От х:

Днес в x:

Въпросите на ДНЕС в Деня на национален траур

Днес е ден на национален траур. Ще сведем глави и ще почетем паметта на хората, загинали в село Бисер. Както преди няколко години около трагедията в Цар Калоян, така и сега въпросите са повече от отговорите. Само ясният публичен отговор на всеки от тях може да разкрие веригата от престъпно нехайство. Ето само някои от тях, чиито отговори обществото очаква:

1. Какви конкретни планове за обезопасяване или за ограничаването на риска са разработили МВР, областните управи и местната власт като се има предвид, че в Националната програма за защита при бедствия малките общински язовири са посочени като особена опасност за населението? (I.2.3.1.Характеристика на наводненията)

2. Защо измежду 106-те финансово обезпечени мероприятия в Плана за изпълнение на Националната програма за защита при бедствия не е заложено нито едно, свързано с обследване и оценка на състоянието вече определените като особена опасност водоеми?

3. Като се имат предвид пред многобройните сигнали за състоянието на стената на „Иваново”, картотекиран ли е микроязовирът като критична инфраструктура, съгласно изискванията на Закона за защита при бедствия?

4. Ако е бил картотекиран, защо не е бил задействан плана за евакуация за населението, още в ранните часове на деня, когато селото е започнало да се наводнява?

5. Упражнила ли дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” контрол върху органите, отговорни за състоянието на водоема, така както се изисква по чл. 7, точка 13 от Закона за МВР? Извършили ли са нейните служители проверка на обекта във връзка с изпълнението на оперативна защита при наводнения, както изисква чл. 91к, т. 4 от същия закон? Съставен ли е поне един констативен протокол за адмиистративно нарушение на длъжностни лица, отговорни за състоянието на микроязовира?

6. Информирала ли е дирекцията Министерсвото на вътрешните работи и ако е така защо министър Цветанов не се възползвал от правото си по чл. 88, ал. 1 от Закона за бедствията и не е издал заповед да се се използват преливниците на микроязовира?

7. Има ли поне едно пострадало семейство от село Бисер, което да е настанено в базите на дирекция „Инфраструктурата на отбраната”, в рамките на което годишно се издържат 10 800 легла за временно настаняване на населението при кризисни ситуация? Или пък в рамките на Агенция „Военни клубове и военно-почивно дело”, за чийто 3 198 легла също плащаме като включени в Плана за изпълнение на Националната програма за защита при бедствия?

Източник: new.sliven.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини