От х:

Днес в x:

Мистериите на Хухла започват днес, довечера пее Валя Балканска

Фестивалът "Мистериите на Хухла" започва днес. Тайнства разкъсват историческата паяжина от догадки. Забуленото от предания, суеверия и видения минало дава знаци. Разгадаването им е в кода колективната памет. Богородицата от Хухла за пореден път направи бум в медийното пространство в деня на изборите. Написаното - написано, казаното - казано. Вярно или не, вече няма значение. Но явлението, наблюдавано на връх Илинденя над ивайловградското село Хухла, е нещо, което не може да бъде тълкувано от лаици. Огнената Богородица, която държи в ръцете си младенец, чийто златни къдрици също излъчват сияние, е виждана и преди. Чудноватите видения се свързват с преданието, че тук е погребан свети Илия. С върха, разказват, е свързано необикновено явление, наречено от местните хора "Свети Наместник". Огромно светещо бурило, ярка светлина нощем или светещо кросно, което излиза от хълма и се спуска към Гърция, наблюдавали местните, пише в различни издания. Понякога са го виждали как от Гърция се движи над река Арда, свива към върха и влиза в него. Друг път светещата звезда се задържа за дълго време над Хухла и тогава нощите в Хухла стават като полярни.
Най-ранните следи от човешка дейност в землището на село Хухла са големите каменни купчини в местностите Големия чакъл и Малкия чакъл. Най-вероятно това са отвали от древен златодобив. Ако се съди по разположена в близост до тях праисторическа селищна могила, тези следи от рударство ще са от меднокаменната епоха. Те не остават незабелязани в античността. Всемогъщият персийски владетел Дарий ги приписва за творение на своята армия. Ето какво пише древногръцкият историк Херодот по този повод: "Вдигайки се оттам, Дарий пристигнал при друга река, чието име е Артескос и която тече през земите на одрисите. Като стигнал при тази река, Дарий направил следното: посочил на войската едно място и заповядал всеки войник, минавайки покрай посоченото място, да хвърли по един камък. Когато войниците изпълнили заповедта, Дарий продължил похода си, оставяйки зад себе си високи грамади от камъни."




Програмата започва в 16,00 часа в събота с бароков концерт на камерната формация "Перперикон". Концертната зала ще бъде древно светилище, разположено в дълбок дол с невероятен водопад. Древни идоли още свидетелстват, че мястото е свещено.
След концерта под чинарите на брега на река Арда археолозите доц. Д-р Георги Нихризов, Ивайло Кънев и Георги Кулов ще разкажат за светилището-водопад. А също в замъка Родестюик – хухленското кале и за камъните на цар Дарий.
От 18,30 часа в хоремага на Хухла беседите за 32-вековната история на селото продължават с историците Стоян Райчевски, Василка Ташкова, Георги Кулов, потомката на малоазийци – доц. Тонка Василева, етнографа проф. Георг Краев и поета Петър Манолов. Темата е "Хухла от 12 в. пр. Хр. до наши дни". Специално внимание ще се обърне на преселението на местни хора в Мала Азия и трагичното им завръщане преди 95 г.
От 19,30 часа ще бъдат поднесени венци пред паметника на избитите хухленци през 1913 г. След това процесия начело с певицата Валя Балканска ще поеме към върха "Илинденя", където са древното езическо светилище и възстановеният параклис "Св. пророк Илия". Там в 20,30 часа ще ги посрещне музиката на квартет "Перперикон" – барок, джаз и евъргрийни.
В 21 часа е времето на поетите – литературно четене с водещи Бойко Ламбовски и проф. Владимир Янев. След тях Валя Балканска и гайдарят Петър Янев ще разтворят небето над "Илинденя" с изпълненията си.
Джазмените от "Васил Пармаков Бенд" поемат щафетата в 22,30 часа. Кога ще свършат, зависи от всички, защото джаз концертът ще премине в джем сешън или надсвирване, което ви харесва и докогато ви харесва. Може и до следващия ден, когато започват народните ритуали, посветени на Илинден.
В 9,30 часа утре на върха ще дойдат от Хухла с венци и цветя жени в народни носии. Ще запалят свещи в параклиса и около стария кладенец и ще положат там цветята.
Свещеници ще отслужат празнична света литургия преди Илинден. Ще има кръщенета и ще осветят курбаните за здраве и изобилие. Празниците ще завършат с надсвирване и надиграване на фолклорни групи от България и Гърция.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини