От х:

Днес в x:

Ресторантьори настояват държавата да компенсира пряко работещите в бранша преди повторното затваряне

Ресторантьори настояват държавата да компенсира пряко работещите в бранша преди повторното затваряне заради мерките срещу COVID-19, това каза за БТА Петър Стефанов, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация във Велико Търново.

Той подчерта, че държавата трябва да поеме поне 80 процента от заплатите в сектора. Към момента основната заплата в бранша е 800 лева, на тази заплата разчитат хората, които ще останат без работа в дните, когато отново заведенията за обществено хранене ще бъдат затворени, точно преди коледните и новогодишните празници, посочи той.

В област Велико Търново заетите в сектора са около 20 хиляди души. "Ако за втори път ги освободим, по-голямата част от тях няма да се върнат, ще преминат в други сектори или ще търсят работа в чужбина", отбеляза Стефанов, който е собственик на верига от ресторанти в града. Според него тази компенсация трябва да бъде директна срещу трудовия договор, който служителят е подписал със своя работодател. Процедурата, която дава помощ от държавата трябва да е опростена и директна за всеки един човек с трудов договор, подчерта той.

Намалението на ДДС за сектора от 9 процента в момента не е работещо, защото, ако заведението е затворено и няма оборот не е от значение данъкът, който трябва да се внася, подчерта Стефанов.

Той отбеляза, че при първото затваряне на заведенията през март и април, собствениците са имали резерви, с които са можели да покрият данъците, сметките и заплатите. След това през летните месеци са поели "глътка въздух", но сега те нямат финансов ресурс заради ниските обороти.

Стефанов припомни, че в момента, съгласно последните предписания на РЗИ, заведенията работят с 20 процента от капацитета си, между масите пространството е между 5 и 10 метра, осигурени са всички противоепидемични мерки, но оборотите са спаднали със 70 процента.

Над 15 заведения, членове на организацията във Велико Търново участват в инициативата "Хапка Надежда", с която предоставят безвъзмездно храна на лекари от първа линия в борбата с пандемията, припомни Стефанов.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    3,
    3,14
    3 -2
    17:09, 24 ное 2020
    Стефанов,вие постоянно крадете от държавата,каква помощ искате?Като няма клиенти,освобождавайте персонала и започвайте някакво производство.Произвеждайте мотики,лопати,мотори,коли,самолети,а не да храните хората с развалено ядене и да им дерете кожата от скъпотия и на всичкото отгоре и помощ искате!Станахте по-нагли и от Борисов!
    • Ha
      Haha
      1 -2
      19:27, 24 ное 2020
      И кой да ги купува тия коли, самолети и т.н като хората нямат пари защото не работят
  • 2
    Кв
    Кви помощи?
    4 -3
    19:13, 24 ное 2020
    Колко ресторанта са получили помощи и компенсации по време и след война?
    Това е война с "едно грипче".
    Готвачи и сервитьори на борсата и ще си получават помощите.
    След "войната" ще се отворят нови ресторанти, какво толкова.
  • 3
    12
    123
    1 -1
    23:34, 24 ное 2020
    Три седмици без ресторанти не може. А да умират лекари и да оставят децата си сираци може. Айде стига с тези
    ресторантьори. Живота и здравето на хората е най-важно.
Последни новини