От х:

Днес в x:

Шеф готвачи показаха су вид готвене на гимназисти от Хасково

    Красота за очите и прелест за небцето. Така с едно изречение може да се опише днешния открит урок, който е част от инициативите на Професионалната гимназия по туризъм „Александър Паскалев“ в Хасково за споделяне на добри практики.

    Двама шеф готвачи- Симеон Николов от Хасково и Христо Вълчевски от Троян, който е и член на Българската асоциациия на професионалните готвачи, показаха в гимназията все по-популярното вече по света су вид готвене, както и тънкости при презентирането на храната и поднасянето й.

    Су вид е готвенето с вакуум при ниска температура и продължително време. Произлиза от френския израз „sous vide“, което буквално означава „под вакуум“.

    Тази техника се използва от най-добрите шеф готвачи заради това, че се запазват полезностите на приготвения продукт. При този начин на готвене пресният продукт се опакова във вакуум плик, в който се добавят и подправките. Пакетът се поставя в съд с гореща вода и се готви при по-ниска температура и за по -дълго време от обичайното.

    В учебната кухня на професионалното училище в Хасково с майсторите днес влязоха и гимназисти от 11 клас. А на презентацията гости бяха директори от останалите професионални гимназии в региона, в които имат паралелки, свързани с готварството и ресторантьорството, както и шефката на професионалното образование в РУО Дарина Станчева.

    Учениците приготвиха с помощта на шеф готвачите свинско бонфиле в су вид уред, с който в гимназията вече разполагат. След приготвянето при месото беше запечатано в мазнина и фламбирано.

    Месото беше поднесено с гарнитура от пюрета от зеленчуци и банички с гъбена паста с топено сирене.

    Приготвянето на баничките беше поверено на Виктория и Йоана от 11 А клас- паралелката по кетъринг.

    Двете момичета споделиха, че след гимназията смятат да продължат да се развиват в кулинарията още по-професионално. И двете са се насочили към Гимназията по туризъм, защото обичат да готвят и вкъщи редовно приготвят храна за близките си.

    Момичетата мечтаят един ден да са успешни готвачи, наравно с най-добрите по света.

    “Определено вече е време да докажем, че и жените сме способни да сме шеф готвачи и то от най-високо ниво.“, нахъсват се Виктория и Йоана. Те са на едно мнение и по въпроса дали любовта минава през стомаха на един мъж. Смятат, че храната играе важна роля в развитието на една романтична връзка, така че, ако и мъжът, и жената в нея имат отношение, и умения в готвенето, си е допълнителен плюс.

    И докато в кухнята вървяха последните приготовления, 11-класникът Николай Стоянов започна подготовката за поднасянето и представянето на храната.

    Най-напред отвари бутилка вино. Изборът за свинското бонфиле е сира, реколта 2016 от региона на Тракийската низина, произведено от популярна изба в Харманли.

    Сирата е с тъмен цвят и балансиран вкус. Има балансиран аромат, в който се открояват нотки на плодове: къпина,боровинка, дим от сладък тютюн-шоколад и ванилия, които чудесно се съчетават със свинското филе. Самото вино сира е известното с това, че е „най-мъжественото“ вино в света и се сочи като такова, защото е единственото, съчетаемо с пушенето на пура, разказа любопитните факти преподавателят по практика от гимназията Николай Славов.

    Той обърна внимание и на тънкостите при поднасяне на виното. Преди да се отвори бутилката, се запалва свещ, за да  поеме миризмата на сяра.Налива се първо малко количество в чашата на домакина, за да  дегостира и ако одобри питието, се сипва на госта, след което се долива и в чашата на домакина. Чашите се пълнят само на една трета от обема им.

    Основното ястие беше поднесено на гостите след опушване, което освен, че е много атрактивоно за очите, променя вкусовите качества на ястието. А как се случва това със специален уред, показа шеф Христо Вълчевски.

    Той демонстрира и своята версия за презентация на свинското бонфиле, като украси чинията с цветя.

    Представи и сьомга, сготвена с техниката су вид за 20 минути на 52 градуса и със айранизиран сос холандес.

    Десертите му също бяха прелюбопитни. Гостите имаха възможността да опитат ананас с мента и черен пипер в су вид  и диня с ликьор от кафе, компресирана във вакуум машина.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (12)

    • 1
      Би
      Бивш ученик
      13 -23
      15:13, 15 окт 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Ha
        Haja
        5 -8
        16:29, 15 окт 2020
        7 минуси... Наистина много прост матрял остана тука, за тъпите това по-горе написаното в конспирация, нищо че живеят с 650лв заплата...
      • Дю
        Дюнерджия от Кьолн
        5 -9
        17:06, 15 окт 2020
        Всички сте предопределени да обслужвате нас - Тур... Виж коментара
      • Би
        Бивш откасак
        8 -4
        18:15, 15 окт 2020
        Бившия ученик нещо не е в час!Всичко му е криво и нагнетено.Хората се радват на живота,той пак-бедни,гладни,мутри,бейове....и т.н простотий.Бившия ученик не може да види,че обикновените хора масово се хранят по закусвални и ресторанти,на него само мутри и бейове му се виждат,когато наобяд влезе в Пещите,на Македония,или след икономиката до стопанския двор.Той си мисли,че всеки който се учи да готви,е някакъв слуга.Той не знае,че един добър готвач е търсен навсякъде по света,и взима доста добри пари,а и храната винаги е при него.Той,бившия ученик как да знае,че дори на нашето черноморие,един добър готвач взима по 2000 лева суха пара,при осигурена храна и спане.Бившия готвач е един задръстен смотаняк с ограничено мислене,вечно негативен и недоволен.
      • От
        Отговор до Бивш Откасак
        3 -6
        19:06, 15 окт 2020
        Прав си
        - трябва да има латиноамериканци като при нас в Америка
        - и източноевропейци като при вас в ЕС
        които да обслужват "белите мутро-господари" от елита на Льо Райха
      • Та
        Татяна
        7 -1
        20:03, 15 окт 2020
        Наистина си много откъсан.Ами ти като седнеш някъде да хапнеш,не те ли обслужват?
    • 2
      Ra
      rapon
      10 -9
      16:01, 15 окт 2020
      Кака Пенка пак ще остърже някаква измама, че да могат да пообиколят я Испания, я Каваците
    • 3
      Со
      Сос Коландез
      7 -3
      16:51, 15 окт 2020
      Славова, научи кулинарната терминология, че яко се излагаш.
    • 4
      и пак си готвя по рецептите на Баба ми
      .....
      Според мен Българската Кухня , така както съм я учил от баба си , е
      в много неща
      като Италианската , Гръцката и Френските кухни - а в някои рецепти по-добра от тях ....
    • 5
      Ст
      Стойчо
      5 -3
      17:47, 15 окт 2020
      Вие ги научете да готвят вкусни, прости български яденета! Стига изхвърляции!
    • 6
      Ас
      Ася
      4 0
      20:02, 15 окт 2020
      Ангелова-зам.директорката на ЦПЛР-*********,не е ли до шеф-готвачите,как така е пропуснала този път?Чух,че се е пенсионирала.Браво,точно така се прави.Нека да дойдат млади и достойни хора.
    • 7
      Ма
      Марина
      4 -2
      20:25, 15 окт 2020
      Нека да сме по земни,по реални и най вече истински българи. Стига с тая суетност, с тая имитация на чужди кухни и чужди култури.Нека тези деца да се научат на елементарни обноски, а не на ястия и техники никому ненужни.Стига с тази показност, че даже и трудно езика говорят.

    Случаен виц

    Последни новини