От х:

Днес в x:

Русия е изпратила няколкостотин войници в Централноафриканската република

Русия е изпратила няколкостотин войници в Централноафриканската република (ЦАР), обявиха властите в Банги, три дни след началото на настъпление на три въоръжени групировки, окачествено от правителството като опит за държавен преврат, и по-малко от седмица преди президентски и парламентарни избори, предаде Франс прес.

"Русия изпрати неколкостотин военни и тежко оборудване" в рамките на споразумение за двустранно сътрудничество, обяви говорител на правителството. Той добави, че и Руанда е изпратила няколкостотин военни, които вече са на терен и са се включили в боевете.

Частни бодигардове, наети от руски фирми, осигуряват в ЦАР близката охрана на президента Фостен-Арканж Туадера; инструктори обучават въоръжените сили на страната.

Москва още не е потвърдила тази сутрин, че е изпратила войски в ЦАР, отбелязва АФП.

В петък вечерта три от най-мощните въоръжени групировки, контролиращи над две трети от територията на страната, започнаха да напредват по магистрали, жизненоважни за снабдяването на столицата Банги. Те обявиха междувременно, че се сливат.

В събота правителството обвини бившия държавен глава Франсоа Бозизе в "опит за преврат" с "явното намерение да предприеме с хората си поход към град Банги" по време на изборната кампания. В неделя са насрочени избори за президент, фаворит в които се очертава сегашният лидер Фостен-Арканж Туадера, и за парламент.

Партията на Бозизе отрече вчера да е правила какъвто и да било опит за преврат.
Говорител на мисията на ООН в ЦАР заяви вчера, че в ред области бунтовниците са блокирани или отблъснати.

Франция, Русия, САЩ, ЕС и Световната банка призоваха вчера Франсоа Бозизе и въоръжените групировки незабавно да сложат оръжие.

Тези страни и институции - партньори на ЦАР, настояват още Бозизе и групировките "да се въздържат от всякакви действия с цел дестабилизация и да зачитат решението на Конституционния съд от 3 декември 2020 г.", се казва в разпространено от тях вчера съвместно комюнике.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини