От х:

Днес в x:

11 °C

Композицията „Коледна звезда“ е фаворит в Националния фестивал на коледната и новогодишната песен

„Коледна звезда“ на композитора Славил Димитров е песента, избрана като фаворит от професионалната гилдия в конкурсната част на единствения по рода си Национален фестивал на коледната и новогодишната песен.

Композицията получава наградата на хоровите диригенти, съобщи диригентът на Детски хор „Орфей“ към Младежкия център в Хасково, който през тази година ще е домакин за пети път на Фестивала -Елена Цветкова.

Конкурсът за нова песен на коледна или новогодишна тематика през 2020 година е в четвъртото си издание.

За него са получени 28 песни от 15 композитори, сред които са и Юлиян Слабаков, автор на песента “Коледа дошла е“, която беше избрана за химн на Фестивала и Жанета Янкулава, чиято песен а беше избрана за фаворит на публиката през 2017 година. Композиторът, преподавател и хоров диригент Стефан Драгостинов  също е подал 12 нови песни за конкурсната част, написани специално за участието в Националния фестивал на коледната и новогодишната песен.

„Много се радвам, че тази година в конкурса за нова песен се включи като композитор и младият музикант и и изпълнител Георги Милтиядов“, отбеляза Елена Цветкова.

След гласуване на хоровите диригенти е решено осем от 28-те песни, изпратени за конкурса, да бъдат изпълнени на живо по време на Националния фестивал на коледната и новогодишната песен, който е предвиден да се състои в Хасково през декември.

„Надявам се да успеем да организираме фестивала по традиционния начин. Но дали това ще може да се случи, май в този момент никой в държавата със сигурност не може да каже. Затова ще разпратя песните финалисти за разучаване от хоровете в страната и с молба когато те бъдат готови, да заснемат видея с изпълненията си. Те ще бъдат излъчени, ако се наложи петото издание на Фестивала да мине онлайн“, коментира още Елена Цветкова.

Въпреки тежката ситуация през тази година заради здравната криза тя отбелязва като много успешна мисията поставена при откриването на Националния фестивал на коледната и новогодишната песен преди пет години, а именно да стимулира българските композитори да създават нови български песни, тъй като статистиката показва, че в конкурсната част, която старитра през 2017 година,   са били подадени 51 нови коледни и новогодишни песни, написани от български автори и композитори.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Хороскоп за 29.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Благоприятна възможност да проявите организаторските си умения. Съобразявайте се с обстоятелствата и ще напреднете. Овладейте връхлитащите ви емоции, за да ви е по-лесно си намерете някого, на когото да изплачете болката си. Семеен проблем постепенно отшумява и това ще ви успокои.
29 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Повечето от вас ще предпочетат да се посветят на почивка през този ден, тъй като изминалата седмица е отнела голяма част от силите ви. Идеята ви ще бъде подкрепена от хората около вас, които едва ли ще ви оставят да скучаете. Проявете повече ентусиазъм относно планирано мероприятие, в противен случай рискувате да развалите настроението на близък човек.
29 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Възможни са проверки от различен характер: финансови, семейни, приятелски. Въведете в ред документацията си, погрижете се за близките си и не пренебрегвайте поетите ангажименти. Не търсете непременно недостатъците у другия, помогнете му да изрази по-добре себе си, като го насърчите към това.
29 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е обстановката у дома ви да е напрегната сутринта и с действията си най-вероятно няма да допринесете с нищо за промяната и към по-добро. Препоръчително е да не се задържате дълго време в къщи и да потърсите поле за изява навън. Делови начинания ще получат благоприятно и донякъде неочаквано развитие, което ще ви създаде допълнителна работа.
29 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много неща ще ви радват днес, но не можете да бъдете навсякъде. Трудно е да угодите на всички, но важното е да живеете пълноценно. Не изхвърляйте нищо, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Предстои ви желана промяна, която значително ще свали напрежението, още повече, че ще има с кого да я споделите. Насладете й се.
29 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете по-балансирани и не допускайте да ви връхлитат емоционални натоварвания. Излезте на чист въздух сред природата или се срещнете с приятни за вас хора. Случващото се ще бъде такова, че трябва да разчитате само на себе си. Очаква ви работа, но имате шанс да обърнете нещата в своя полза.
29 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Стресът се отразява неблагоприятно на контактите ви днес, реагирате на всяка невинна забележка. Починете си и не влизайте в конфликти. Денят е подходящ за отмора, среща с приятели и неща, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не пропускайте да изпълните обещанията си, по тях съдят за сериозността ви.
29 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Личният ви живот ви предлага много предизвикателства и като че ли днес поглъща цялото ви внимание. Трудно ви е да се съсредоточите върху каквото и да било. Днес от това нищо няма да изгубите, така че спокойно подреждайте интимния си свят.
29 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се скъпите на комплименти и дори на моменти прекалявате. Бъдете по-уравновесени в тази насока, може да ви разберат погрешно. Някой от вас днес ще имат изключителен празник в семейството си. А ако се колебаете как да прекарате вечерта, знайте че ще ви бъде отправено предложение, което ще ви зарадва и отмори с настроението си.
29 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
29 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съзнателно ще промените отношението си към проблем, който ви е занимавал наскоро. Това ще ви помогне да се освободите от напрежението и да насочите погледа си към хубавите страни на живота си. С излъчваното от вас очарование ще привличате интереса на другите. Направете ги щастливи.
29 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
29 ное 2020
Последни новини