От х:

Днес в x:

-1 °C

Кметове с апел към социалното министерство за удължаване на програмата в помощ на възрастните хора

Изтича срокът на програмата, с която хиляди възрастни, хора с увреждания и карантинирани получават всекидневна помощ от социални работници. Кметове от цяла България отправиха апел към социалното министерство за удължаване на тази програма.
Примерът е от смолянското село Момчиловци. Там Радка Първанова е социален помощник, психолог, съветник и доверен приятел на поверените й възрастни хора. Всеки ден получава заявки за пазаруване на хранителни продукти и ги носи по домовете. Поредният й адрес е на  80-годишната Шинка Мандова. Жената живее сама, трудноподвижна е и чака с нетърпение някого, с когото да обмени няколко приказки.  

„Не мога да ходя. Дори горе на втория етаж не мога да изляза. Когато имам нужда - Радка е насреща. И съм доволна”, споделя жената.

Пандемията е съкрушителен удар за възрастните хора. Ограничила е техните контакти до минимум.

„Много се плаша. Направо психически откачам. Не можем да си кажем едно „Добро утро”. Толкова много починали. За младите ме е грижа. То за мен е дошло време, на 80 години съм”, добавя Шинка.

В цялата Смолянска община грижа от доверен социален помощник получават 384 души. Само в Момчиловци те са близо 40, разпределени между 5 социални работници. За тяхната работа разказва Радка Първанова.
„Като отидем при възрастните, те си изплакват болката. Ние всъщност преживяваме тяхната мъка. Пандемията ги затвори вкъщи. Очакват ни да ги посетим, да ги видим”, обяснява тя.

Програмата „Патронажна грижа” се финансира от Европа и обхваща 239 общини у нас. Помощ получават почти 26 000 души - възрастни хора, хора с увреждания и карантинирани. Кметове и наместници от 20 смолянски села са притеснени, че така нареченият „Компонент 3” на програмата - с посещенията и услугите в домашна среда, все още е с неясна съдба за следващата година.

„Изключително ценна и необходима е тази програма. Говорихме с кметовете от националното сдружение, които също настояват за удължаване на срока на програмата. Надяваме се да бъдем чути”, коментира кметът на Момчиловци Сийка Суркова.

На този етап от социалното министерство поясняват, че се водят преговори с Европейската комисия за допълнително финансиране. Очакванията са на фона на задълбочаващата се пандемична криза всички програми, в това число и компонентът с грижата за възрастните, да бъдат продължени и през 2021 година.

Източник: Нова телевизия
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е прекрасен за вас, но поради дреболиите, в които сте се заровили има опасност да не го усетите. Отърсете се за миг от неприятностите и се огледайте. Имате чудесни възможности да направите деня си приятен. Семейството ви с готовност ще се отзове на предложението ви за излет в планината.
26 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ви предлага много възможности. От вас зависи как ще предпочетете да работите, затова се спрете на най-доброто за момента. Сътрудничеството на работното място днес е особено ползотворно, благодарение на него ще постигнете неща, които не сте и очаквали. Имате време да обмислите отношенията си с любимия човек и може би да преосмислите поведението си.
26 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Убедени сте, че вървите по своя си път и трудно ще се поддадете на внушения, въпреки желанието на някои да ви разколебае. Бъдете последователни в действията си и планирайте дългосрочната си програма, като не пренебрегвате и маловажните детайли в нея. Предстояща визита ще ви направи по-активни в организацията й.
26 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Решавайте възникващите въпроси своевременно, не ги оставяйте да се натрупват. Последователност в работата и дипломатични отношения, това са част от условията да имате повече свобода в действията. Изберете подходящ момент, за да съобщите своето решение на партньора си, с което да го зарадвате.
26 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Почти не съществуват неща, които да са в състояние да ви откажат от намеренията в. И резултатите ще са налице. Амбицията ви по отношение на един проект е особено голяма и сте склонни да действате рисковано. Помислете сериозно какво да направите, за да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение.
26 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес някои от вас отделят прекалено много време за дреболии. Незначителни спречквания с близките ви в къщи може да развалят настроението ви. Добре е да прекарате деня извън дома, далеч от всякакви проблеми. Възможности в тази насока няма да ви липсват и остава само да проявите нужната решимост. Не се поддавайте на инерцията.
26 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сега е момента да осигурите финансово бъдещето си. Изключителният успех на проект, който завършвате ще ви позволи да инвестирате средства в много доходоносен бизнес. Интуицията и трезвата ви преценка ще ви подскажат на кого да се доверите.
26 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще успеете да свършите по-голяма част от планираното. При добра организация и реална преценка на възможностите ви, няма да ви притесни нищо. Оставяте на втори план сърдечния си партньор и това може да доведе до нежелани последици. Поговорете и обяснете добре намеренията си.
26 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще са ви необходими немалко усилия днес, за да осъществите набелязаните цели. Вие обаче сте твърдо решени да постигнете намеренията си и едва ли нещо ще е в състояние да ви откаже. На моменти обаче сте твърде напористи и това може да остави грешно впечатление у околните, така че опитайте се да контролирате емоциите си. Не действайте прибързано.
26 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Личните предпочитания и деловите задачи ще се превърнат в приоритетни за вас, но те ще ви носят добро настроение и печалби. Желанията ви днес ще се сбъдват и без да си давате много труд.. Едно пътуване ще ви срещне с интересни хора. У дома ще научите новини, свързани с по-младите представители на семейството.
26 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако се освободите от натоварващи мисли имате предпоставки денят ви да е приятен. Не се лишавайте от нещата, които ви карат да се чувствате свободни и да живеете пълноценно, търсете ги, ако ви липсват. Не пренебрегвайте почивката и мислете за бъдещето си, ще си помогнете от сега, ако подредите добре програмата си.
26 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и готовност сте да свършите всичко, което планирате. Въпреки съботния ден програмата ви е натоварена, но ще се справите. Нещо приятно и очаквано ще внесе много светлина и радост в живота ви. До вас ще има някой, който ще ви помогне по-добре да се организирате и да осъзнаете значимостта си за другите.
26 яну 2021
Последни новини