От х:

Днес в x:

18 °C

Океаните се затоплили рекордно, нивото се вдига с метър до края на века

Изображение 1 от 4

  Световните океани достигнаха най-горещото си ниво в историята на измерванията през 2020 г., съобщиха учени.

  Повече от 90% от уловената от въглеродните емисии топлина се поглъща от океаните, което прави тяхната топлина неоспорим сигнал за ускоряващата се криза. Изследователите установиха, че петте най-горещи години в океаните са настъпили от 2015 г. насам и че скоростта на затопляне от 1986 г. е осем пъти по-висока от тази от 1960-85 г.

  Надеждните инструментални измервания датират от 1940 г., но вероятно океаните сега са най-горещи за последните 1000 години и се нагряват по-бързо от всяко време през последните 2000 години. По-топлите морета осигуряват повече енергия за бурите, което ги прави по-тежки и през 2020 г. в Атлантическия океан имаше рекордни 29 тропически бури.

  По-горещите океани също нарушават моделите на валежите, което води до наводнения, суши и горски пожари. Топлината също води до разширяване на морската вода и повишаване на морското равнище. Учените очакват около 1 метър повишаване на морското равнище до края на века, застрашаващо 150 милиона души по целия свят.

  Освен това по-топлата вода е по-малко способна да разтваря въглеродния диоксид. Понастоящем 30% от въглеродните емисии се абсорбират от океаните, ограничавайки топлинния ефект от изгарянето на изкопаеми горива от човечеството.

  "Затоплянето на океана е ключов показател и 2020 г. продължи дългата поредица от рекордни години, показващи непрекъснато глобално затопляне", каза проф. Джон Ейбрахам от Университета Сейнт Томас в Минесота, САЩ и един от екипа зад новият анализ.

  "По-топлите океани променят времето, оказвайки влияние върху биологичните системи на планетата, както и върху човешкото общество. Изменението на климата буквално убива хората и ние не правим достатъчно, за да го спрем."

  Последните изследвания показват, че по-високите температури в моретата също вредят на морския живот, като броят на океанските топлинни вълни се увеличава рязко.

  Океаните покриват 71% от планетата и водата може да абсорбира хиляди пъти повече топлина от въздуха, поради което 93% от глобалното затопляне се поема от моретата. Но повърхностните температури на въздуха, които засягат хората най-пряко, също се повишиха през 2020 г. до най-високите регистрирани.

  Средната глобална температура на въздуха през 2020 г. е била с 1,25 градуса по-висока от прединдустриалния период, опасно близо до границата от 1,5 градуса, определена от страните в света, за да се избегнат най-лошите въздействия.

  Последното изследване, публикувано в списанието Advances in Atmospheric Sciences, показва, че океаните абсорбират с 20 зетаджаула повече топлина, отколкото през 2019 г. Това е еквивалентно на всеки човек на Земята да е пуснал 80 сешоара денонощно, всеки ден; или на детонацията на около четири атомни бомби в секунда.

  Анализът прави оценка на топлината, погълната в горните 2000 метра океан, за които се събират по-голямата част от данните и където се натрупва по-голямата част от топлината. Повечето данни са от 3800 свободно плаващи поплавъци Argo, разпръснати през океаните, но някои идват от торпедоподобни батитермографи, пуснати от кораби.

  Изследването също така съобщава, че потъването на повърхностните океански води и издигането на по-дълбоки води намалява, тъй като океаните се затоплят. Това означава, че повърхностните слоеве се затоплят още повече и по-малко хранителни вещества за морския живот се издигат от дълбините.

  Локдауните в световен мащаб заради пандемията през 2020 г. намаляват въглеродните емисии с около 7%. Макар че това е рекорден спад, той не повлиява на общия CO2 в атмосферата и няма измерим ефект върху затоплянието на океана.

  "Фактът, че океаните достигнаха още едно ново рекордно ниво на топлина през 2020 г., въпреки рекордния спад на глобалните въглеродни емисии, води до факта, че планетата ще продължи да се затопля, докато излъчваме въглерод в атмосферата", казва проф. Майкъл Ман от държавния университет в Пен в САЩ, част от екипа на изследването. "Това напомня за спешността на бързото намаляване на въглеродните емисии през следващите няколко години."

  Проф. Лоре Зана от Нюйоркския университет каза: "Непрекъснатите измервания на температурата на океана, както са представени в това проучване, са от решаващо значение за количественото определяне на затоплянето на планетата."

  Повишаването на морското равнище, предизвикано от заплянието, както и топенето на ледниците и ледените шапки е важно, каза тя. "То пряко засяга значителна част от населението на света".

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Видеа по темата

  Хороскоп за 26.02.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Не проявявайте самоинициатива там, където са нужни колективни действия, ако искате да го приключите добре и в срок започнатото.Доверете се на партньорите си, говорете за намеренията си и търсете мнението им по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но не неприятна. Ще забравите за грижите и ще се заредите с много положителни емоции.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Постепенно се приближавате към целта си и не е изключено точно днес да я постигнете. Упоритата ви работа и непоколебимата увереност в успеха най-после ще бъдат удовлетворени. Не пропускайте да отбележите и подкрепата, която ви оказват най-близките ви хора. Покажете им своята признателност с недвусмислен жест.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не допускайте натовареността ви днес да попречи на вече уговорени срещи с приятелите ви. Финансовите резултати от дейността ви може да не са в границите, които предвиждате, но ще ги имате. Каквито и да са даденостите, предстоят ви хубави моменти. Има на какво да се радвате, ако не го виждате, жалко за вас.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Дистанцирайте се от всякакви дразнители и си осигурете творческа атмосфера край вас. Пред следващата седмица ви очаква разработването на определен проект, който започвате от днес. Сътрудниците ви ще останат удовлетворени от предложение, което правите и с готовност ще се включат в задачата.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Притесненията ви ще отпаднат и ще получите повече, отколкото сте очаквали. Едно ново начало ще промени отговорностите ви, като по-голяма част от тях ще се трансформират в нови. Ще създавате перспективни връзки и ще общувате с хора, които ще са ви от полза. Ще се радвате на добро настроение и ще успеете да направите и някой друг щастлив.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Търпението е ключа към успеха ви днес. С каквато и работа да се захващате, бъдете толерантни към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в дейност, която сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения с успехите си.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Разчупете леда в сърцето си, приемете любовта и загърбете всякаква злоба, завист и омраза. В професионален план нещата ви ще вървят блестящо, което ще предизвика доволство у вас. Направете малък подарък на любимия си човек, този жест на внимание ще подобри отношенията ви. Задръжте това топло усещане колкото се може по-дълго.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Амбицирани сте да постигнете мечтата си. Високите ви цели изискват и смелост, която очевидно не ви липсва. При затруднения не се колебайте да потърсите подкрепа. Настроението ви ще е приповдигнато и от вътрешното ви усещането за нещо вълнуващо и хубаво. Споделете го с любимите си хора и нищо няма да го помрачи.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете, доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате. Имате твърде много енергия и най-разумно ще е да я оползотворите.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Изразявайки увереността си, печелите привърженици и работата ви спори. Ще разширите възможностите си в бизнеса, ако откриете върху какво още да концентрирате енергията си. Ще ви предложат съдружие и ще споделите надеждата на някой за по-добро бъдеще. Любовта е до вас и ви вдъхновява.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  С роднини ще се радвате на придобивки и приятни вести. В бизнес-отношенията и общите начинания е добре да синхронизирате действията с партньорите си, за да ускорите развитията в своя полза. Високите ви амбиции ще ви мотивират да поемете повече отговорности, но с ясна цел - печалба.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ако говорите за това, което интересува другите, и двете страни ще спечелят. Това е особено важно за тези от вас, които си търсят работа. Опитайте се да убедите работодателя си, че квалификацията която притежавате, ще ви позволи да допринесете за личния си успех и за този на фирмата му.Денят ви ще бъде слънчев, само малко повече хъс и ще успеете.
  26 фев 2021
  Последни новини