От х:

Днес в x:

Плевнелиев подписа промените в Закона за ДАНС

Президентът Росен Плевнелиев реши да издаде указ за обнародване на промените в Закона за ДАНС.

Припомняме, преди дни от ГЕРБ поискаха президентско вето върху закона, който предполага преминаването на ГДБОП към ДАНС.

От „Дондуков" 2 отбелязват, че държавният глава провел срещи с представители на съдебната власт, академичните среди и политическите сили, подкрепящи и оспорващи промените в закона, а днес е разговарял и с дипломатическия корпус.

В хода на всички дискусии са били изразени резерви към някои от измененията в закона и повдигнати съмнения за противоконституционност по отношение на един от текстовете, регулиращи конституционните правомощия на президента в областта на националната сигурност.

На среща с вносителите на закона президентът Плевнелиев е отбелязал изразените от юридическите среди и дипломатическия корпус притеснения, но е получил уверението, че вносителите ще се съобразят с представените от държавния глава аргументи и текстът ще бъде коригиран, като няма да се наложи той да сезира Конституционния съд.

Решението на Росен Плевнелиев е мотивирано и от установената демократична традиция всеки нов парламент да получи необходимия кредит на доверие по отношение на първите си законодателни инициативи и са в съзвучие с неговото разбиране за същността и характера на правомощията му като държавен глава и за конституционната му роля да обединява, а не да задълбочава различията

Източник: http://news.ibox.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини