От х:

Днес в x:

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст става 300 лева догодина, прие парламентът

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се повишава от 250 лв. на 300 лв., реши парламентът. Депутатите приеха на второ четене текстове от законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване /ДОО/ за 2021 г.

През първите три месеца на 2021 г. ще продължи изплащането на допълнителни 50 лева към пенсиите на всички пенсионери. Предвижда се и увеличение на тавана на пенсиите от 1200 лв. на 1440 лв от 1 януари 2021. Осъвременяването на пенсиите за трудова дейност с 5 на сто е предвидено за 1 юли 2021 г.

От БСП посочиха, че с много резерви и уговорки ще подкрепят предложението за 300 лева минимална пенсия, но обвиниха управляващите, че създават несправедливост в системата като увеличават минималната и максималната пенсия с по 20 процента, а всички останали с по 5 на сто. С така направеното предложението всеки втори пенсионер ще получава една и съща пенсия без да се отчита осигурителния му стаж и внесените от него осигуровки, коментира Георги Гьоков от левицата.

"Обединени патриоти" посочиха, че днес изпълняват тяхно предизборно обещание. Продължавам да не разбирам лицемерието на БСП. Три години предлагате в бюджета 300 лв. минимална пенсия, сега излизате и казвате - ама това, което правите, не е хубаво, коментира Александър Сиди /ОП/.

Хасан Адемов /ДПС/ го репликира, че увеличението от 250 на 300 лв. на минималната пенсия ще струва на държавното обществено осигуряване 398 млн. лв. за следващата година. "Така че малко по-скромно с вашите похвали, защото това, което правите за хората на минимален размер, е за сметка на всички останали. Нещо повече - за сметка и на данъците, защото дефицитът в бюджета на ДОО за следващата година е 6,205 млрд. лв.", посочи Адемов.

Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица става 650 лв. и минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводителите се запазва на 420 лв. Запазва се и максималният осигурителен доход за всички осигурени лица на 3 000 лв.

Запазва се минималният дневен размер на обезщетението за безработица от 12 лв., а максималният дневен размер се запазва на 74,29 лв. Запазва се периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане - 410 дни, както и размерът на обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст - 380 лв., предвижда още бюджетът на ДОО.

Гласуването на второ четене на бюджета на ДОО за 2021 г. продължава. Пленарното заседание е удължено до 20.00 часа.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ъъ
    Ъъъ
    2 0
    08:56, 25 ное 2020
    В Румъния е точно двойно по-висока, а цените поти като тука. Тогава защо???
Последни новини