От х:

Днес в x:

3 °C

В Хасково системата за е- направления за PCR тест зацикли

От здравното министерство се похвалиха по обед днес, че системата за издаване на електронно направление за PCR тест вече е в ход. 

Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева обяви, че  към 11 часа вече са издадени 200 такива направления от 100 общопрактикуващи лекари от страната. 

Проверка в Хасково показа обаче, че много от личните лекари по обяд все още нямаха достъп до системата. 

Председателят на Регионалната колегия в Хасково на Българския лекарски съюз  д-р Николай Колев е сред тях. От комуникацията му с колеги от региона и страната е станало ясно, че  много от общопрактикуващите лекари са все още извън системата.

„Имаме необходимите указания, но в първия ден системата всe още не е сработила навсякъде, очаква се до няколко часа или в най-лошия случай през утрешния ден вече всички да можем да използваме възможността за издаване на електронно направление за PCR тест“, коментира медикът.

Всяко джипи има възможността да избира през кой софтуер да работи, а възможностите са сред повече от 10 софтуера. Д-р Колев работи през най-разпространеният сред тях.

„Очаква се актуализация на медицинския софтуер в рамките на деня. През вчерашния ден беше пусната тестовата софтуерна система към Информационно обслужване и се очакват актуализациите", разясниха ситуацията дистрибутори на медицински софтуер в Хасково. 

Според медиците, електронизацията в системата, в случая за издаването на PCR тест, е необходима, дори малко закъсняла. Безспорно обаче тя ще улесни много работата на общопрактикуващите лекари и като цяло ще въведе ред в системата за карантиниране и издаване на болнични.

Когато системата сработи навсякъде, всяко джипи, след въвеждането на съответните данни, на практика  ще изпраща информация за състоянието на пациента  към Националната информационна система. Платформата ще връща уникален идентификационен код към лекаря. Пак по електронен път този код ще бъде препращан към някоя от референтните лаборатории за изследване с PCR. Такива в Хасково са две - в МБАЛ-Хасково и към ДКЦ1 в областния град. И точно тук нещата не са изчистени съвсем, коментира д-р Колев. Ако пациентът е от Димитровград, например, добре - пътят и разходите му няма да са чак толкова сериозни, за да си направи PCR тест в Хасково. Но, ако човекът с е-направление за тестване  от Ивайловград, който е на 80 километра от областния център?

Затова повечето от общопрактикуващите лекари очакват  Министерството на здравеопазването да вземе решение чрез електронната система да се даде  възможност за издаване на електронно направление и за бърз антигенен тест. А  позитивен резултата от него да е основание за издаване и на болничен лист за временна нетрудоспособност, както и за карантиниране. Всички лаборатории могат да правят бързи антигенни тестове, не се и губи време, защото резултатите от тях излизат за минути, коментира д-р Колев.

Въпреки, че електронната система си прокарва път във форсмажорни  обстоятелства, джипито смята, че с въвеждането на новата възможност за издаване на е-направления за PCR доста ще се улесни работата на общопрактикуващите лекари.

" Това е началото на електронизацията в здравеопазването у нас", смята д-р Колев.

До края на декември се очаква да заработи и възможността за издаването на електронни рецепти за хронично болните пациенти. 

"Надяваме се тези стъпки да подпомогнат, както нашата работа, така и да създадат по-лесен път в доболничната помощ за нашите пациенти", коментира д-р Николай Колев.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Хороскоп за 16.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
16 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Несвойствени за вас занимания ще отнемат част от времето ви, но няма да съжалявате. Добри попадения в сферата на недвижимите имоти, както и в рекламата и бизнеса, като цяло. Нищо не е случайно, за успеха си сте работили много, днес ще берете плодовете от този труд. Движете се повече и общувайте с приятни хора.
16 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е успешен и наситен с преживявания. Преуморявате се с работа, но има защо. Ще получите добра оценка и предложение за промяна на работното място. Финансовите придобивки ще ви радват, а също и доверието на хората към вас. Ще получите нови възможности за реализация и социален възход.
16 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отнасяйте се с разбиране към градивната критика по ваш адрес. Със сигурност има какво да научите за себе си, въпреки опита и квалификацията ви. Истина е, че имате повече разходи през тези дни, но по-важно е, че ги правите с желание – за подаръци и други удоволствия. Настроението ви в никакъв случай няма да пострада.
16 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате върху какво да се съсредоточите, за това ще си спестите излишните приказки. Отдадени на работата си, ще се вглеждате в променящите се бързо събития и ще търсите своето място в тях. Няма да ви бъде трудно, с логичното си мислене и действия бързо ще си осигурите добри позиции.
16 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Активността ви ще ускори развоя на делата, насочвайки събитията в благоприятна за вас посока. В общуванията си бъдете търпеливи и не създавайте напрежение на хората, които не се отличават с вашите качества. По-възрастен човек ще ви заяви намеренията си относно предстоящо събитие.
16 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте особено привлекателни за околните, чувството ви за хумор и младежкото ви излъчване до голяма степен ще ви помогнат в деловите ви срещи. Дори по време на напрегнати преговори успявате деликатно да разведрите обстановката.
16 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Готовността ви да сте полезни и добрата ви подготовка, ще направят възможно постигането на всичко, с което се захванете днес. Ще получите потвърждение на казаното много скоро. Смелите ви ходове и вниманието на което се радвате, ще доведат до положителни развития в живота ви.
16 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
16 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Възползвайте се от собствената си изобретателност. Можете да бъдете доволни от себе си по отношение на деловите си ангажименти и това няма да е случайно. Стремете се към повече прозрачност във взаимоотношенията си с хората около вас. Забравете миналото и се съсредоточете върху настоящето.
16 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Поставяте си постижими цели, които няма да ви затруднят. Успявайки в намеренията си, ще подобрите вярата в собствените си сили, а с нея и мотивацията си да продължите напред. За награда ще изживеете вълнуващи мигове с човек, когото харесвате. Също така ще се ползвате от услугите на тези, които ви обичат.
16 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Здравословното и физическото ви състояние е отлично. Започвате добре новата работна седмица, имате много нови планове, върху които съсредоточавате усилията си. Напрежение е възможно да се появи от страна на интимния ви партньор, затова бъдете внимателни. Вие сте решаваща страна в случая.
16 яну 2021
Последни новини