От х:

Днес в x:

Бизнесмени на лов с правителствени хеликоптери

Не е нормално бизнесмени да ходят на лов с правителствени хеликоптери, заяви шефът на Сметната палата Валери Димитров по повод одита на Авиоотряд 28.

Проф. Валери Димитров подчерта, че няма данни за престъпление в одитния доклад за правителествения отряд по времето на ГЕРБ въпреки констатираните 53 незаконосъобразни полета, извършени без разрешително за търговски превозвач.

Полетите са по заявка на частни физически и юридически лица, голяма част от които футболни отбори, на стойност 830 000 лв.

Тази сутрин пред bTV Димитров заяви, че става въпрос за лоша нормативна уредба и отрядът е използван за неща, които не са му присъщи.

"Разходите за пътувания на бизнесмени за лов са покрити, но въпросът е, че Авиоотрядът не е търговски превозвач, той трябва да превозва само определени длъжностни лице. Тази лоша практика не е от сега, данните са че и преди е имало такива полети", добави той.

По думите му трябва да бъде променена нормативната уредба.

Шефът на Сметната палата изтъкна и конкретен случай - заявените два полета за Федерацията по мотоциклетизъм първоначално били поискани безплатни, но по време на одитната проверка сумите са били възстановени и това е констатирано в документа.

Куриозен е случаят, при който държавен хеликоптер е бил нает да разпръсква балони на детско парти.

Докладът обаче няма да бъде предаван на прокуратурата, защото по смисъла на закона липсват престъпления.

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че иска специално да благодари на Сметната палата, защото докладът бил изключително коректен. Той подчерта, че всички полети са платени надлежно и не е нанесена никаква щета, точно обратното – дошли приходи в държавата. 

Според него тези въздухоплавателни средства, купени от правителството на Сергей Станишев, само на книга са правителствени. Те били пътнически, нискотарифни самолети и вертолети.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини