От х:

Днес в x:

Работещите и доброволците в ковид отделенията са "Човек на годината"

Работещите и доброволците в ковид отделенията в българските болници получиха голямата награда на Българския хелзинкски комитет (БХК) "Човек на годината".

Церемонията се провежда всяка година на 10-ти декември - международният ден на човешките права.

Бяха раздадени две подгласни награди - на активистите от "За истинска детска болница" и организаторите на протестите в Пловдив и Бургас срещу хомофобските прояви, както и 10 специални награди.

"Най-необичайната церемония, заради пандемията от Ковид 19. На церемонии от подобен род, общуването на живо, да си стиснем ръцете и да поднесем наградите лично, е ключово. А тяхната липса особено дефицитна. Нашите награди са за тези, които са се отличи в защита правата на човека, на природата и на другите живи същества, които са част от нашето ежедневие. Защитата на правата на човека се свежда до това - да отдадем от собственото си благополучие, знания, умения за благополучието на ближния, особено, когато той е в беда. 2020 ни даде изобилие на възможности в това отношение. Постави на изпитание нашата съпричастност, желанието да помогнем. 2020 бе трудна година за правата на човека в България и по света. Даде възможност за изяви на жертвоготовност", заяви Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкския комитет (БХК).

Сред аргументите на журито при определяне носителите на Голямата награда е фактът, че по време на първата и втората вълна на пандемията лекарите и доброволците по свое желание влизат в отделенията с COVID-19 пациенти. Въпреки недостатъчната научна информация и високия риск за собственото им здраве и благополучие, работещите и доброволците в отделенията за пациенти с COVID-19 не се поколебаха да се изправят срещу непознатия вирус, който изненада целия свят през 2020 г., промени завинаги начина, по който живеем, и постави на изпитание изконни човешки ценности. В този контекст човечността и саможертвата на работещите и доброволците на първа линия трябва да бъдат оценени.

"Не мислим, че сме направили нещо героично. Всички колеги биха го направили, видя се с развитието на епидемията. Тази награда е за всички тях. Без да се замисляме особено направихме това. То е част от нашия дълг, оттогава се вижда, че всички медици не са спирали и ще продължават". Това заявиха докторите Ая Таха и Сезен Хабилов, които в началото на пандемията подготвят отделение в Пирогов за лечение на болни с коронавирус. Като част от голямата награда, те получиха поименни плакети. В номинацията им е записано, че те са предпочели да прекарат медения си месец в болницата и са пример за дълг и себеотрицание.

"С решимостта и непоколебимите си действия младата семейна двойка лекари отговарят на въпроса какво точно значи "лекар по призвание" и човечност. През първите дни в т.нар. изолатор на Пирогов двамата имат много роли - анестезиолог, реаниматори, медицински сестри, санитари, дезинфектатори, както и техници. Заради високата степен на опасност и дълго пребиваване в среда с вируса в реанимационната на отделението те са били само двамата. След края на 12-дневната им смяна, младоженците са изолирани в дома си", припомнят от БХК.

Тихомира Методиева - Тихич получи наградата за добролци. Тя е счетоводител по професия, но е по-известна като фотограф. "Често приковава публиката с разказите и снимките си в първо лице и търси пътя за ангажиране на повече хора с трудни каузи, в които се изисква голяма доза самоотверженост. От години е един от моторите на доброволчеството в най-трудните му измерения - когато трябва да се потушават природни бедствия като пожари, наводнения или вируси като Ковид -19. Тази есен Тихомира влезе като доброволец в едно от най-натоварените ковид-отделения в страната - спешното отделение на Александровска болница", уточняват от организацията..


Кои са останалите наградени

Двете подгласни награди получиха активистите от "За истинска детска болница". Кампанията им събира над 6 000 подписа в подкрепа на създаването на болницата, която да отговаря на международните стандарти. "В началото си мечтаехме за болница, от която да не те е страх. Сега вече си мечтаем за модерна болница", заяви Мария Брестнишка, една от активистите при получаването на наградата. Тя каза, че се надява следващата година да ги няма.

Втората подгласна награда получиха Руси Милев, Димитър Димитров, Васил Василев и Мария Колева - заради смелостта им да се изправят срещу хомофобията и агресията в родните си градове и да защитят равноправието. Акциите им са отговор на организирани предварително и случили се на 27 септември 2020 г. в Пловдив нападения над хора, които приличат на не-хетеросексуални или транс хора. Руси Милев от Бургас пък организира първото публично събиране на ЛГБТИ хора и техни съюзници в Бургас по времето и на мястото, на което потенциалните нападатели е трябвало да се съберат, за да се организират.

"Нашето послание беше просто - насилието не е по-нормално от себеизразяването по мирен път. Изводът, който за себе си извадих, е че нашето послание не беше разбрано и работата за това тепърва започва. Може да се очакват още и по-разнообразни прояви", заяви активистът Димитър Димитров от Пловдив.

"Постъпките на Милев, Димитров, Василев и Колева са сърцати и вдъхновяващи, тъй като имат потенциала да консолидират местни общности извън столицата, където за маргинализираните често липсват добрият пример и куражът да се изправят срещу обществения натиск и да отстояват достойнството си", пишат от хелзинкския комитет.

Специален приз "Постоянство и храброст" получи Юлия Георгиева от "Център за хуманни политики" за управлението и поддръжката изцяло с дарителски средства единствения в София център за подкрепа на хора със зависимости "Розовата къща". Там хора със зависимости, останали без дом, получават достъп до компетентна консултация със специалист, топла храна, хигиенна грижа. Освен помощта на десетки доброволци, Юлия успява да ангажира дарители, и да събере близо 60 000 лв., за да оцелее "Розовата къща".

Наградата за "Гражданска доблест" отиде при професор Асена Сербезова, шеф на Българския фармацевтичен съюз. "През април тя информира обществото за вероятност от предстоящ недостиг на лекарства и апелира да не се презапасяваме. След броени часове срещу нея беше повдигнато обвинение от прокуратурата за подаване на заблуждаващи знаци за тревога. Предявяването на такова обвинение за интервюта е прецедент. Във всичките си медийни изяви проф. Сербезова отстоява свободата на словото и върховенството на закона, като защитава тезата, че обществото има право да бъде информирано.

"2020 е година на изпитания на ценностни системи, на търпение, на здравия разум. Всеки като член на обществото може да направи своите подвизи, победи, за да може да оставим едно по-добро общество за децата ни. Ако нямаме свобода, не може да реализираме всички останали ценности, за които се борим. Надявам се следващата година да има пандемия от емпатия", заяви Асена Сербезова при получаването на наградата.

Наградата "Журналист на годината" получи Мария Цънцарова от bTV.

"Разследващите материали и работата в ефира на bTV на журналистката Мария Цънцарова през последната година върнаха надеждата, че независимата българска журналистика все още е на лице. Мария е номинирана заради поредица "остри" интервюта по време на протестите срещу управляващото мнозинство на ГЕРБ това лято. Тези материали за нестихващите протести припомниха на българската аудитория какво трябва да прави питащият журналист. Това се случва в контекста на продължаваща от години и задълбочаваща се криза на свободата на изразяване, в която крупните бизнесмени могат да придобиват големи частни телевизии у нас и да получат пълен контрол над група онлайн издания, генериращи най-големия трафик на територията на страната. Много журналисти бяха принудени да напуснат медиите, в които работеха", пишат от БХК.

Активист на годината е Данита Заричинова. Години наред Данита - като част от екипа на сдружение "За земята", не спира да разяснява публично и да се бори активно за преустановяване на зачестилите вредни и често нерегламентирани практики на горене на отпадъци във въглищните централи в страната, както и за драстично ограничаване вноса на отпадъци в България. През 2019-2020 г. Данита и колегите й постигат огромен пробив, след като Върховният административен съд върна делото по тяхна жалба срещу инсинератора на Топлофикация-София. Данита Заричинова не спира да популяризира и реализира успешно много други зелени каузи, като да координира традиционното високопланинско почистване на "За Земята" в Рила, да работи активно в кампаниите "Свободни от пластмаса" и "Нулеви отпадъци" в екологичното сдружение "За Земята", обединява организации с общественополезни дейности, с други съмишленици създава инициативи като СИПИ.ЕУ и умна раница. Данита успява на практика да покаже как всяко едно събитие може да се проведе без употребата на пластмаса, например велосъстезание. Тя е сред създателите на Младежки клуб по пешеходен и велотуризъм като генератор на събития, допринасящи за адекватно присъствие на човека в планината. Доброволец е при гасене на пожари и опръстеняване на птици.

Застъпник на годината е Иван Бургов. Той е известен като гласът на глухите в България. Бургов е награден за ролята си парламентът тази есен да приеме на първо четене Закона за българския жестов език. От глухата общност това е прието като пробив. Бургов е създател на организацията "Взаимно", на чийто сайт помества много значима информация във видео формат в полза за глухата общност в България.

Вдъхновение на годината е Яна Рупева, от фондация "Проект Северозапад". За хората от селата в най-бедния за Европейския съюз район - Северозападна България, борбата за оцеляване е ежедневие и често е на границата на невъзможното. "Целта на фондацията е да развие устойчиви услуги и подкрепа за старите хора и паралелно с това да развие местен капацитет и знание. Мисията им е хората от Северозапада да живеят достойно, възрастните да имат своята независимост, а младите - възможности за развитие", казват от БХК.

Специален приз "И сам воинът е воин" получи Силвия Стойчева за спасените от нея изоставени или бездомни животни, които са над 200. "По професия Силвия е гримьор, а призванието и е осиновител и спасител на котки. Посвещава много грижи, време, средства и любов за тази своя кауза - да храни, лекува и намира сигурен дом на безстопанствени котки. Важно за нея е да намери стопани, които да са наясно какъв ангажимент поемат, подхожда със строгост при решенията си на кого да даде котка, на която вече е помогнала: пуска анкетна карта, която дава представа доколко човек е сигурен в постъпката си".

Кой е в журито

Красимир Кънев, председател на БХК; Красимира Величкова, директор на Български дарителски форум; адвокат Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на Програма Достъп до информация; Явор Гечев, дългогодишен активист за защита на животните и основател на сайта bezdom.info; Аделина Банакиева - член на Национална гражданска инициатива "Системата ни убива всички", журналистките Паулина Паунова, Генка Шикерова и Силвия Великова, които получиха Голямата награда на БХК "Човек на годината 2019"; Бояна Петкова - основателка на "Макове за Мери"; Марияна Кацарова, журналист и правозащитник; Петко Петков, съдия; ; Яна Бюрер Тавание, член на управителния съвет на БХК.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Гр
    ГРАЖДАНИНА Х
    1 -1
    13:55, 10 дек 2020
    Смешни сте вече с този коронавирус!
Последни новини