От х:

Днес в x:

Обсъдиха тегленето на общински дълг

Днес в пленарна зала беше проведено обществено обсъждане на предложението на кмета на общината да бъде теглен кредит в размер на 2000 000 лв., с който да бъдат покрити старите задължения. Кметът Николай Митков даде подробно обяснение по какъв начин ще бъдат разходвани средствата, ако бъдат отпуснати. Най-големият разход 605 000 лв. е за разплащане с доставчици на услуги и стоки. Следват задълженията към депото за отпадъци в Асеновград – 300 000 лв. и др.

На обсъждането присъстваха председателят на Общински съвет Христо Вълчев и председателят на финансовата комисия Делян Караславов, част от служителите в общинска администрация и нито един гражданин. Караславов изказа мнение, че тези средства биха могли да бъдат използвани за строителство, а вместо това, за съжаление, трябва с тях да се покриват стари задължения.

Ангел Кирчев попита дали са търсени други начини и от какви други действия е предхождано решението за теглене на кредит. Николай Митков отговори, че са предизвикани проверки за финансовото състояние на общината. Предстои Сметната палата да излезе с доклад, а АДФИ не е разглеждала предходните периоди и не е установила нарушения. Общината се е обърнала и към Министерски съвет с молба за отпускане на безлихвен кредит, но към този момент все още няма отговор.

Предложението за теглене на кредит не е в реда на предстоящата общинска сесия и най-вероятно ще бъде разглеждано от общинските съветници през ноември.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини