От х:

Днес в x:

13 °C

Сватбари върху мозайки на 2 хилядолетия във вила „Армира“. Прокуратурата се самосезира

Районната прокуратура в Ивайловград се самосезира и разпореди проверка за проведена сватба в Антична вила „Армира“, която се е състояла в условията на пандемия.

Извършването на проверката е възложена на Районното управление в Ивайловград.

Срокът за приключване на проверката е едномесечен.

До тази проверка се стига след като в социалните мрежи в неделя бяха публикувани снимки на сватбари, които са върху мозайките на античната вила от преди 2000 години.

Фотосите бяха качени във Фейсбук от мъж, който твърди, че е бил изгонен като турист от обекта заради сватбата, която предстои там.

В публикацията се посочва, че водещ на церемонията по бракосъчетанието е била самата кметица на Ивайловград Диана Овчарова.

„Армира“ е най-богатият и пищно украсен римски дворец, открит по нашите земи, обявена е за паметник на културата с национално значение.

Заедно с античния некропол в местност „Харманите“ край с. Свирачи преди година Министерският съвет предостави безвъзмездно управлението на имотите, които са публична държавна собственост, на община Ивайловград за срок от 10 години.

А мотивът за това решение беше, че предоставянето на имотите на общината, в която се намират, ще допринесе за обогатяване културното наследство на местно ниво, ще подпомогне популяризирането на недвижимите ценности и превръщането им в съществен фактор за развитието на туризма в общината.

В отговор по темата днес от Община Ивайловград излязоха с публично обяснение, в което се казва, че се отчита грешка, която е породена от желанието да се спазва социална дистанция и присъстващите на сватбената церемония да са на регламентираното отстояние един от друг.

„Отчитаме, че е допуснато нарушение и неспазване на общоприетите правила за придвижване в антична вила „Армира“, организирано да се осъществява по стъклените пътеки, над самите мозайки.

Стъпването върху тях, наистина не би следвало да се допуска, но в случая, в желанието си за социална дистанция, съобразно изискванията за превенция от, възможно заразяване с коронавирус, е допуснато, това да се случи“.

В съобщението се посочва, че няма компроментирана настилка.

Община Ивайловград ще предприеме мерки и действия, за много стриктно спазване на правилата, за достъп и движение на туристи в обекта.

От местната администрация казват още, че е проведен телефонен разговор с Министерството на културата, откъдето им е заявено, че основен приоритет е опазването и ненарушаването на целостта на културно-историческите артефакти.

„Ангажирахме се да бъдат взети всички необходими мерки и да не допускаме това да се повтори“, се казва още в съобщението от Общината.

Facebook коментари

Коментари в сайта (31)

 • 1
  Ни
  Никой
  49 0
  17:28, 2 ное 2020
  Идиоти
  • Ре
   Редник
   8 -5
   18:22, 2 ное 2020
   Преди много години през комунизма служих там в кашишкия батальон. Наистина там са идиоти. Но най големия идиот беше един изрод старшина Вълканов. Заради това , че шкафчетата в спалното не били подредени в една линия ни накара да ги изнесем на бункера на съседния хълм и там да ги подредим в една редица.
  • Новите Римляни
   И други табиети научихме от Старите Римляните
   ....
   Всички сме от клуб ЛГБТ като Гай Юлий Цезар
   ....
   Само Някой старшина звяр може да избие дивия примитивизъм от нашите души - отпуснеш ли ни края и ставаме диви животни като в Мутристан са мутрите и бейовете
  • По китните
   Йваиловградски селца става чудна трева
   ... и няма проблеми защото я пази Гранична Полиция
  • Ха
   Хаскойто нейтън
   3 0
   12:15, 3 ное 2020
   Защо не публикувате това което е в други медии Хасково нет? Страх ли ви е от кметицата и защо? Ето едно показно https://rodopi24.blogspot.com/2020/11/Skandal-Zapriijdaha-svatbari-vuv-vila-Armira-zatrakaha-tokcheeta-po-mozaykite-ot-IV-vek.html
   ОСТАВКА башибозушка кметицо Диана Овчарова, какво може да се очаква от човек който носи името на чобанин!?
  • Еф
   ефрейтор
   0 -1
   12:27, 3 ное 2020
   Тоя старшина беше с един дебел врат, не можеше да си върти само главата, беше като дърво. Беше много лош. Вдигнеше ли мерника на някого, го гонеше до последния ден на службата. И на втора рота старшината беше изрод. Беше разжалван в ст. сержант.
  • Км
   Кмет на годината
   3 0
   13:57, 3 ное 2020
   Така се става кмет на годината в България. Без капка морал и достойство г-жа Овчарова не разочорова с поведението си на чобанин!!!
   https://ivaylovgrad.bg/%d0%bf%d0%be%d0%b7%d0%b4%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d0%b0%d0%b4%d1%80%d0%b5%d1%81-%d0%be%d1%82-%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd-4/
 • 2
  И-
  И-град
  36 0
  17:59, 2 ное 2020
  Долни чалгаджии.
 • 3
  Кл
  Клавдий
  50 -1
  17:59, 2 ное 2020
  Кметицата е от ГЕРБ, изпълнителна, само ще я смъмрят, най-много. Ще каже, че е от простотия, а не от лошотия и Тиквун ще й прости.
  • ГЕРБ отново ще замажат поредно престъпление.
   Така е от 11 години.
   Оставка ,съд и Конфискация на имущество придобито от 2009 до сега...за Всеки член на ГЕРБ.
   Членство в ГЕРБ= Съучастие в Организирана Престъпна Група !
 • 4
  Хр
  Христос
  27 -5
  18:17, 2 ное 2020
  Сега младоженците ще ги настигне проклятието на Владетеля и ще съжаляват цял живот. Има все пак на тоя свят червени линии, които човек не трябва да прекрачва. И точно там пък да си правиш сватбата е наистина кощунство.
 • 5
  Пр
  Проста, по-проста
  50 0
  18:32, 2 ное 2020
  Трябваше ли прокуратурата да се самосезира за да й светне на госпожа кметицата, че да ходиш върху мозайките е престъпение, дори и ако причината за това е била дистанциата.
  А доколкото четем от свидетеля направил снимките, държанието и е било възмутитело.
  Да си заминава по каналния ред, че аман от дебили!
  • Ан
   АнтиГербер
   42 0
   19:10, 2 ное 2020
   Най странното е, че прокуратурата щяла да разследва цял месец. Какво има да разследва, всичко е ясно като бял ден. Тая кметица да си подава оставката.
  • Ви
   видимите резултати
   28 0
   19:30, 2 ное 2020
   Пеевската прокуратура ще чака предложения за рушвети.
  • Пр
   Проста, по-проста
   35 0
   19:37, 2 ное 2020
   Да си я подава, но едва ли! Видно е, госпожа кметицата, както и сватбарите старадат дълбок провинциален снобизъм и лично аз не храня никакви надежди!
   Ето, сега чувам от новините, че госпожа кметицата, вместо да си подаде оставка или застане с лицето си да даде обяснение, да се разкае и извини за простотията си, скоропостижно се е разболяла.
  • Изпатили институции и служители много пъти са споделяли сблъсъка с нейната надменност и демонстрация на недосегаемост. Че си е доморасла ивайловградчанка, уж на ти с Бат Бойко, но неукостта ходи по хората. В Армира пътеките над уникалните мозайки са добре проектирани и позволяват движението и на групи. Друг е въпросът за ненормалните детски мозайки, които се запечатват в паметта за много дълго време. Дано проклятието не засегне младоженците!
 • 6
  Би
  бивш редник
  10 0
  19:32, 2 ное 2020
  Аз служих,в долното поделение,на Гранични войски,преди около 6м,направих коментар,относно,как бяха,тормозени кашиците,а един писа по повод,на коментара ми,че това са измислици.Макар и късно,истината се доказа.Относно вила ''Армира'',там давахме наряд,красиво беше,а сега сигурно е по-красиво,за сватбата,някои искат да блеснат,по този начин.
 • 7
  Ан
  Анти м а н г а л
  16 0
  20:08, 2 ное 2020
  Шибани неандерталци. Бой до посиняване.
 • 8
  Кл
  Кл.ецат ви с 200 ...
  27 0
  20:22, 2 ное 2020
  Общински исторически музей Ивайловград обслужва и вила"Армира".
  Директор на музея е Величка Чорбаджиева ...
  Димитър Чорбаджиев е административен ръководител и районен прокурор на Районна прокуратура – Ивайловград ...
  Съвпадението на фамилиите не е случайно! Хич даже.
  Районна прокуратура Ивайловград се закрива от 1 януари 2021 г.
  Докато мъжът провери жена си, дали е спазвала разпоредбите при отдаването на археологическия обект за извършването на изнесени ритуали ще си мине месеца и ще му трябва още един, за да установи дали братовчедката кметица, като водеща на ритуала има конкретна вина за произшествието или шаферките самоволно са се сбутали връз камънака ...
  И така, при разкриването на новите териториални отделения на мястото на закритите районни прокуратури новият административен ръководител, който ще си е стария, няма да може да си намери папката от дейността при предишната структура, а и в тез празнично-пандемични времена хич няма да им е до някакъв си чакъл, щото идат избори, а и кой ти помни след три месеца кой кум, кой сват и кой на булката брат ...
  Не с 200, с 2 000 трябва да бъде шибан народ, който позволява да го потретва нерез с мек тирбушон!
  От всички живи същества само човека се спъва два пъти в един и същи камък, но само българина може да настъпи три пъти едно и също л.айно.
  Сега се готвят да му го сервират за четвърти път и той се облизва, защото все му е мерак да стане част от родовообщинната гробарска структура, също като ортакьойските гербераци, кавардисани иоплетени като кукуреч!
 • 9
  Хи
  Химената
  21 0
  21:09, 2 ное 2020
  Простата кметица е налапала 200 лева и пусна мръсните селяни да вървят по мозайка на 20 века !
 • 10
  Ян
  Янко
  17 -1
  22:16, 2 ное 2020
  Важното е избирателите да са доволни. Волумето на мах и чалга до зори. Кеф - цена няма.
 • 11
  Ва
  Ваня
  24 0
  22:27, 2 ное 2020
  Поредната човешка простотия, облечена във власт (кмет) и отново ГЕРБ.
  Деградацията е пандемична. Не съм сигурен дали К19 ще ни затрие, но опростачването със сигурност ще нанесе значително по-големи щети дългосрочно.
  • Тя
   Тя
   16 0
   22:58, 2 ное 2020
   Тя тая кметица е като пеперуда, от цвят на цвят. По-рано беше БСП, сега ГЕРБ, после- където е келепира.
 • 12
  Се
  Селския
  18 0
  23:05, 2 ное 2020
  Кметицата да поведе хорото. Селяния и простотия в костюми и калеври.
 • 13
  No
  Nostradamus
  9 -3
  23:27, 2 ное 2020
  Преди няколко години ходих там. Заговорих се с пазача. Викам му: Брей, то много красиво! А той ми каза: Красиво и до там. Попитах защо и два часа човекът със сълзи на очи ми разказва как командирите на военното поделение са въртяли бизнес с гърците през браздата. Що мозайки и стенописи са продадени посред нощ. Човекът се закле, че всичко в Армира е правенио наново. Една много малка част е запазена в София в НИМ. А крепостта Лютица е била редовна мишена на танкисти, минохвъргачи и кой знае кой още. Така че кметицата няма да накажат за самата сватба, а по-скоро за нарушение на здравните норми!
  Бог да пази България!!!
 • 14
  Ja
  Jack Bauer
  7 -1
  23:55, 2 ное 2020
  Вече си имаме и П С П.
 • 15
  Гр
  Гражданин
  6 0
  08:24, 3 ное 2020
  Вече си имаме П... И... П....
 • 16
  Д-
  Д-р Тошко
  1 0
  09:15, 3 ное 2020
  Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
 • 17
  Ем
  Ема
  7 -1
  11:29, 3 ное 2020
  Остана ли нещо, което да не са съсипали тия герберасти???? Затвор за тези примати и тикви!!!!
 • 18
  Гр
  ГРАЖДАНИН ОТ ИВАЙЛОВГРАД
  9 0
  13:10, 3 ное 2020
  Простотия, глупост, невежество .... Както и да го нарече човек, не може да обърка. Всичко това подплатено във власт (герб) искрено се радвам, че на всичко това се даде публичност, защото не може г-жа кметицата, която печели за шеста поредна година приз - кмет на годината да не съумява да прави разлика между власт и културно наследство на 20 века.
  Същата тази кметица, която в разгара на пандемията март - април назначава лице на работа в детско учреждение, което не работи, защото е пандемия, което пък лице така и не се появява на работа, защото излиза в майчинство. Съпругът на същото лице е назначено за пожарникар в ивайловград, защото видиш ли ти се ползват с привилегии от местната власт. Ех, г-жо овчарова много лошо, когато човек прекрачи границата на властта и личните си интереси.
 • 19
  Кю
  Кюмуров
  3 0
  13:55, 3 ное 2020
  Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!

Хороскоп за 25.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
25 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
25 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
25 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
25 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
25 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
25 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
25 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
25 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
25 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
25 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
25 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
25 яну 2021
Последни новини