От х:

Днес в x:

ДПС готови за избори "от вчера", която и да е датата. Въпросът е какво следва след изборите

Близо 900 делегати, участници в десетата Национална конференция на ДПС ще изберат онлайн своя председател на 12 декември. Фаворит за поста остава председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Това коментира в интервю за БТА Халил Летифов, заместник-председател на ПГ на ДПС.

Предстоящият форум бе отлаган два пъти през годината заради пандемията от Covid-19 и наложените забрани и правила за физическо дистанциране. Логото на юбилейния форум е "Свобода, единство, заедност".

Летифов е категоричен, че партията е консолидирана, особено след проведените областни конференции на движението. "Всички членове и симпатизанти са консолидирани и приемат г-н Карадайъ като ревностен защитник на каузата на ДПС и борец за права и свободи", каза Летифов.

Очаква се акцентите, свързани с актуалната политическа обстановка и равносметката за 2020 г. да бъдат поставени в доклада на председателя Карадайъ.

Официалната част, включително доклада на председателя, ще е публична и достъпна от целия свят, не само от членовете на ДПС, делегатите и гостите. Технологиите дават възможност да има наистина една голяма представителност и достъпност, коментира Летифов.

Десетата Национална конференция на ДПС ще започне в 11.00 часа и ще се излъчва на официалната фейсбук страница на движението.

Г-н Летифов, два пъти през годината отлагате Националната конференция на ДПС заради пандемията от Covid-19. Ще спаси ли онлайн форматът ДПС, след като не бяха приети предложенията ви за промени в Закона за политическите партии?

Заради пандемията се наложи да отложим провеждането на Националната конференция, която беше насрочена за 26 април. Що се отнася до предложението ни в Закона за политическите партии, то бе изцяло принципно и няма връзка с онлайн конференцията на ДПС, защото тя вече беше насрочена. Нещо повече голяма част от нашите общински и областни конференции, които бяха прекратени по време на пандемията, също се проведоха онлайн. Така успяхме да спазим изискванията на здравните власти и да съхраним здравето и живота на всички наши членове.

Въпросът за промените в Закона за политическите партии е принципен. Негласно другите политически сили се съгласиха, че това е правилен подход. Пример в това отношение са приетите миналата седмица промени в Закона за адвокатурата. С тях бе позволено отлагането на общите им събрания с три месеца. Това е пътят, по който трябва да се върви. Чисто принципно да се решават въпросите в тази изключително сложна ситуация.

За нас тема с провеждането на конференцията онлайн няма, още повече че пътят вече е трасиран с провеждането на младежката конференция. Това че наши опоненти имат някакви надежди, за нас има по-скоро чисто хумористичен характер.

Заради онлайн форматa, могат ли да се оспорят решенията, които се взимат от делегатите впоследствие?

Категорично не. Предвид ситуацията смятам, че ние всички сме длъжни да се възползваме от ИТ технологиите, за да провеждаме всички важни форуми. Европейският парламент, също заседава онлайн и се взимат жизнено важни решения, да дадем пример и с Министерският съвет, където също решенията се взимат онлайн. Тук съмнения по този въпрос няма. Ние сме създали съответната организация, така че всичко, което ще се случи, ще е достъпно, легитимно, така че да ние да удостоверим провеждането на конференцията, така както повелява нашия устав.

Остава ли г-н Карадайъ фаворит за поста или ще има състезание?

Отговор: Разбира се, че г-н Карадайъ е фаворит за поста председател на ДПС. На практика такава тема пред нас не стои. Партията е консолидирана. Това можем да го заявим съвсем категорично, особено след като приключиха всички наши областни конференции. Иначе според нашия устав всеки може да се кандидатира. Да припомня, че ДПС има особено отношение към своя председател. Всички членове и симпатизанти са консолидирани и приемат г-н Карадайъ като ревностен защитник на каузата на ДПС и борец за права и свободи.

Какви други решения предстоят да бъдат взети?

Освен за избора на председател, предстои делегатите да изберат нов Централен съвет, който е управителният орган на ДПС. Предстои да бъде гласуван докладът на председателя, както и програмните документи на движението. Ще има и други акценти, свързани с актуалната политическа обстановка в страната.

Събирате се онлайн. Конференцията ще бъде излъчвана във фейсбук. Какво ще е основното послание, което ще отправите към вашите членове?

Отговор: "Свобода, единство, заедност", е логото на конференцията на ДПС, а акцентите разбира се ще бъдат свързани с актуалната политическа обстановка, Covid кризата, кризата в здравеопазването, икономиката и всички сфери на обществен живот, които касаят както нашата родина, така и всички български граждани.

Акцентите ще бъдат поставени от председател в неговия доклад, след който ще има разисквания.

Официалната част, включително доклада на председателя, ще е публична и достъпна от целия свят, не само от членовете на ДПС, делегатите и гостите. Технологиите дават възможност да има наистина една голяма представителност и достъпност. В това отношение за пореден път ДПС показва своята адаптивност и своята организираност.

Изтича парламентарната година, а и календарната такава. Каква е равносметката ви?

Ние дадохме доста оценки през годината в декларации от трибуната на Народното събрание. Ще направим оценка за края на годината. Една част от това ще се случи в доклада на председателя, но предвид актуалните събития, ние дадохме своята оценка и предложения за създалата се политическа криза. Казахме нашето решение, както по отношение на това какви да бъдат стъпките до края на мандата, така и по отношение на това, какво е необходимо, за да се излезе от така създалата се ситуация. Тя е кризисна, както за страната, така и за институциите и за всички български граждани. Разбира се това не се прие, което не е нещо ново. Ние за пореден път сме дали своите предложения и сме реагирали от гледна точка на интересите на страната и на хората.

Все повече, обаче изтича времето за предсрочни избори. Заговори се за отлагане на изборите. Вие какъв изход виждате?

По отношение на датата на изборите ние сме готови от вчера, както се казва. За нас това не е тема. Има си компетентна институция, която решава и носи своята отговорност. Що се отнася до самите избори ДПС е в изборна готовност. Не веднъж сме поставяли въпроса, какво следва до изборите в краткосрочен план, което бе изключително важно да се чуе и да се направи, за да няма тези хаотични действия. Другият въпрос, който тежи със страшна сила, е какво следва след изборите, защото видяхме в последните няколко правителства до какво водят аритметичните мнозинства. Затова ДПС поставя въпроса за приоритетите на страната. За пореден път повтаряме нашите приоритети за чист въздух, чиста вода, храна, енергия, включването на свободните и активни граждани във вземането на решения и в контрола по тяхното изпълнение. Използването на модерните технологии. Нещо, което повтаряме от четири години и сега виждаме, че е приоритет и на Европейската комисия и на Европейския парламент. Затова казваме, че е по-важно, какво ще се случи като програма и като посока след едни парламентарни избори, когато и да са те, но виждаме че този дебат отново не се води.

Тоест да разбираме, че формулата предложена от вас в началото на този парламентарен сезон, не е изчерпана и все още я поставяте на дневен ред?

В този краткосрочен план, в който ние дадохме своето предложение от началото на новия пленарен сезон до изборите, се включваше идеята за експертен кабинет, който да трасира този кратък, но важен период за съставяне на програмите и плановете за следващия програмен период, предвид оформянето на многогодишната финансова рамка на ЕС.

Това не беше чуто, но в един момент това ще се окаже тема, след която отново ще тичаме. Затова и казах, че е важно ние да се възползваме от тези възможности и ясно да заявим, че нашият път е този на Европа, на евроатлантическите ценности и семейство. Като част от това семейство, ние да бъдем активен участник, а не изпълнител на решенията. Смятаме, че отново се пропуска тази възможност. Връщам се на темата за програмата. Тежестта на една ясна програма за развитие е задължителна за когото и да било на управленска позиция след изборите. Този дебат не се води. Разчитаме на аритметичните мнозинства да решат наболелите проблеми. Без реформа, без визия, без приоритети, няма как да се решат всички тези проблеми. Напротив кризите, които сега виждаме, са по-тежки и повече. Така че времето ни задължава за адекватни действия.

Оптимист ли сте за следващата година?

Принципно винаги съм оптимист в рамките на работата на ДПС и това, което полагат като усилия ръководството, нашите структури, и почетният председател на ДПС. За да бъдем реални оптимисти, в политиката трябва да има чуваемост и трябва да има дебат по същество. Популизмите и национализмите трябва да напуснат политическото пространство, ако наистина искаме оптимизмът да се превърне в реален продукт за страната ни и за българските граждани.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини