От х:

Днес в x:

6 °C

Хасковлия заминава да учи компютърни науки в САЩ

Изображение 1 от 2

  Младият хасковлия Лъчезар Николов сбъдна една дългоочаквана мечта. Той вече е приет в американския университет „San Diego State Uniwersity“ в Калифорния. Ще бъде единственият първокурсник от Хасково.

  Лъчезар тази година завърши ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ в Хасково, паралелка „Информатика с английски език“, а дипломата му е 5.90. Казва, че всички негови съученици ще продължат образованието си във ВУЗ. Освен него, в чужбина ще участ още петима – трима във Великобритания и двама в Нидерландия.

  Лъчезар заминава за Щатите на 20 август и вече психически се настройва за нов начин на живот, откъснат от физическия контакт с близки и приятели. Там ще продължи да се обучава в специалност „Компютърни науки“. Амбицията му е да стане програмист.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (33)

  • 1
   Не
   Не знам
   8 -21
   13:13, 16 авг 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Ко
    Когато Дойдеш в Сан Диего
    1 -14
    01:10, 17 авг 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
   • Xm
    xm
    9 -1
    09:34, 17 авг 2020
    Ти от опит ли знаеш как е там? От теб това ли стана - ГЕЙ? Не съди за другите по себе си боклук такъв! Завиждаш на едно умно и вярващо във възможностите си момче, затова така говориш!!!
  • 2
   Бр
   Браво
   44 -5
   13:53, 16 авг 2020
   Браво , Лъчезар! Завиждам ти благородно! Представяй се добре! Бъди жив и здрав и радвай близките си! И един съвет ако може: един ден като се върнеш на родна земя , да не се самозабравиш, а да си полезен на обществото! На добър час!
   • Дв
    Двама Програмисти
    2 -9
    01:30, 17 авг 2020
    Тя е от МГ Хасково Той от Софийската Математическ... Виж коментара
  • 3
   3,
   3,
   48 -4
   14:06, 16 авг 2020
   Младите и качествени хора заминават в чужбина. Тук не могат да ги задържат с нищо, което е много жалко!
   • Гл
    глупости
    21 -3
    15:13, 16 авг 2020
    Как да няма качествени хора?Ами хасковският отбор на мечтите,начело с Добри,завърналият се от САЩ?
  • 4
   Ус
   Успех
   8 -27
   14:12, 16 авг 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Us
    USS
    8 -8
    15:52, 16 авг 2020
    руското псе не можа да се въздържи да не се разлае.
  • 5
   Ди
   Дидко Гаргов Пискюла
   24 -9
   14:23, 16 авг 2020
   Остани тук момче да пълним шкафчетата , къде си тръгнал да робуваш на негри. Ела при нас , ние можем да те задържим , можеш ли да транжираш меса или да правиш сексуални услуги в BMW-та до пицарията в центъра ? Предоставяме прекрасни условия на труд момче, навикване , малко сексуални услиги , с времето ще свикнеш. Малко ни е голямо текучеството,но можем да те осъдим за това че си толкова наивен глупак че да работиш за нас ако помислиш че можеш да си тръгнеш. Правиш огромна грешка че заминаваш , тук и сега при нас е бъдещето. Нямаш никакъв шанс в живота да напълниш чекмеджето ако заминеш.Тука е далаверата , ограбваме всички наред и няма кой да ни барне!
  • 6
   Dd
   dd
   37 -6
   15:09, 16 авг 2020
   Кога стана новина,че някой отива да учи в САЩ? От моето поколение почти целият випуск на езиковата заминаваше.
   Аз лично нямам приятели в България,защото всички заминаха да учат в САЩ,Германия.
   За средно интелигентен човек не е трудно да бъде приет в САЩ или западна държава.
   Не знам,защо е новина?
   Тук не се кавза дали е спечелил стипендия или ще плаща?
   Другото интересно е че не се нуждаете от университет,за да станете програмист.Дори напротив.
   В България има СофтУни,които гарантират дори и работа ако се справите.
   Знам случай,студент в Германия,който се върна в София,за да учи в СофтУни.
   Не подценявам младежа.Но или родителите имат пари или просто не му се стои в България.
   • Бл
    Бля
    5 -3
    08:14, 17 авг 2020
    И аз не мисля, че е новина, че някой учи в чужбина. И аз учих в чужбина, защо не ме писаха по новините?

    Иначе, щом не го споменават изрично, най-вероятно мама и тати ще плащат.
  • 7
   Мн
   Мнение
   19 -7
   15:23, 16 авг 2020
   Да ходиш чак в САЩ през 2020 г да учиш компютърни науки си е малко странно. Ако отива там да учи по софтуерната част от компютрите, не е оправдано. Всичко по отношение на софтуера може да се научи в българия. Ако отива да учи нещо по отношение на "желязото" , то е донякъде оправдано, но трябва да знае, че процесорите се произвеждат в няколко фабрики в света и едва ли на него ще се падне да заеме някоя висока длъжност в тях. В САЩ си заслужава да се учи например в областта на изкуствения интелект. Компютрите вече са стара работа. Използват се масово от зо г. А по отношение на квантовите компютри, то там нещата се развиват на площатката на квантовата физика.
  • 8
   Ка
   карай да върви
   21 -9
   15:31, 16 авг 2020
   Някой може ли да каже колко процента успяват като заминат на Запад. Това момче е завършило с отличен успех. Ако остане в България при всички положения ще си устрои живота много добре, ще бъде до родителите и роднините. Ще живее добре. Сега като отиде да учи там повече няма да се върне в България. Ще разговаря с близките си по телефона и ще си целуват снимките по екраните. Ще се ожени там и децата му няма да говорят български. И защо е всичко това.
   • Да
    да върви
    31 -3
    15:59, 16 авг 2020
    На хората не им се живее в циганията, наречена Булгаристан.
   • Дд
    дд
    12 -2
    16:22, 16 авг 2020
    Заминаващите,които ще учат висше не са много вече.Това,че е завършил с отличен нищо не означава в БГ.И аз бях отличник в БГ университет,докато един хубав ден професора и шеф на катедрата каза че материалът,който дава сега е 10 процента от материала изучавна по соца.
    С съкратен материал мнозинството колеги едва се справяха,а тройките в родните ВУЗ се пишат щедро.
    За основно и средно не говоря дори.
    Факта,че вече БГ дипломи не се признават в Германия,а учениците от езикови гимназии се нуждаят от още курсове по немски,за да започнат да учат в страната.
    За по добрият живот НА ЗАПАД бих се съгласил и то за финансовата част,но нещата вече не са каквито бяха.Дори и сега българите в Германия сме натикани в ъгъла,заради различни ограничения за нас.Само ще кажа един прост факт от германската статистика.90 процента от българите тук са на минимални заплати т.е. те са сигурни кандидати за социална пенсия.
    Обедняването течеше бавно и сигурно,а сега с КОВИД нещата тотално отидоха в канафката.
    За нас българите остава единствената възможност да си оправим НИЕ държавата.Но като гледам как 5 минутна работа се точи вече месец.Какво да кажем за 10г. и 30г. овчедушие.
   • Dg
    Dgi
    8 -3
    18:54, 16 авг 2020
    ДД
    Преподавателите в университетите винаги така казват, колко много са давали преди, за да си мислиш, че сега е по-лесно и да се гаврят с тебе. Личен пример съм и аз, на семестър имах по 10-12 изпита и преподавателите казваха, че ни дават малко материал за учене, в последствие се запознах с хора завършили същото 6-7 години преди мен в същия университет и като им казах сега какво и по колко учим се хванаха за главите как изобщо сме останали 15 човека до 3-тата година - двойно повече предмети и обем на изучаваното.
    Психологически трикове, толкова
   • Дд
    ДД со Диги
    5 -4
    19:25, 16 авг 2020
    Диги.Преди 6 или 7г. е още по демокрацията :). Аз съм бил в два бг университета и имаше разлика в начина на преподаване,материала и писането на оценки.Няколко години след това историята беше съвсем друга във второто ми следване.Стигаше се до там,че преподавателите издирваха студенти,за да им напишат тройки.В противен случай специалноста пропада,заради липса на студенти,а университета не взима пари.
    Грешно е да смяташ брой изпити и въпроси в конспекта.Виж сложността на материала.Издири конспекти и учебници от соца и ги сравни със сегашните ПОМАГАЛА :).Направи си сам преценката.
    Преди години казвах на моите колеги,че един ден ще ги е срам да казват,че са инженери.Много от тях не го и пишат по сивитата.
    Диги!Ако мислиш,че с някакви изпити и хартийка на която пише вишист си постигнал нещо....Аз който вярвах много на висшето образование,сега трябва да кажа,че това е загуба на време и пари.Дори и в западна ЕС и САЩ.Дори студентите по медицина тук са разочаровани от преподаването.ВУЗа не може да произведе мислещи и решаващи проблеми хора.Превърнаха го в производство на бройлери и бизнес.Всеки втори тук е вишист или студент.ВУЗа не е образование!
   • До
    до ДД со Диги
    2 -4
    22:19, 16 авг 2020
    А ти защо си записал второ висше? За мен няма "човек с две висши образования", а има "човек с две ПОЛУ висши". Специалист не се става след завършването на института. Специалист се става след това и след полагане на много труд за усъвършенстване. Например завършил си медицина и веднага след това си завършил икономика и започваш да работиш като счетоводител. Ще имаш ли самочувствието да казваш че си лекар. Не, без практика ти не си лекар. Същото се отнася и за която и да е специалност. Дипломата, ако не е последвана с упражняването на специалноста, си е една излишна книжчица. Така , че две висши не може да има в общия случай. Има и изключения, когато са необходими познания от две области. Например за да се създаде медицинска електроника.
  • 9
   Дд
   дд
   2 0
   22:44, 16 авг 2020
   Не разбрах логиката на последният коментар.
   Това с полувисшите е маркетинг стратегия ако трябва да бъдем честни.Но за мен висшето няма стойност т.е. няма значение как ще го наречете. :)
   Специалист не е вишист!Не знам от къде са ви го казали това?Но специалистите могат да имат и хартийка на която пише бакалавър или магистър.
   Това със самочувствието идва от знанията,които си придобил.Аз винаги съм имал самочувствието,че разбирам нещата,които съм научил в и извън ВУЗа.Практиката е прилагане на наученото ако наученото има някаква връзка с реалният живот.Уверявам Ви,че 99 процента от завършилите родни ВУЗове не работят,това което са учили.
   Не знам на кое казвате медицинска електроника и НЕ,не се изискват медицински познания,за да изчислявате електрически вериги или да програмирате чипа в рентгена. :)
   В Германия е нормално да излезнете с две висши от ВУЗ,ако искате! Не съм чул да им викат ДВЕ ПОЛУВИСШИ :).Има една модерна специалност,която е комбинация от три други,които се изучават отделно.С три третини висши ли излизате?
   И накрая! Не знаете как е протекъл живота ми и защо съм записвал два пъти.Ако имах възможност и повече щях да запиша.Има хора,които се ОБРАЗОВАТ не, за да получат хартийка или да си изкарват хляба,а защото искат да са образовани. :)
   • 12
    1234
    1 -2
    23:03, 16 авг 2020
    Ти определено си образован, защото си учил повече. Но не си специалист, ако не си практикувал. По изказването ти разбирам, че не си никакъв специалист по никаква специалност. А само си учил за диплома. Какъв специалист по електроника може да е този, който е завършил преди 30 г и после не се е занимавал. Какъв лекар е този, който не е практикувал. А относно медицинската електроника, даже има такава специалност в някой ТУ. Но там се изучава съществуващата. А там където се създава нова електронна медицинска апаратура работят съвместно и електрончици и лекари, а има и такива с двете специалности. Още един път ти казвам- 2 висши не могат да съществуват. Могат да съществуват 2 дипломи пълни с тройки или приравнени изпити.
   • Дд
    дд до 123
    3 0
    23:18, 16 авг 2020
    Не знам,каква Ви е тезата?За какво се борите? :)
    Уверявам ви че електрончици :) не работят с доктори и нещата не се случват,както си ги представяте.
    Има хора с повече специалности,това вече Ви го казах.Но я ми кажете,какво обсъжда един електрончик :) с един доктор? Уравненията на Максуел или Ковид19? Очевидно не сте видели,какво се изучава в специалност МЕД. ЕЛЕКТРОНИКА.От друга страна съм на мнение,че специалности,които са за техникуми или продължаващо обучение,специализаци не са за ВУЗ!Мое мнение!:)

    ВУЗ не създава специалисти и това Ви го казах! Специалист е комбинация от теория,практика и стаж.Пак сме на едно мнение.Но ВУЗа,ако е добър е много добро начало.

    И пак ще се повторя.Не съм учил за диплома или защото мама и тати казаха.Аз съм завършил,това което ми е хоби.Т.е. не се притеснявайте,че съм си останал хартийки :)
   • 12
    1234
    0 -2
    23:39, 16 авг 2020
    Чети внимателно. Електрончици и лекари работят заедно там, където се създава нова апаратура. Това съм написал. В болниците лекарите използват тази апаратура сами, без да имат нужда от електрончици . Т би ли се подложил да те оперира хирург с диплома след 10 г от завършването, ако той не е работил и 1 ден в хирургия. За това говорим. Специалист се става след завършване и упражняване на професията. А обикновено човек не може да работи на две места, то автоматично едното висше не съществува, съществува само диплома без покритие. Лично аз чуя ли за 2 висши образования се подхилвам. Има нещо сбъркано.
   • Dd
    dd do 1234 :)
    2 0
    12:36, 17 авг 2020
    Диги,не можеш да станеш ЛЕКАР без практика т.е. всеки лекар е оперирал преди да вземе диплома.
    Предлагам ти да си изясниш как работи висшето образование.
  • 10
   Мю
   МЮМЮН
   7 -1
   23:24, 16 авг 2020
   Успех момче.Не забравяй Хасково.
   • До
    до Мюмюн
    4 -5
    23:43, 16 авг 2020
    За него Хасково ще е Хюстън и след 3 г ще започне да говори българския както го говори Гришо тенисиста. С Ланкане. Да изчезват,да ходят където си искат, да слугуват в чужбина.
   • Ха
    Ха ха
    7 -2
    00:12, 17 авг 2020
    Вие големите разбирачи все едно тука не сте слуги на тия прасета. Дърпай, олигофрен. Момчето има свястно бъдеще пред себе си така че не завиждай.
   • 11
    11111
    3 -6
    00:15, 17 авг 2020
    Не му завиждам. Той просто спира да е българин. Децата и внуците му няма да знаят къде е българия. А той ще бъде човек без родина.
  • 11
   Б
   Б
   11 0
   01:01, 17 авг 2020
   Бягай , момче, бягай от тази държава и от тези злобари, които пишат небивалици!И не мисли за връщане след завършването! Късмет и успех!!!
  • 12
   Вх
   Вх
   5 -1
   07:53, 17 авг 2020
   Наплашиха момчето, че щяло "да стане" гей или черен хахах, като видиш нивото тук, по-добре да бягаш надалеч. И другото "Не заминавай, да бъдеш роб там, бъди патриот, бъди роб на системата тук ❤️".
   • Бд
    БД
    3 0
    11:14, 17 авг 2020
    Ако хората се страхуваха, че детето им ще стане убиец или престъпник толкова, колкото се страхуваха, че може да стане гей, светът щеше да бъде по-добро място. Успех на момчето, макар че не смятам, че това си е лично постижение и няма смисъл да се разгласява по медиите.
  • 13
   Тъ
   Тъпоъгълен каун
   3 -1
   10:51, 17 авг 2020
   Като четеш изхожданията на "матриала" си мислиш че не напразно българския казан в ада няма ограда. Самия казан е сам по себе си ад. Затова бягай от тука момче. Бягай и хвърляй камък зад гърба си. Забрави празните приказки за родина. Родина е мястото където се чувстваш добре. Другото е герберска пропаганда.
  • 14
   Ив
   Иванов
   2 0
   15:04, 17 авг 2020
   Успех момче-браво,това е много хубаво,върви напред и хич да не ти пука.А на завистниците и злобарите-ще кажа-спрете с тази злоба,защото тя ще ви погуби.Нека само да се радваме на успешните българи.

  Хороскоп за 04.12.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Щастието ни не се състои в това да “ се надяваме”, че все някой и все някога – дано още днес – по някакъв начин – ще ни го поднесе на тепсия. То започва в мислите ни, сега, веднага. И започва винаги с това да уловим мига, в който да вземем недвусмислено решение.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще успеете в намеренията си днес, независимо, че емоциите ви ще са в повече. Отдайте цялото си внимание на това, с което ще се занимавате и ще получите бърза реализация на идеята си. Не предизвиквайте близките си с необмислени приказки и ще запазите добрия тон. Отделете от времето си и за личните си нужди.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Следвайте печелившите си идеи, като изчистите програмата си от не дотам важните неща в нея. Имате знанията и опита да ги осъществите, от вас зависи те да са успешни. Романтична среща ще направи вечерта ви специална. Други от вас ще преминат през деня в надпревара с времето, колегите и конкуренцията.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Голяма част от вас днес позволяват на емоциите да властват на тях и като цяло едва ли ще останете особено доволни от делата, които вършите. В определени моменти ще ви се наложи да изчакате, да забавите действията си и ако не го направите, ще загубите добри позиции. Доверете се на човек, на когото държите и не се колебайте да му споделите вълненията си.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Възможно е да се заемете със задача, която не е влизала в плановете ви. Въпреки това я свършете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор. Предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате. Съвсем скоро ще получите това, към което отдавна се стремите.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Приключете с деловите си задачи днес за да имате време и за себе си през почивните дни. Динамичното развитие на важен за вас въпрос е изострило чувствителността ви, за това бъдете внимателни в приказките си. Отнасяйте се с повече внимание и към партньора си. Сега той има особена нужда от вас.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С поведението си ще провокирате промени, но не бива да се притеснявате. Делата ви ще се подреждат добре. Станете по-гъвкави в преценките си и търсете причините за нещата, които се случват около и с вас. В отлична кондиция сте и моментът е подходящ за нови начинания.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Влагайки старание и хъс ще напреднете в област, която е нова за вас. Опита и знанията ви са факти, които никой не може да пренебрегне, работете за просперитета на всички участници в проекта. Ако ви привлича изкуството ще заситите духовния си глад с посещение на галерия, театър, концерт.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Имате интересни идеи, възможно е голяма част от тях да намерят реално приложение. Изпълнени сте с енергия и добро настроение. Добре свършената работа отпразнувайте вечерта с приятна компания.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се отнесете с внимание към домашните си задачи, давайки си сметка за малкото време, което отделяте за тях. В желанието си да свършите всичко може да се изнервите, но не унивате. Има кой да се погрижи за това денят ви да е интересен и забавен, стига да не отхвърляте предложенията му.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
  04 дек 2020
  Последни новини