От х:

Днес в x:

Предоставяме ваксини на Северна Македония "с най-чисто сърце"

Здравният министър на Република Северна Македония Венко Филипче участва днес в заседание на българското правителство по покана на премиера Бойко Борисов и здравния министър Костадин Ангелов, съобщи МИА.

Дискусията бе фокусирана върху доставката на ваксини срещу коронавирус в Северна Македония от първата пратка, която ще пристигне в България.

Подкрепата от страни-членки на ЕС е вторият механизъм, чрез който Скопие ще си осигури ваксини. Досега Полша и Гърция са предложили този вид помощ за страната, съобщи министерството на здравеопазването на Северна Македония.

Република Северна Македония осигури доставка на ваксини срещу Ковид-19 чрез системата COVAX, а страната е също в директни преговори с производители на ваксини, за да осигури допълнителни дози от ваксината, отбелязва МИА.

Правителството прие решение за проучване на възможностите за осигуряване на ваксини срещу COVID-19 за държави от Западните Балкани и Източното партньорство. Това ще стане възможно след обезпечаването на българските потребности, при спазване на процедурите и условията на предварителните споразумения, сключени между ЕК и производителите на лекарствени продукти.

„Правим го с най-чисто сърце. Правим го за живота и здравето на нашите най-близки съседи“, заяви министър-председателят Бойко Борисов. Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов посочи, че целта на решението е постигане на солидарност в условията за излизане от пандемичната криза.

Министърът на здравеопазването на Република Северна Македония Венко Фелипче заяви, че страната му е изключително признателна на правителството на България в тези трудни времена. „За нас това е голяма признателност. Изключително важно е да имаме достъп до ваксини. Трябва да си помагаме и да бъдем добри приятели. Изказвам голяма благодарност от името на цялото правителството на Република Северна Македония,“ допълни Венко Фелипче.

След заседанието на кабинета двамата министри подписаха Писмо за намерение между здравните министерства на България и Република Северна Македония. Страните постигнаха съгласие, че в сложната към момента епидемична обстановка, предизвикана от COVID-19, опазването на здравето на хората е от първостепенна грижа за всяка държава. Двете страни посочиха, че при възможност и последващо сключване на международни договорености ще положат усилия за сътрудничество и координация в борбата с COVID-19, включително за проучване на възможностите за обезпечаване на нуждите от ваксина и за осигуряване на ваксини срещу COVID-19 за гражданите на Република Северна Македония.

 

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (2)

  • 1
    3,
    3,14
    2 0
    14:02, 22 дек 2020
    Македонското племе ще се ваксинира,а "лошия български материал"ще умира!Вижте хора,това е вожда на България,който мисли за българите!Хора,близки,роднини,помогнете на това човекоподобно да разбере,че даже и за пожарникар не става!
  • 2
    Какво ги ухажваме тези макета (мекерета), нашата държава каква далавера, поза и файда има от тях?
    Освен да ни плюят и мразят друго могат ли тези българи-родоотстъпници?
    Направо да им обявим война.
    След месец в картата на света ще липсва държава Македони и България ще е малко по голяма от досегашните 111 000 квадратни километра.
Последни новини