От х:

Днес в x:

8 °C

НАП предизборно мълчи колко милиарда е отписала от данъци и глоби

Националната агенция заприходите (НАП) незаконно отказва да отговори на въпросите на Mediapool за несъбраните взимания на държавния бюджет и съдебната власт. Ако тези въпроси бяха получили отговор, гражданите щяха да научат колко са отписаните като несъбираеми данъчни приходи, глобите на КАТ и дори неплатени разноски по съдебните дела.

Целта на питанията на Mediapool бе гражданите да си съставят за първи път цялостна представа за работата на приходната администрация, за която пряко отговаря Министерството на финансите.

НАП бе попитана на каква стойност са несъбраните вземания по ДДС към началото на октомври 2020 г., колко от тях са погасени по давност и колко тях са преценени като несъбираеми. Имаше въпрос за размера на най-голямото единично несъбрано вземане по ДДС.

Отделно НАП бе питана за стойността на несъбраните други данъци от физическите и юридическите лица и на каква стойност са погасените по давност други данъци (без ДДС). Към НАП бе отправен и въпрос за стойността на несъбраните осигурителни вноски към октомври тази година и в какъв размер са погасените по давност вземания по осигурителните вноски.Сходни въпроси зададохме за наложените, но несъбрани глоби на КАТ, както и за взиманията на съдебната власт.

“Това е драстично нарушение на конституцията и Законаза достъп до обществена информация. Върховният административен съд е обосновал още през 2001 година, че мълчаливите отказа са напълно недопустими. Държавните институции са създадени да отговарят на гражданите, а не да мълчат.Тук нарушението е още по-драстично, защото говорим за информация от фискален и финансов характер, която е от значение за способността на държавата да събере пари и да ги преразпредели“, коментира адв. Александър Кашъмов пред Mediapool.

Според него в настоящата криза за гражданите е още по-важно да знаят дали държавата се справя със събиремостта и как адресира проблемите.

“Това е изключително важна тема. Гражданите имат право на тази информация. Да не се отговаря на тези въпроси е непрозрачност, граничеща с арогантност, защото гражданите се лишават от критично важна информация за функционирането на държавата и разходването на публичните средства“, допълни Кашъмов.

Mediapool изпрати нови заявления по темата и ако отново получи мълчалив отказ, ще заведе съдебно дело срещу приходната администрация в опит да получи информацията. Това обаче би отнело доста време и един ден, когато тази информация все пак бъде предоставена, тя няма да има същата актуална стойност, каквато има днес.

За пръв път НАП получи право да отписва публичните вземания през 2016 г. Оттогава насам тя не обявява тази сума в годишния си отчет за дейността. Затова първата публична информация за отписаните вземания се появи в одитен доклад на Сметната палата, публикуван през септември 2019 г. От него стана ясно, че само за една година (2016 г.) НАП е отписала дългове за 10 млрд. лв., от които 9.4 млрд. лв. са по ревизионни актове.

Проблемът с огромното число на несъбраните от НАП вземания се дължи както на субективни, така и на обективни причини. Преди 2016 г. агенцията нямаше никакво право да отписва несъбраните дългове, поради което на отчет се водеха несъбираеми на практика задължения на граждани и фирми от 90-те години насам, за които давността отдавна е изтекла и няма как да бъдат събрани магически от несъществуващи от десетилетия дружества. В същото време сумата им нараства като снежна топка всяка година, защото по закон върху нея се начисляват лихви, обикновено над 10% годишно.

Именно по тези причини, въпреки отписаните 10 милиарда, към 31 декември 2016 г. НАП имаше да събира умопомрачителната сума от 29.8 млрд. лв. Самото число, въпреки че звучи ужасяващо, няма никаква нито аналитична, нито практическа стойност, защото 85% от тази сума е "куха" и е квалифицирана като "несъбираеми" или "трудно събираеми" вземания.

Важна е единствено сумата на т. нар. "нововъзникнали" просрочени задължения, които към края на 2016 г. са в размер на 2.1 млрд. лв. Вижда се обаче, че и от тях едва 55% са събираеми, 17% са частично събираеми, а цели 27% (578 млн. лв.) са определени от данъчните като трудно събираеми. Това говори за проблем в контролната дейност на НАП, която в много случаи се явява регистратор на данъчните измами и нарушения вместо да ги предотвратява. Излиза, че голяма част от допълнително установените с ревизия задължения не се плащат, а само тежат на сметката на НАП.

Затова в последните години агенцията твърди, че се е фокусирала върху превантивния контрол и доброволното плащане на задълженията, но засега няма детайлен анализ за ефекта от новата стратегия.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днешният ден едва ли ще ви изненада с нещо, но ако решите да положите малко повече усилия може би ще изненадате себе си. Някои от вас имат възможност да постигнат нещо, към което отдавна се стремят и точно днес това ще ви се отдаде много по-лесно от когато и да било друг път. Сигурно знаете за какво става дума и ако имате късмет ще се сетите навреме за да го направите.
28 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се радвате на добро сътрудничество с деловите си партньори. Не отлагайте среща с важен за вас човек. Сега е момента да действате по-открито и да покажете това, на което сте способни. Даденостите съвпадат с желанията ви и не ви остава нищо друго, освен да действате.
28 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Всичко, което правите днес ще ви носи удовлетворение, защото се отнасяте към него с предпочитание. Контролирайте емоциите си и не допускайте да пропуснете нещо важно заради невъздържаност или недобре преценена ситуация. Радвайте се на малките неща, не бъдете максималисти.
28 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
В основата на компромисите днес се корени успешната ви работа. Независимо с какво се занимавате, бъдете готови да се съгласявате с мнението на околните и да се стараете да потушавате възможните конфликти. Това ще ви спести ценно време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което предприемате сами. Следвайте намерението си докрай.
28 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще върви с променлив успех. Влагате прекалено много емоции дори в дребни неща и това може бързо да ви изтощи. В личен план проявявате излишна упоритост, която може да влоши положението ви без да ви донесе никакъв положителен резултат. Дори да ви е трудно, постарайте се да говорите открито за нещата, които ви интересуват.
28 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
28 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е успешен за онези от вас, които си търсят работа. Успявате да намерите предложения, които ви удовлетворяват и едва ли някой ще се учуди ако съвсем скоро смените работното си място. Във ваш плюс е че бързо се адаптирате към нови места и ситуации. Бързо установявате нови познанства, което още повече улеснява промените при вас.
28 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Активни и уверени в себе си ще получите добра оценка за работата си и съответното възнаграждение за труда си. За сметка на това в личния си живот е възможно да изживеете разочарования. Помислете дали сте отговорили на нечии очаквания и чия е вината за разминаването ви с тях.
28 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще съобразите външните си изяви с духовните си потребности и така ще ги направите по-впечатляващи. Добрата реклама е най-голямата ви печалба днес. Очакванията на бизнесмените ще се доближат до реалността, само с малко изключени. Някои от делата ви ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
28 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не позволявайте на никой да ви пречи на успешния ви ход в реализиране на целите ви. Сътрудничеството ви с определени хора ще бъде ползотворно, но не бива да налагате на всяка цена мнението си. В противен случай рискувате да провалите нещо, което със сигурност върви към успех.
28 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви успешен ден, наситен с много срещи и разнородни контакти. Общуването е ваша стихия обаче затова няма да е чудно че успявате да постигнете значителни резултати в тази област. Не е трудно да ви повярва човек за каквото и да било, толкова е силна способността ви да убеждавате При това го правите с обаянието, характерно за Водолея.
28 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С общи усилия ще приключите проект или друга задача, еднакво интересна за вас и хората от обкръжението ви. Застанете на принципни позиции, когато се очаква да бъдат взети важни решения и не допускайте съмненията у някого да възпрат общия устрем. В крайна сметка ще се поздравите с повече свършена работа, което означава и по-добри доходи.
28 фев 2021
Последни новини