От х:

Днес в x:

19 °C

Занаятчиите в Хасково се готвят да искат оставката на кмета заради дървените къщички

  Членове на занаятчийската камара в Хасково са готови да искат оставката на кмета на Хасково заради проблем с дървените къщички в центъра на града.

  Няколко от членовете на местната Камара обявиха безсрочен протест от днес. Още сутринта в знак на недоволство срещу прибраните дървени къщички от общината, те започнаха събиране на подписка в подкрепа на искането им те да им бъдат върнати. Занаятчиите се събраха на алеята между площад "Общински" и площад "Свобода". Настояването им е точно на това място да  бъдат възстановени 18-те дървени къщички и да им бъде дадено разрешение да работят в тях.

  Представители на занаятчиите, сред които беше и шефът на Камарата в Хасковска област -Лозко Латев, са категорични, че именно това централно място в града е най-подходящо тяхната продукция да бъде изложена пред хасковлии и гостите на града. И настояват 18-те къщички, с които базарът е стартирал през 2014 година да бъдат позиционирани отново на мястото между общината и централния площад.

  Според протестиращите, през април, по време на карантината, наложена заради разпространението на коронавируса, кметът на Хасково е унищожил базара тотално и налага репресия спрямо местните занаятчии. Събралите се днес представители изрично посочиха, че протестът им няма политически отенък, а е протест за хляба им. Но в същото време в призива им към гражданите за подкрепа се казва :"Ние просто се борим срещу репресиите на кмет, който е излъчен от партия ГЕРБ“. 

  Занаятчиите твърдят, че многократно са правили опити за диалог с местната власт, но такъв им е отказван.

  Сред занаятчиите на протеста бе и димитровградчаката Катя Тончева, която днес  донесе свои произведения, направени с техниката сухо иглонабиване. Тя е член  на Хасковската камара. Била е участник на занаятчийския базар в Хасково преди време, защото такъв в Димитровград нямат .„Искам да подкрепя занаятите. Има място и е хубаво в един град да има обособена зона за занаяти. Защото това придава друга идентичност на града и показва местните традиции. Занаятчиите трябва да имат предимство пред търговците“, казва Катя Тончева.

  Добромира Тодорова е също член на Камарата на занаятчиите в Хасково и се занимава с изработването на 3D модулни оригами. Тя  все още  работи по договор с общината  в единствената отворена къщичка. Договорът й е изтича през септември.  "Имаше 18 къщички. Вече са само три със срок до първи септември. Беше заявено, че и те ще бъдат премахнати. 18 човека оставяме без изява и то в най-тежката криза и най-тежката зима, която се задава."

  Подкрепа към искането на хасковските занаятчии има и от Националната занаятчийска камара. Тяхното становище е изпратено  до кмета на Хасково. В него се казва, че възстановяването на мястото за предлагане на ръкоделията на занаятчиите е важно в подкрепата на местните майстори, които са част от гръбнака на дребния бизнес у нас, част от богатото културна наследство на България и могат да допренесат за доброто име на града като привлекателна туристическа дестинация.

  "Този базар е позициониран с идеята да бъде временен", коментира кметът Станислав Дечев. "По регламент на общината дървените къщички  са със статут на краткотрайни обекти, които могат да работят за не по-дълго от 3 месеца. В годините на няколко от търговците и занаятчиите наемите им са били няколкократно удължавани. През 2018 занаятчиите, които са продавали в къщичките са били седем, впоследствие са останали трима, които са получили от общината едногодишни договори, въпреки, че къщичките са поставени по друг регламент", уточни кметът. Той обясни, че част от вдигнатите къщички сега са на ремонт в базата на „Екопрогрес“, има други, които са предоставени за ползване на пазара в квартал „Македонски”.

  Градоначалникът посочи, че къщички ще бъдат предоставяни на занаятчиите и занапред при тематичните базари за Коледа, Великден, за първомартенския и осмомартенски базари, както и при кампанийните инициативи, представящи родни производители.

  В момента работи една къщичка, която е оставена с договор за тротоарно право като жест, към подалия заявления да я използва занаятчия. Останалите къщички са затворени, защото наематели им са депозирали отказ от ползването им още преди два месеца, а в момента няма подадени нови заявления, посочи още Станислав Дечев.

  Кметът уточни, че по принцип няма нищо против да има занаятчийска уличка в Хасково, но категорично мястото й не е на исканото от занаятчиите за цяла година позициониране. Различните предложания към занаятчиите да се намери друго подходящо място в центъра на града, на което те да показват своите ръкоделия, е срещнало отпор от тяхна страна. Той посочи, че има и жалби от собственици на останалите търговски обекти, които заради къщичките остават „без лице“. „Освен това е имало и случаи за първомартенския базар в общината да идват по 80 майстори на мартеници от кв.“Република“.И всички те депозират занаятчийски свидетелства. Ние няма как да отделим занаятчиите.“, коментира още Дечев.

  В крайна сметка протестиращите днес занаятчии се заканиха, че ако няма чуваемост за искането им, мирният им протест сега ще премине в шествие, а не е изключено и към гражданско неподчинение с блокиране на възлови кръстовища в града. Ако и това не помогне за диалог, протестиращите посочват, че ще се обърнат за подкрепа към опозиционни партии и движения, и професионални гилдии, свързани с културата. В депозираната си Нота до кмета на Хасково Станислав Дечев, занаятчиите посочват, че ще поискат оставката му.


  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (29)

  • 1
   Ма
   Мария
   51 -30
   14:08, 27 юли 2020
   Браво! Протести до дупка! Докато не ометем тая пасмина гроб! Всичко ще заличат в противен случай!
   • Бр
    Браво на Общината
    27 -24
    14:59, 27 юли 2020
    Много са грозни ! Като кокоши курници са !
   • До
    До Кметя Станчо Тъпото
    24 -8
    16:29, 27 юли 2020
    Абе Тъпо ,
    вземи построй улица на занаятите
    над реката - вместо
    паркингите дадени под аренда на мутрета и бейски деца
    .....
    Ако продължаваш така
    не само ще ядеш 20 камшика без гащи на Площада
    ами ще заработиш и 15 години без право на помилване на национален обект "Мореплавателен Канал Бургас Александрополис"
  • 2
   За
   Занаятчия
   39 -19
   14:18, 27 юли 2020
   Управляващата върхушка задушава дребния и средния бизнес. Затова пък домуса получи подарък 500 млн евра. Долу мафиотите, мутрите вън от властта
  • 3
   Бр
   Братиня
   45 -17
   14:25, 27 юли 2020
   Долу кмета и местната мафия от братчеди, на които е подчинен!
  • 4
   Ба
   Бачкатор
   38 -18
   14:43, 27 юли 2020
   Що за нагъл тулуп трябва да си , за да не си подадеш оставка тикво. МУТРИ ВЪН !!!
  • 5
   Гр
   Гражданин
   48 -17
   14:47, 27 юли 2020
   Само къщички липсват там. Аз съм против, това в център на град, не пазар. Който иска да си закупи нещо ще отиде на пазара.
   • Др
    Друг гражданин
    19 -8
    17:46, 27 юли 2020
    Нека къщичките бъдат поставяни по време на празници-Коледа,Нова година,Баба Марта,Великден...да бъдат украсени тематично....През друго време не е хубаво да са там.
  • 6
   До
   Дорчо
   61 -12
   14:49, 27 юли 2020
   Най-лесно е да се крещи долу кмета, горе кмета. Много по-трудно е човек да се замисли, и да прецени що за занаятчии са търговците в тези колиби. Какво продават? Китайски стоки дето ги има във всички магазинчета по левче.
   Като ще е занаятчийски базар направете като хората. Намерете място. Не е задължително да е в центъра. Направете уличка с малки работилнички където занаятчиите да работят, а клиентите им да виждат как се ражда това което искат да си купят. Няма смисъл да откриваме топлата вода. Всеки е ходил на Етъра, или в Златоград, или в Търново, или където още се сетите.
   • По
    Порчо
    12 -2
    18:30, 27 юли 2020
    В България отдавна няма нито работилнички, нито занаяти, нито занаятчии! Необмитения контрабанден безконтролен внос, комбиниран с Димитровградския пазар на ментета и крадени стоки убиха всякаква предприемчивост, дребен и среден бизнес. Щом и мартеничките ни ги правят в Китай, какво да говорим? По примера на шопите и кауните прегърнаха сентенцията: Оти да косим, кога че ми мине!
   • До
    До Прасетата Дорчо и Порчо
    3 -3
    20:00, 27 юли 2020
    Аз съм занаятчия на луксозни стоки .
    Наскоро завърших един медальон за Outlaws Motorcycle McCook, Illinois, United States (Angels Die In Outlaw States).
    Президента на Клуба го одобри - не могат да носят неща без да са одобрени - авторски права :)) И съм доволен от заплащането - даже бандитите оценяват добрата работа:))
    .....
    обаче в Мутристана не можете да си позволите да ми купувате изделията
    много са скъпи са гето лордовете
    ....а на мутра или бей тулуп не бих продал.
    ....
    Та мисълта ми е че може да се живее от занаятчийство , но не и при вас
  • 7
   Ти
   *******
   31 -10
   15:02, 27 юли 2020
   Всички заянатчии там са made in china
  • 8
   До
   Дорчо
   14 -9
   15:06, 27 юли 2020
   Предлагам да отидат до къщата на кмета с тези работилнички занаятчиите, хем по-богатички ще идват да пазаруват, хем повечко клиенти, а като се замисля и че идват по бизнес при кмета, току виж и на нас са ни предложили нещо " по- така" !
  • 9
   Ба
   Бат Танас
   15 -20
   15:31, 27 юли 2020
   Всички гледат от търговия да спечелят! Затова и дъ... Виж коментара
   • Ба
    Бат **** *******
    5 -5
    17:41, 27 юли 2020
    Т.е. според теб мутрите са производители.
   • Аз ще направя пари
    от ограбването на мутри и бейове :))
    ....
    На такива ни викат хайдути :))
  • 10
   АБ
   А беее
   13 -9
   15:37, 27 юли 2020
   А бать Бойко знаел ли е , че ще се роди мутра и че сега мнозинството от народа не го иска?
  • 11
   Пр
   Предложение
   10 -4
   15:39, 27 юли 2020
   Предлагам да не си купуваш и хранителни продукти, защото пък там става най-голяма търговия, особено при извънредното положение, сега пък идва втора вълна, така ,че търговията ще е на макс!
  • 12
   Ку
   Купувач
   4 -18
   17:35, 27 юли 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 13
   Да
   да се махат!
   16 -4
   17:38, 27 юли 2020
   Изобщо не е мястото на тези кокошарници в центъра на града. Да не говорим, че 90% от тях продават кичозни, китайски щуротии, а не собствени занаятчийски произведения.
  • 14
   Ха
   Хахаха
   11 -3
   17:49, 27 юли 2020
   "Кмет излъчен ог ГЕРБ"? Къде го видяхте това в Хасково?Нашият така наречен кмет и софийската Фандъчка са ц.и.г...ански кметове и това е повече от ясно.Така,че те са избор на това малцинство и нямат нищо общо с българите.
  • 15
   Оч
   Очила
   5 -5
   17:53, 27 юли 2020
   Аз съм виждала кмета да си купува от там разни неща, наистина съм го виждала. Значи и на него му харесват произведенията на местните занаятчии! Поздравления!
  • 16
   Ко
   Кореком
   12 -3
   17:58, 27 юли 2020
   Тези дървени дъски само загрозяват града, това е център не им е там мястото. Пишат се занаятчии пък ги гледам продават марули и зарзавати, срамота.
  • 17
   Пе
   Пешков
   11 -2
   18:17, 27 юли 2020
   Какви заняти?! Един или двама.Останалите продават джунджурии,произведени в Китай.
   Разбирам тези къщички да са тематични ателиета и да се вижда занаятчийсвото като процес ида има смисъл в оставането им.А те са просто едни сергии за китайски боклуци.
   И какви търговски обекти страдат?! DM-а си е с открит вход.Билла-та? То тази катакомба може ли да се нарече магазин?
  • 18
   Ма
   Маймунския Кенан от Евъртън
   3 -1
   21:36, 27 юли 2020
   Оставете къщичките бе.
   Сега къде ще пикаем вечер като се разхождаме по тъмно и хладно.
   Аз редовно там се изхождам, даже веднъж месечно и по голяма нужда.
   • Чо
    Чокъра
    1 0
    09:30, 28 юли 2020
    Светльо ай стига вече с пиянските ти глупости
  • 19
   Об
   Община
   1 -1
   21:43, 27 юли 2020
   А към общината не си ли ходил? Или там само един път месечно се отчиташ?
   • Ма
    Маймунския Кенан от Евъртън
    3 -1
    21:55, 27 юли 2020
    Аааааа не там.
    Там камери има и ще ми се види я пилето я дупето.
    Току виж в интернет се появи клипче и ще стана медийна звезда.
    Аз предпочитам анонимност
  • 20
   Ба
   Бай хой
   2 -1
   23:06, 27 юли 2020
   Много тролове бе страшна работа.мекотели

  Хороскоп за 19.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
  19 сеп 2020
  Последни новини