От х:

Днес в x:

Започва ремонтът на пътя за Кръстова гора

Утре започва ремонтът на 31 км от път III-861 Югово - Лъки, по който се пътува до едно от най-светите за християните места в Родопите - Кръстова гора. Инвестицията е за около 58 млн. лв. и е от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“. Третокласният път е единствената пътна връзка на Община Лъки с областния център Пловдив и е най-пряка връзка на областта с Община Баните в Смолянска област. По пътя ежедневно преминава тежкотоварен трафик от предприятията за добив и преработка на оловно-цинкова руда в района.

Проектът е разделен на два етапа. В първия е около 14-километровата отсечката до Кръстова гора. На обекта ще се работи с пълна мобилизация като целта е предвидените дейности да завършат до 14 септември - Кръстовден, когато хиляди поклоници от цялата страна и туристи посещават манастирския комплекс „Покров на Пресвета Богородица” и „Св. Троица“ в местността Кръстова гора. Във втория етап е останалата част от третокласния път и строителните дейности е предвидено да завършат до края на годината.

Проектът включва ремонт и усилване на съществуващата асфалтобетонова настилка, както и на съоръженията по трасето, укрепване и обезопасяване на скатовете, осигуряване на отводняване, обновяване на всички пътни принадлежности - ограничителни системи, знаци и хоризонтална маркировка. Пътят е построен през 50-те години на миналия век. Преминава през тежък планински терен, с голям надлъжен наклон и в по-голямата си част е без необходимия габарит.

Ремонтните дейности ще се извършват от дружеството, с което АПИ има договор по ЗОП за поддържане на републиканските пътища в област Пловдив.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини