От х:

Днес в x:

Борисов летял с военните като елемент от националната сигурност

Бившият министър-председател Бойко Борисов летял с военните въздухоплавателни средства като елемент от националната сигурност. Това стана ясно от изслушването на бившия военен министър Аню Ангелов.

Основното питане на депутатите от комисията за Авиоотряд 28 към ексминистъра е на какво основание са ползвани военните летателни средства не за нуждите на въоръжените сили.
От отговора на Ангелов стана ясно, че с наредба още от времето на Николай Цонев се разрешава ползването им от други ведомства и министерства след сключване на съответния договор.

Аню Ангелов увери, че по негово време такива договори се сключвали с малки изключения като при удавянето на българите в Охридското езеро и освобождаването на пилотите ни в Судан.

Бившият министър на отбраната обясни, че премиерът, президентът и председателят на НС са елемент от националната сигурност на страната и ако се наложи, те могат да ползват летателните апарати на МО. Той подчерта, че при тройната коалиция с военни летателни апарати е летяла до Велинград цялата комисия по отбрана. С военен полет тогавашният президент Георги Първанов през 2008 е отлетял до село Гела.

Не са нарушавани закони при ползването на въздухоплавателни средства на въоръжените сили, категоричен бе Аню Ангелов. Не крия нищо, каза той и обясни, че той като министър няма как да знае кой е летял с министър-председателя. Списъците с лица, които са летели, трябва да съществуват, смята обаче Ангелов. Недопустимо е за международни полети да няма списъци, за вътрешните полети също трябва да има списъци, коментира бившият военен министър.

Според него няма нищо странно, че военни въздухоплавателни средства са ползвани за полети на държавните мъже. Това са военно-транспортни вертолети, тяхната задача е да излетят, да прелеят определено разстояние и да кацнат, това не са бойни средства на ВВС, уточни Аню Ангелов.

Бившият военен министър увери, че военните летателни средства са се ползвали от МС и други ведомства само срещу заплащане. Дори на заседание на кабинета той си спомня, как Бойко Борисов разпоредил на Симеон Дянков да плати всички разходи за полетите на властта.

Аню Ангелов коментира още, че всички държавни мъже от 1994-та насам и дори преди `89-та са ползвали военни летателни средства за придвижване.

Стана ясно още на днешното заседание, че общият брой полети на Бойко Борисов по време на управлението му са 267 на обща стойност 1 663 587 лева, като тази сума е само за гориво.

Председателят на комисията Венцислав Лаков от Атака е изчислил, че лидерът на ГЕРБ прекарал 37 денонощия във въздуха и е прелетял 666 000 километра. Това по думите му е все едно Борисов да е обиколил 17 пъти екватора или 1,7 пъти разстоянието до луната.

70 са търговските полета на Авиоотряда на стойност 886 578 лева. Общо правителственият Авиоотряд похарчил за ВИП полети 32 917 237 лева и 20 стотинки.
Общо дестинациите, до които са летели самолетите на властта са 949 , което се равнява на 1810 полета или прекарани 2380 часа във въздуха.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини