От х:

Днес в x:

Турция реагира на изказване на Джо Байдън

Турските власти осъдиха като "интервенционистки" подхода към страната им на кандидата за президент на Съединените щати Джо Байдън.

"Никой не може да накърнява волята на нашия народ и да поставя под съмнение легитимността на нашия президент", заяви в Туитър говорителят на турския държавен глава Реджеп Ердоган - Фахретин Алтун.

Повод за изявлението станаха изказвания на Байдън пред "Ню Йорк Таймс". Интервюто е дадено още през декември миналата година, но изявлението на кандидата на демократите, че Ердоган е "автократ" и че Вашингтон трябва да помогне на опозицията да го победи, стана популярно в социалните мрежи в Турция едва през последните дни.

В разпространяваното тези дни видео Байдън изразява безпокойство за военните доставки от Русия за Турция, за достъпа до американските бази в Турция и за политиката на Ердоган спрямо кюрдите:

„Според мен трябва да предприемем много различен подход спрямо него. Да дадем да се разбере, че подкрепяме опозиционното ръководство. Че нашата позиция е за подход, който работеше преди време - за интегриране на кюрдското население, което искаше да участва в техния парламент“.

БНР

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини