От х:

Днес в x:

-6 °C

Занаятчиите в Хасково се готвят да искат оставката на кмета заради дървените къщички

  Членове на занаятчийската камара в Хасково са готови да искат оставката на кмета на Хасково заради проблем с дървените къщички в центъра на града.

  Няколко от членовете на местната Камара обявиха безсрочен протест от днес. Още сутринта в знак на недоволство срещу прибраните дървени къщички от общината, те започнаха събиране на подписка в подкрепа на искането им те да им бъдат върнати. Занаятчиите се събраха на алеята между площад "Общински" и площад "Свобода". Настояването им е точно на това място да  бъдат възстановени 18-те дървени къщички и да им бъде дадено разрешение да работят в тях.

  Представители на занаятчиите, сред които беше и шефът на Камарата в Хасковска област -Лозко Латев, са категорични, че именно това централно място в града е най-подходящо тяхната продукция да бъде изложена пред хасковлии и гостите на града. И настояват 18-те къщички, с които базарът е стартирал през 2014 година да бъдат позиционирани отново на мястото между общината и централния площад.

  Според протестиращите, през април, по време на карантината, наложена заради разпространението на коронавируса, кметът на Хасково е унищожил базара тотално и налага репресия спрямо местните занаятчии. Събралите се днес представители изрично посочиха, че протестът им няма политически отенък, а е протест за хляба им. Но в същото време в призива им към гражданите за подкрепа се казва :"Ние просто се борим срещу репресиите на кмет, който е излъчен от партия ГЕРБ“. 

  Занаятчиите твърдят, че многократно са правили опити за диалог с местната власт, но такъв им е отказван.

  Сред занаятчиите на протеста бе и димитровградчаката Катя Тончева, която днес  донесе свои произведения, направени с техниката сухо иглонабиване. Тя е член  на Хасковската камара. Била е участник на занаятчийския базар в Хасково преди време, защото такъв в Димитровград нямат .„Искам да подкрепя занаятите. Има място и е хубаво в един град да има обособена зона за занаяти. Защото това придава друга идентичност на града и показва местните традиции. Занаятчиите трябва да имат предимство пред търговците“, казва Катя Тончева.

  Добромира Тодорова е също член на Камарата на занаятчиите в Хасково и се занимава с изработването на 3D модулни оригами. Тя  все още  работи по договор с общината  в единствената отворена къщичка. Договорът й е изтича през септември.  "Имаше 18 къщички. Вече са само три със срок до първи септември. Беше заявено, че и те ще бъдат премахнати. 18 човека оставяме без изява и то в най-тежката криза и най-тежката зима, която се задава."

  Подкрепа към искането на хасковските занаятчии има и от Националната занаятчийска камара. Тяхното становище е изпратено  до кмета на Хасково. В него се казва, че възстановяването на мястото за предлагане на ръкоделията на занаятчиите е важно в подкрепата на местните майстори, които са част от гръбнака на дребния бизнес у нас, част от богатото културна наследство на България и могат да допренесат за доброто име на града като привлекателна туристическа дестинация.

  "Този базар е позициониран с идеята да бъде временен", коментира кметът Станислав Дечев. "По регламент на общината дървените къщички  са със статут на краткотрайни обекти, които могат да работят за не по-дълго от 3 месеца. В годините на няколко от търговците и занаятчиите наемите им са били няколкократно удължавани. През 2018 занаятчиите, които са продавали в къщичките са били седем, впоследствие са останали трима, които са получили от общината едногодишни договори, въпреки, че къщичките са поставени по друг регламент", уточни кметът. Той обясни, че част от вдигнатите къщички сега са на ремонт в базата на „Екопрогрес“, има други, които са предоставени за ползване на пазара в квартал „Македонски”.

  Градоначалникът посочи, че къщички ще бъдат предоставяни на занаятчиите и занапред при тематичните базари за Коледа, Великден, за първомартенския и осмомартенски базари, както и при кампанийните инициативи, представящи родни производители.

  В момента работи една къщичка, която е оставена с договор за тротоарно право като жест, към подалия заявления да я използва занаятчия. Останалите къщички са затворени, защото наематели им са депозирали отказ от ползването им още преди два месеца, а в момента няма подадени нови заявления, посочи още Станислав Дечев.

  Кметът уточни, че по принцип няма нищо против да има занаятчийска уличка в Хасково, но категорично мястото й не е на исканото от занаятчиите за цяла година позициониране. Различните предложания към занаятчиите да се намери друго подходящо място в центъра на града, на което те да показват своите ръкоделия, е срещнало отпор от тяхна страна. Той посочи, че има и жалби от собственици на останалите търговски обекти, които заради къщичките остават „без лице“. „Освен това е имало и случаи за първомартенския базар в общината да идват по 80 майстори на мартеници от кв.“Република“.И всички те депозират занаятчийски свидетелства. Ние няма как да отделим занаятчиите.“, коментира още Дечев.

  В крайна сметка протестиращите днес занаятчии се заканиха, че ако няма чуваемост за искането им, мирният им протест сега ще премине в шествие, а не е изключено и към гражданско неподчинение с блокиране на възлови кръстовища в града. Ако и това не помогне за диалог, протестиращите посочват, че ще се обърнат за подкрепа към опозиционни партии и движения, и професионални гилдии, свързани с културата. В депозираната си Нота до кмета на Хасково Станислав Дечев, занаятчиите посочват, че ще поискат оставката му.


  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (29)

  • 1
   Ма
   Мария
   51 -30
   14:08, 27 юли 2020
   Браво! Протести до дупка! Докато не ометем тая пасмина гроб! Всичко ще заличат в противен случай!
   • Бр
    Браво на Общината
    27 -24
    14:59, 27 юли 2020
    Много са грозни ! Като кокоши курници са !
   • До
    До Кметя Станчо Тъпото
    24 -8
    16:29, 27 юли 2020
    Абе Тъпо ,
    вземи построй улица на занаятите
    над реката - вместо
    паркингите дадени под аренда на мутрета и бейски деца
    .....
    Ако продължаваш така
    не само ще ядеш 20 камшика без гащи на Площада
    ами ще заработиш и 15 години без право на помилване на национален обект "Мореплавателен Канал Бургас Александрополис"
  • 2
   За
   Занаятчия
   39 -19
   14:18, 27 юли 2020
   Управляващата върхушка задушава дребния и средния бизнес. Затова пък домуса получи подарък 500 млн евра. Долу мафиотите, мутрите вън от властта
  • 3
   Бр
   Братиня
   45 -17
   14:25, 27 юли 2020
   Долу кмета и местната мафия от братчеди, на които е подчинен!
  • 4
   Ба
   Бачкатор
   38 -18
   14:43, 27 юли 2020
   Що за нагъл тулуп трябва да си , за да не си подадеш оставка тикво. МУТРИ ВЪН !!!
  • 5
   Гр
   Гражданин
   48 -17
   14:47, 27 юли 2020
   Само къщички липсват там. Аз съм против, това в център на град, не пазар. Който иска да си закупи нещо ще отиде на пазара.
   • Др
    Друг гражданин
    19 -8
    17:46, 27 юли 2020
    Нека къщичките бъдат поставяни по време на празници-Коледа,Нова година,Баба Марта,Великден...да бъдат украсени тематично....През друго време не е хубаво да са там.
  • 6
   До
   Дорчо
   61 -12
   14:49, 27 юли 2020
   Най-лесно е да се крещи долу кмета, горе кмета. Много по-трудно е човек да се замисли, и да прецени що за занаятчии са търговците в тези колиби. Какво продават? Китайски стоки дето ги има във всички магазинчета по левче.
   Като ще е занаятчийски базар направете като хората. Намерете място. Не е задължително да е в центъра. Направете уличка с малки работилнички където занаятчиите да работят, а клиентите им да виждат как се ражда това което искат да си купят. Няма смисъл да откриваме топлата вода. Всеки е ходил на Етъра, или в Златоград, или в Търново, или където още се сетите.
   • По
    Порчо
    12 -2
    18:30, 27 юли 2020
    В България отдавна няма нито работилнички, нито занаяти, нито занаятчии! Необмитения контрабанден безконтролен внос, комбиниран с Димитровградския пазар на ментета и крадени стоки убиха всякаква предприемчивост, дребен и среден бизнес. Щом и мартеничките ни ги правят в Китай, какво да говорим? По примера на шопите и кауните прегърнаха сентенцията: Оти да косим, кога че ми мине!
   • До
    До Прасетата Дорчо и Порчо
    3 -3
    20:00, 27 юли 2020
    Аз съм занаятчия на луксозни стоки .
    Наскоро завърших един медальон за Outlaws Motorcycle McCook, Illinois, United States (Angels Die In Outlaw States).
    Президента на Клуба го одобри - не могат да носят неща без да са одобрени - авторски права :)) И съм доволен от заплащането - даже бандитите оценяват добрата работа:))
    .....
    обаче в Мутристана не можете да си позволите да ми купувате изделията
    много са скъпи са гето лордовете
    ....а на мутра или бей тулуп не бих продал.
    ....
    Та мисълта ми е че може да се живее от занаятчийство , но не и при вас
  • 7
   Ти
   *******
   31 -10
   15:02, 27 юли 2020
   Всички заянатчии там са made in china
  • 8
   До
   Дорчо
   14 -9
   15:06, 27 юли 2020
   Предлагам да отидат до къщата на кмета с тези работилнички занаятчиите, хем по-богатички ще идват да пазаруват, хем повечко клиенти, а като се замисля и че идват по бизнес при кмета, току виж и на нас са ни предложили нещо " по- така" !
  • 9
   Ба
   Бат Танас
   15 -20
   15:31, 27 юли 2020
   Всички гледат от търговия да спечелят! Затова и дъ... Виж коментара
   • Ба
    Бат **** *******
    5 -5
    17:41, 27 юли 2020
    Т.е. според теб мутрите са производители.
   • Аз ще направя пари
    от ограбването на мутри и бейове :))
    ....
    На такива ни викат хайдути :))
  • 10
   АБ
   А беее
   13 -9
   15:37, 27 юли 2020
   А бать Бойко знаел ли е , че ще се роди мутра и че сега мнозинството от народа не го иска?
  • 11
   Пр
   Предложение
   10 -4
   15:39, 27 юли 2020
   Предлагам да не си купуваш и хранителни продукти, защото пък там става най-голяма търговия, особено при извънредното положение, сега пък идва втора вълна, така ,че търговията ще е на макс!
  • 12
   Ку
   Купувач
   4 -18
   17:35, 27 юли 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 13
   Да
   да се махат!
   16 -4
   17:38, 27 юли 2020
   Изобщо не е мястото на тези кокошарници в центъра на града. Да не говорим, че 90% от тях продават кичозни, китайски щуротии, а не собствени занаятчийски произведения.
  • 14
   Ха
   Хахаха
   11 -3
   17:49, 27 юли 2020
   "Кмет излъчен ог ГЕРБ"? Къде го видяхте това в Хасково?Нашият така наречен кмет и софийската Фандъчка са ц.и.г...ански кметове и това е повече от ясно.Така,че те са избор на това малцинство и нямат нищо общо с българите.
  • 15
   Оч
   Очила
   5 -5
   17:53, 27 юли 2020
   Аз съм виждала кмета да си купува от там разни неща, наистина съм го виждала. Значи и на него му харесват произведенията на местните занаятчии! Поздравления!
  • 16
   Ко
   Кореком
   12 -3
   17:58, 27 юли 2020
   Тези дървени дъски само загрозяват града, това е център не им е там мястото. Пишат се занаятчии пък ги гледам продават марули и зарзавати, срамота.
  • 17
   Пе
   Пешков
   11 -2
   18:17, 27 юли 2020
   Какви заняти?! Един или двама.Останалите продават джунджурии,произведени в Китай.
   Разбирам тези къщички да са тематични ателиета и да се вижда занаятчийсвото като процес ида има смисъл в оставането им.А те са просто едни сергии за китайски боклуци.
   И какви търговски обекти страдат?! DM-а си е с открит вход.Билла-та? То тази катакомба може ли да се нарече магазин?
  • 18
   Ма
   Маймунския Кенан от Евъртън
   3 -1
   21:36, 27 юли 2020
   Оставете къщичките бе.
   Сега къде ще пикаем вечер като се разхождаме по тъмно и хладно.
   Аз редовно там се изхождам, даже веднъж месечно и по голяма нужда.
   • Чо
    Чокъра
    1 0
    09:30, 28 юли 2020
    Светльо ай стига вече с пиянските ти глупости
  • 19
   Об
   Община
   1 -1
   21:43, 27 юли 2020
   А към общината не си ли ходил? Или там само един път месечно се отчиташ?
   • Ма
    Маймунския Кенан от Евъртън
    3 -1
    21:55, 27 юли 2020
    Аааааа не там.
    Там камери има и ще ми се види я пилето я дупето.
    Току виж в интернет се появи клипче и ще стана медийна звезда.
    Аз предпочитам анонимност
  • 20
   Ба
   Бай хой
   2 -1
   23:06, 27 юли 2020
   Много тролове бе страшна работа.мекотели

  Хороскоп за 18.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С ведрото си излъчване и положителна мисъл ще въздействате на околните и насочвате развитията в позитивна посока. За вас, както и за всички други е важно да живеете в спокойствие, за да се развивате и да творите пълноценно. Починете си, като потърсите приятни за тялото и душата ви занимания.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Въздържате се да поемате ангажименти днес и вероятно съвсем основателно. Много е възможно да се оставите в обятията на мързела. Използвайте пълноценно времето си за почивка. Въпреки, че у дома ви ще се намерят много изкушения, които да ви накарат да не излизате, не се поддавайте. Навън ви очаква вълнуваща среща.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Предприемате нова стъпка в професионален план, където се изявявате в нова за вас област. Считате, че имате достатъчно шансове за успех и наистина е така. От вас ще се изисква да довършвате всичко, с което се захванете и да не допускате вмешателство в решенията си. Най-добре работите с колега,представител на знаците Везни или Водолей.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Без да се поддавате на провокативни внушения ще следвате програмата си и всичко, което е във ваш интерес. Така ще организирате делата си, че да ги приключите с очакваните резултати, което е желанието и на съдружниците ви. Не прибързвайте в увлеченията си, дайте си време.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Заредени сте с добри очаквания и нищо от това, което предстои да се случи няма да ви изненада или обезкуражи. На път сте да постигнете краткосрочните си цели, целенасочените ви действия дават резултат. Финансови реализации и романтични вълнения за късметлиите. Някои от вас ще пътуват, като това може да бъде и в чужбина.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Романтични настроения ще има около вас и ще се радвате на споделен интерес от страна на човек, който силно ви вълнува. Мъжете от знака ще направят предложения и ще получат отговори, даващи им основание за добри, бъдещи, брачни отношения. Мислите ви ще са свързани най-често с предстоящи събития относно личния ви живот. Не загърбвайте текущите си задачи, защото от там се очаква да дойдат и средствата. Хранителните добавки ще ви помогнат да регулирате здравословни проблеми и ще внесат известно облекчение, но основната ви грижа за здравето си остава ваша. Радостни новини във връзка с подобряване състоянието на родители и близки, което ви е тревожело до сега. Целенасочените ви действия по отношение бъдещият ви дом, ще ви отведат по-скоро при него.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Като истински фокусници, ще промените нещата, които пречат на бизнеса ви и ще продължите уверено напред. Освобождаването от зависимости няма да спре до тук, има още от какво да се чистите. Очакванията ви са свързани с приключване на мащабен проект, но работата по него продължава.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не позволявайте на емоциите да определят отношението ви към работата, за да не се конфронтирате с колегите. Търпеливо следвайте целите си и ще ги постигнете по-бързо. Съдбата ще ви предложи добри възможности и от вас зависи да се възползвате навреме. Вести от чужбина.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Твърде емоционални сте днес и подхождате към всяко нещо от тази страна. Това може да ви създаде проблеми, особено с хора, които се смятат за по-сериозни. Съобразявайте се с всички около вас днес, за да не си създавате излишни неприятности. Очаква ви положително разрешение на личен въпрос, който значи много за вас. Радвате се на ценна покупка.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Заслугата ви за решаване на професионален проблем ще се отчете от колеги и ръководители. От това ще останете всички доволни, те, че могат да продължат, а вие, че сте оценени правилно. Всички ви начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не приемайте ангажименти, които ви отклоняват от делата ви. Старайте се да обхванете повече от задачите си, за да ви остане време за развлечения вечерта. На дамите им предстои вълнуващо преживяване, което ще ги направи щастливи. Любовните тревоги ще отстъпят място на приятни настроения.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С интересни идеи, отнасящи се към бъдещата ви дейност ще започне седмицата за вас. Добре планираните ви ходове ще съдействат да постигнете по-скоро това, към което се стремите. Възможно е да има и напрежение около вас, но не си хабете нервите. В повечето случаи то е плод на въображението ви, отколкото на реални проблеми.
  18 яну 2021
  Последни новини