От х:

Днес в x:

Сватбари върху мозайки на 2 хилядолетия във вила „Армира“. Прокуратурата се самосезира

Районната прокуратура в Ивайловград се самосезира и разпореди проверка за проведена сватба в Антична вила „Армира“, която се е състояла в условията на пандемия.

Извършването на проверката е възложена на Районното управление в Ивайловград.

Срокът за приключване на проверката е едномесечен.

До тази проверка се стига след като в социалните мрежи в неделя бяха публикувани снимки на сватбари, които са върху мозайките на античната вила от преди 2000 години.

Фотосите бяха качени във Фейсбук от мъж, който твърди, че е бил изгонен като турист от обекта заради сватбата, която предстои там.

В публикацията се посочва, че водещ на церемонията по бракосъчетанието е била самата кметица на Ивайловград Диана Овчарова.

„Армира“ е най-богатият и пищно украсен римски дворец, открит по нашите земи, обявена е за паметник на културата с национално значение.

Заедно с античния некропол в местност „Харманите“ край с. Свирачи преди година Министерският съвет предостави безвъзмездно управлението на имотите, които са публична държавна собственост, на община Ивайловград за срок от 10 години.

А мотивът за това решение беше, че предоставянето на имотите на общината, в която се намират, ще допринесе за обогатяване културното наследство на местно ниво, ще подпомогне популяризирането на недвижимите ценности и превръщането им в съществен фактор за развитието на туризма в общината.

В отговор по темата днес от Община Ивайловград излязоха с публично обяснение, в което се казва, че се отчита грешка, която е породена от желанието да се спазва социална дистанция и присъстващите на сватбената церемония да са на регламентираното отстояние един от друг.

„Отчитаме, че е допуснато нарушение и неспазване на общоприетите правила за придвижване в антична вила „Армира“, организирано да се осъществява по стъклените пътеки, над самите мозайки.

Стъпването върху тях, наистина не би следвало да се допуска, но в случая, в желанието си за социална дистанция, съобразно изискванията за превенция от, възможно заразяване с коронавирус, е допуснато, това да се случи“.

В съобщението се посочва, че няма компроментирана настилка.

Община Ивайловград ще предприеме мерки и действия, за много стриктно спазване на правилата, за достъп и движение на туристи в обекта.

От местната администрация казват още, че е проведен телефонен разговор с Министерството на културата, откъдето им е заявено, че основен приоритет е опазването и ненарушаването на целостта на културно-историческите артефакти.

„Ангажирахме се да бъдат взети всички необходими мерки и да не допускаме това да се повтори“, се казва още в съобщението от Общината.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (31)

  • 1
    Ни
    Никой
    49 0
    17:28, 2 ное 2020
    Идиоти
    • Ре
      Редник
      8 -5
      18:22, 2 ное 2020
      Преди много години през комунизма служих там в кашишкия батальон. Наистина там са идиоти. Но най големия идиот беше един изрод старшина Вълканов. Заради това , че шкафчетата в спалното не били подредени в една линия ни накара да ги изнесем на бункера на съседния хълм и там да ги подредим в една редица.
    • Новите Римляни
      И други табиети научихме от Старите Римляните
      ....
      Всички сме от клуб ЛГБТ като Гай Юлий Цезар
      ....
      Само Някой старшина звяр може да избие дивия примитивизъм от нашите души - отпуснеш ли ни края и ставаме диви животни като в Мутристан са мутрите и бейовете
    • По китните
      Йваиловградски селца става чудна трева
      ... и няма проблеми защото я пази Гранична Полиция
    • Ха
      Хаскойто нейтън
      3 0
      12:15, 3 ное 2020
      Защо не публикувате това което е в други медии Хасково нет? Страх ли ви е от кметицата и защо? Ето едно показно https://rodopi24.blogspot.com/2020/11/Skandal-Zapriijdaha-svatbari-vuv-vila-Armira-zatrakaha-tokcheeta-po-mozaykite-ot-IV-vek.html
      ОСТАВКА башибозушка кметицо Диана Овчарова, какво може да се очаква от човек който носи името на чобанин!?
    • Еф
      ефрейтор
      0 -1
      12:27, 3 ное 2020
      Тоя старшина беше с един дебел врат, не можеше да си върти само главата, беше като дърво. Беше много лош. Вдигнеше ли мерника на някого, го гонеше до последния ден на службата. И на втора рота старшината беше изрод. Беше разжалван в ст. сержант.
    • Км
      Кмет на годината
      3 0
      13:57, 3 ное 2020
      Така се става кмет на годината в България. Без капка морал и достойство г-жа Овчарова не разочорова с поведението си на чобанин!!!
      https://ivaylovgrad.bg/%d0%bf%d0%be%d0%b7%d0%b4%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d0%b0%d0%b4%d1%80%d0%b5%d1%81-%d0%be%d1%82-%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd-4/
  • 2
    И-
    И-град
    36 0
    17:59, 2 ное 2020
    Долни чалгаджии.
  • 3
    Кл
    Клавдий
    50 -1
    17:59, 2 ное 2020
    Кметицата е от ГЕРБ, изпълнителна, само ще я смъмрят, най-много. Ще каже, че е от простотия, а не от лошотия и Тиквун ще й прости.
    • ГЕРБ отново ще замажат поредно престъпление.
      Така е от 11 години.
      Оставка ,съд и Конфискация на имущество придобито от 2009 до сега...за Всеки член на ГЕРБ.
      Членство в ГЕРБ= Съучастие в Организирана Престъпна Група !
  • 4
    Хр
    Христос
    27 -5
    18:17, 2 ное 2020
    Сега младоженците ще ги настигне проклятието на Владетеля и ще съжаляват цял живот. Има все пак на тоя свят червени линии, които човек не трябва да прекрачва. И точно там пък да си правиш сватбата е наистина кощунство.
  • 5
    Пр
    Проста, по-проста
    50 0
    18:32, 2 ное 2020
    Трябваше ли прокуратурата да се самосезира за да й светне на госпожа кметицата, че да ходиш върху мозайките е престъпение, дори и ако причината за това е била дистанциата.
    А доколкото четем от свидетеля направил снимките, държанието и е било възмутитело.
    Да си заминава по каналния ред, че аман от дебили!
    • Ан
      АнтиГербер
      42 0
      19:10, 2 ное 2020
      Най странното е, че прокуратурата щяла да разследва цял месец. Какво има да разследва, всичко е ясно като бял ден. Тая кметица да си подава оставката.
    • Ви
      видимите резултати
      28 0
      19:30, 2 ное 2020
      Пеевската прокуратура ще чака предложения за рушвети.
    • Пр
      Проста, по-проста
      35 0
      19:37, 2 ное 2020
      Да си я подава, но едва ли! Видно е, госпожа кметицата, както и сватбарите старадат дълбок провинциален снобизъм и лично аз не храня никакви надежди!
      Ето, сега чувам от новините, че госпожа кметицата, вместо да си подаде оставка или застане с лицето си да даде обяснение, да се разкае и извини за простотията си, скоропостижно се е разболяла.
    • Изпатили институции и служители много пъти са споделяли сблъсъка с нейната надменност и демонстрация на недосегаемост. Че си е доморасла ивайловградчанка, уж на ти с Бат Бойко, но неукостта ходи по хората. В Армира пътеките над уникалните мозайки са добре проектирани и позволяват движението и на групи. Друг е въпросът за ненормалните детски мозайки, които се запечатват в паметта за много дълго време. Дано проклятието не засегне младоженците!
  • 6
    Би
    бивш редник
    10 0
    19:32, 2 ное 2020
    Аз служих,в долното поделение,на Гранични войски,преди около 6м,направих коментар,относно,как бяха,тормозени кашиците,а един писа по повод,на коментара ми,че това са измислици.Макар и късно,истината се доказа.Относно вила ''Армира'',там давахме наряд,красиво беше,а сега сигурно е по-красиво,за сватбата,някои искат да блеснат,по този начин.
  • 7
    Ан
    Анти м а н г а л
    16 0
    20:08, 2 ное 2020
    Шибани неандерталци. Бой до посиняване.
  • 8
    Кл
    Кл.ецат ви с 200 ...
    27 0
    20:22, 2 ное 2020
    Общински исторически музей Ивайловград обслужва и вила"Армира".
    Директор на музея е Величка Чорбаджиева ...
    Димитър Чорбаджиев е административен ръководител и районен прокурор на Районна прокуратура – Ивайловград ...
    Съвпадението на фамилиите не е случайно! Хич даже.
    Районна прокуратура Ивайловград се закрива от 1 януари 2021 г.
    Докато мъжът провери жена си, дали е спазвала разпоредбите при отдаването на археологическия обект за извършването на изнесени ритуали ще си мине месеца и ще му трябва още един, за да установи дали братовчедката кметица, като водеща на ритуала има конкретна вина за произшествието или шаферките самоволно са се сбутали връз камънака ...
    И така, при разкриването на новите териториални отделения на мястото на закритите районни прокуратури новият административен ръководител, който ще си е стария, няма да може да си намери папката от дейността при предишната структура, а и в тез празнично-пандемични времена хич няма да им е до някакъв си чакъл, щото идат избори, а и кой ти помни след три месеца кой кум, кой сват и кой на булката брат ...
    Не с 200, с 2 000 трябва да бъде шибан народ, който позволява да го потретва нерез с мек тирбушон!
    От всички живи същества само човека се спъва два пъти в един и същи камък, но само българина може да настъпи три пъти едно и също л.айно.
    Сега се готвят да му го сервират за четвърти път и той се облизва, защото все му е мерак да стане част от родовообщинната гробарска структура, също като ортакьойските гербераци, кавардисани иоплетени като кукуреч!
  • 9
    Хи
    Химената
    21 0
    21:09, 2 ное 2020
    Простата кметица е налапала 200 лева и пусна мръсните селяни да вървят по мозайка на 20 века !
  • 10
    Ян
    Янко
    17 -1
    22:16, 2 ное 2020
    Важното е избирателите да са доволни. Волумето на мах и чалга до зори. Кеф - цена няма.
  • 11
    Ва
    Ваня
    24 0
    22:27, 2 ное 2020
    Поредната човешка простотия, облечена във власт (кмет) и отново ГЕРБ.
    Деградацията е пандемична. Не съм сигурен дали К19 ще ни затрие, но опростачването със сигурност ще нанесе значително по-големи щети дългосрочно.
    • Тя
      Тя
      16 0
      22:58, 2 ное 2020
      Тя тая кметица е като пеперуда, от цвят на цвят. По-рано беше БСП, сега ГЕРБ, после- където е келепира.
  • 12
    Се
    Селския
    18 0
    23:05, 2 ное 2020
    Кметицата да поведе хорото. Селяния и простотия в костюми и калеври.
  • 13
    No
    Nostradamus
    9 -3
    23:27, 2 ное 2020
    Преди няколко години ходих там. Заговорих се с пазача. Викам му: Брей, то много красиво! А той ми каза: Красиво и до там. Попитах защо и два часа човекът със сълзи на очи ми разказва как командирите на военното поделение са въртяли бизнес с гърците през браздата. Що мозайки и стенописи са продадени посред нощ. Човекът се закле, че всичко в Армира е правенио наново. Една много малка част е запазена в София в НИМ. А крепостта Лютица е била редовна мишена на танкисти, минохвъргачи и кой знае кой още. Така че кметицата няма да накажат за самата сватба, а по-скоро за нарушение на здравните норми!
    Бог да пази България!!!
  • 14
    Ja
    Jack Bauer
    7 -1
    23:55, 2 ное 2020
    Вече си имаме и П С П.
  • 15
    Гр
    Гражданин
    6 0
    08:24, 3 ное 2020
    Вече си имаме П... И... П....
  • 16
    Д-
    Д-р Тошко
    1 0
    09:15, 3 ное 2020
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 17
    Ем
    Ема
    7 -1
    11:29, 3 ное 2020
    Остана ли нещо, което да не са съсипали тия герберасти???? Затвор за тези примати и тикви!!!!
  • 18
    Гр
    ГРАЖДАНИН ОТ ИВАЙЛОВГРАД
    9 0
    13:10, 3 ное 2020
    Простотия, глупост, невежество .... Както и да го нарече човек, не може да обърка. Всичко това подплатено във власт (герб) искрено се радвам, че на всичко това се даде публичност, защото не може г-жа кметицата, която печели за шеста поредна година приз - кмет на годината да не съумява да прави разлика между власт и културно наследство на 20 века.
    Същата тази кметица, която в разгара на пандемията март - април назначава лице на работа в детско учреждение, което не работи, защото е пандемия, което пък лице така и не се появява на работа, защото излиза в майчинство. Съпругът на същото лице е назначено за пожарникар в ивайловград, защото видиш ли ти се ползват с привилегии от местната власт. Ех, г-жо овчарова много лошо, когато човек прекрачи границата на властта и личните си интереси.
  • 19
    Кю
    Кюмуров
    3 0
    13:55, 3 ное 2020
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
Последни новини