощи. В личен план проявявате излишна упоритост, която може да влоши положението ви без да ви донесе никакъв положителен резултат. Дори да ви е трудно, постарайте се да говорите открито за нещата, които ви интересуват.
28 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
28 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е успешен за онези от вас, които си търсят работа. Успявате да намерите предложения, които ви удовлетворяват и едва ли някой ще се учуди ако съвсем скоро смените работното си място. Във ваш плюс е че бързо се адаптирате към нови места и ситуации. Бързо установявате нови познанства, което още повече улеснява промените при вас.
28 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Активни и уверени в себе си ще получите добра оценка за работата си и съответното възнаграждение за труда си. За сметка на това в личния си живот е възможно да изживеете разочарования. Помислете дали сте отговорили на нечии очаквания и чия е вината за разминаването ви с тях.
28 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще съобразите външните си изяви с духовните си потребности и така ще ги направите по-впечатляващи. Добрата реклама е най-голямата ви печалба днес. Очакванията на бизнесмените ще се доближат до реалността, само с малко изключени. Някои от делата ви ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
28 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не позволявайте на никой да ви пречи на успешния ви ход в реализиране на целите ви. Сътрудничеството ви с определени хора ще бъде ползотворно, но не бива да налагате на всяка цена мнението си. В противен случай рискувате да провалите нещо, което със сигурност върви към успех.
28 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви успешен ден, наситен с много срещи и разнородни контакти. Общуването е ваша стихия обаче затова няма да е чудно че успявате да постигнете значителни резултати в тази област. Не е трудно да ви повярва човек за каквото и да било, толкова е силна способността ви да убеждавате При това го правите с обаянието, характерно за Водолея.
28 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С общи усилия ще приключите проект или друга задача, еднакво интересна за вас и хората от обкръжението ви. Застанете на принципни позиции, когато се очаква да бъдат взети важни решения и не допускайте съмненията у някого да възпрат общия устрем. В крайна сметка ще се поздравите с повече свършена работа, което означава и по-добри доходи.
28 фев 2021
Последни новини