От х:

Днес в x:

Без лятна почивка за депутати

Няма да има лятна почивка за депутатите през август.

Това съобщи председателят на парламента Цецка Цачева, предаде БНР.

Това се налага заради необходимостта от изработване на законодателство свързано с работата на новото правителство.

За утре в дневния ред на парламента са предвидени две точки: изменения в правилника за работа на парламента, където ще бъдат променени наименованията на някои комисии и назначаването на председатели и членове на новосформираните постоянни комисии.

Първата точка за промени се налага заради структурирането на Министерски съвет. Комисиите трябва да бъдат преименувани, така че да съответстват на наименованията на министерствата.

Девет парламентарни комисии ще бъдат председателствани от ГЕРБ, две от Синята коалиция, а останалите политически формации ще председателстват по една комисия.

Две комисии - тази за борба с корупцията, конфликт на интереси, парламентарна етика и тази за контрол на ДАНС ще бъдат изградени на паритетен принцип, а председателските им места ще са на ротационен принцип. 

Според броя на депутатите в парламентарните групи на ГЕРБ се полагат 20 заместник-председателски места в комисиите, на Коалиция за България 7, на ДПС също толкова, на Атака - 4, на Синята коалиция 3, на РЗС - две. 

Искра Фидосова, председател на Временната комисия по новите правила в народното събрание, съобщи, че са се договорили ГЕРБ да ползва 15 заместник-председателски места, а останалите партии ще ползват по повече.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини