От х:

Днес в x:

Плашила срещу вируси пазят Камбоджа

В Камбоджа фермери слагат ръчно направени плашила, които да държат далече смъртоносния вирус, предаде Ройтерс.

Двете плашила на Ек Чан, които местните хора наричат "Тинг Монг", пазят портата на нейната къща в провинция Кандал, близо до столицата Пномпен, и й осигуряват спокойствие.

Тази практика съществува от повече от век в някои камбоджански села, чиито жители като 64-годишната Ек Чан вярват, че те прогонват злите духове и болестите.

Откакто направих тези "Тинг Монг", те ми помагат да плаша всеки вирус, включително коронавируса, и да спра разпространяването им сред семейството ми, каза Ек Чан, която има мъжко и женско плашило.

Аз лично наистина вярвам в магията на плашилата и изобщо не се страхувам, че ще пипна вируса, каза жената.

Камбоджа е сред държавите, които са най-малко засегнати от коронавируса. Регистрирани са само 307 случая, без нито един починал. Огнищата, появили се през март, юли и август, бяха овладени.

Въпреки това, много камбоджанци все още внимават да не се заразят, а страховете се засилиха по-рано този месец, когато унгарският външен министър посети страната и след това даде положителна проба.

Това предизвика извършването на тестове и изолацията на стотици хора, които са били потенциално изложени на риск, включително министър-председателят Хун Сен, както и временна забрана на събиранията на хора.

Плашилата се правят лесно, обикновено от оризова слама, бамбук или дървени пръчки, и са обличани в стари дрехи. На някои дори им слагат мотоциклетни шлемове и ги въоръжават с тояги и ножове.

Ек Чан каза, че знае малко за Ковид-19 - болестта, предизвиквана от коронавируса, и въпреки че вярва в силата на плашилата, се надява скоро да има възможност да ползва безплатна ваксина.

Това ще убие вируса в страната ми, смята Ек Чан.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини