От х:

Днес в x:

Тийнейджър направи термоядрен реактор вкъщи и би рекорда (видео)

Часове преди 13-ия си рожден ден, Джаксън Осуалт (САЩ) сля два деутериеви атома в термоядрения реактор, направен от самия него в дома му в Мемфис, Тенеси.

Неговото впечатляващо постижение е потвърдено от Fusor.net и от изследователя на термоядрения синтез Ричард Хъл, който поддържа регистъра на учени любители, постигнали синтез у дома. Така ученикът влезе в Рекордите на Гинес като най-младият човек, постигнал такъв резултат. 

Джаксън казва, че е работил по проекта две години и е правил всичко сам, въпреки трудностите, които срещнал по време на изграждането на реактора. 

"Фактът, че 12-годишно дете разбира процеса на ядрен синтез е невероятен", пише Unilad.

Тийнейджърът попаднал на материал за ядрения синтез, докато ровел онлайн. Той бил вдъхновен от Тейлър Уилсън, който построи термоядрен реактор на 14-годишна възраст. И в своето детство е имал достатъчно опит със сглобяване и експерименти, благодарение на своя дядо.

Домашната лабораторията на Джаксън е доста обширна и има твърде много части. Въпреки че заради пандемията трябва да стои вкъщи, той изследва безкрайното количество учебни материали онлайн и успява да следва интересите си.

Сега, на 15 години, Джаксън вече не прави експерименти толкова често, тъй като е решил да потърси "следващото си най-добро нещо".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини