От х:

Днес в x:

Анкетната комисия здраво се зарови в полетите на Борисов

Временната анкетна комисия в НС за полетите на Бойко Борисов пита МС, Авиоотряд 28, НСО, МО, МВнР, МВР и МЗХ кой, по какви причини и колко пъти е ползвал правителствените самолети.

В НСО се съхраняват списъци на хората, които ползват правителствените самолети, обясни председателят на временната комисия за полетите на Авиоотряд 28 Венцислав Лаков, депутат от „Атака".

Междувременно стана ясно, че командирът на правителствения авиоотряд си е подал оставката.

Питания за полетите ще се отправят и към РВД, Летище София, Гранична полиция, Министерство на транспорта, Агенция Митници, Сметната палата, която трябва да каже какви за резултатите от одитите, които е правила на Авиоотряд 28. Питания ще има и към президентската администрация, която също ползва правителствени самолети.

На въпроси ще отговарят и Бистришките тигри, Чавдар Етрополе, както и БФС. АДФИ също трябва да каже каква информация има към нея за полетите.

Бившит заместник на Симеон Дянков и настоящ депутат от ГЕРБ Владислав Горанов поиска да се пита и НС за полетите с правителствените самолети. Освен това информация според него трябва да се търси и от МФ.

Още в началото на заседанието на комисията екстранспортният министър Ивайло Московски поиска да се разшири обхватът на комисията и да се включат и полетите на тройната коалиция. Целта е да се сравни кое правителство повече е пътувало и е изхарчило повече за правителствени полети.

Венцислав Лаков попари надеждите на ГЕРБ, че в самото заглавие на комисията е записан периодът на полетите на кабинета Борисов, но го посъветва да предложи в пленарна зала промяна на името на комисията и в него да се включи кабинетът „Станишев".
Друг вариант да се направи съпоставка между двете правителства е Московски да поиска по линия на парламентарния контрол справка за полетите на Сергей Станишев като премиер.

Лаков предупреди, че по времето на тройната коалиция не е имало толкова летателни апарата на разположение на правителството и от тази гледна точка полетите може да се окажат несравними.

Владислав Горанов поиска да се смени името на Авиоотряда, защото е кръстен на 28-годишнина след социалистическата революция от 1944 година. Антон Кутев веднага „прегърна" идеята и предложи името на правителствения авиоотряд да стане „Авиоотряд Бистрица".

Венцислав Лаков смята да даде полета на Бистришките тигри на прокурор. Има редица нарушения според него. Заявката за полета на тигрите е подадена 3 дни, след като е осъществен самият полет, а и няма основание за полет на футболистите.

Комисията ще заседава във вторник от 14.30 часа. Извънредни заседания могат да бъдат свиквани в четвъртък.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини